Coolpad Torino S
recenze

Coolpad Torino S

Elegán nižší třídy
4

O značce Coolpad jste již možná slyšeli. Nějaký ten pátek se zkouší prosadit na českém trhu. Její hlavní zbraní jsou telefony nižší třídy, které však příjemně překvapují svým vzhledem. Výjimkou nebude ani novinka Torino S, která láká i na solidní displej či hardwarovou výbavu. Bohužel se opět setkáváme s podporou LTE „na půli cesty“.

Coolpad Torino S

Světovou premiéru si Coolpad Torino S odbyl v únoru letošního roku a ihned bylo jasné, že se zamíří utkat o přízeň zákazníků do nižší třídy. Výbava stojí na slušném displeji i hardwaru. Torino S nicméně vytahuje trumfy v podobě stylového vzhledu nebo čtečky otisků prstů. Bohužel se nevyhnulo ani některým přešlapům a recenze ukáže, zda se mu je podaří obájit cenovkou těsně pod hranicí 4 tisíc korun.

Technické parametry Coolpad Torino S

Kompletní specifikace
Konstrukce139 × 67,8 × 7,9 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:09 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 3 990 Kč

Obsah balení

Ve standardně vypadající krabici nalezneme úhledně poskládané příslušenství k samotnému telefonu. Nechybí USB kabel, koncovka nabíječky a špuntová sluchátka. Vše přitom ladí s naší bílou barevnou variantou.

Coolpad Torino S

Design a konstrukce: krasavec

Nový Coolpad Torino S je nabízen v bílé či zlaté variantě, přičemž v obou případech mu to sluší. Je velká šance, že vás zaujme hned na první pohled. Sluší se však dodat, že vše platí za předpokladu vaší náklonosti k oblým tvarům. Torino S navazuje na loňské modely a ponechává si záda příjemně zaoblená. Skvěle tak padne do ruky, čemuž přispívají i rozměry 139 milimetrů na výšku, necelých 68 milimetrů na šířku a konečně i malá tloušťka pouze 7,9 milimetrů. Na dnešní poměry je neskutečně nízká i hmotnost 120 gramů.

Výrobce si dal záležet i na menších detailech. Povrch zadní strany je tak příjemně hladký. Velké plochy jsou pak vkusně „narušeny“ chromovými prvky lemujícími fotoaparát a čtečku otisků prstů. Jistý punc luxusu najdeme i na čelní straně, kde došlo k nasazení 2.5D krycího sklíčka, které je ve svých okrajích mírně zaobleno. Dobře to vypadá a po displeji lépe klouže prst. U levného telefonu věc nevídaná a o to více ceněná.

Coolpad Torino S

Žehrat by nicméně někdo mohl na poměrně velké rámečky kolem displeje, které výrobce ještě navíc maskuje. Ve výsledku tak displej rozhodně není až ke krajům, jak se z některých produktových fotografií může zdát. U levného telefonu nad tím ale můžeme přimhouřit oči. Naopak kvitujeme velmi dobře zpracovaná tlačítka po pravém boku. Na opačné straně je již pouze šuplíček pro microSIM kartu a nanoSIM kartu, případně pro microSIM kartu a paměťovou kartu. Používat dvě SIM karty současně s paměťovou kartou není možné.

Coolpad Torino S je plastový, ale poctivě zpracovaný telefon, který i přes své útlé a lehké tělo padne dobře do ruky. Díky unibody konstrukci na sebe veškeré díly perfektně lícují a při silnějším promačkání se neozývají nelibé zvuky z útrob zařízení.

Líbilo se nám:

  • povedený vzhled
  • dobře padne do ruky

Displej: slušný základ

Pro mnohé bude příjemným překvapením velikost displeje, která činí 4,7 palce. V době přerostlých tabletofonů jde o vítanou změnu a i díky menší úhlopříčce je telefon tak kompaktní. Více než dostatečné je zvolené HD rozlišení, které poskytuje jemnost 312 PPI. Navzdory tomu, že výrobce udává IPS technologii, patří displej svými schopnostmi spíše k těm slabším. Při naklonění mírně tmavne, ale nejde o nic vyloženě rušícího. Naopak potěší velký rozsah nastavitelného jasu. Minimální hodnota je příjemná i v úplné tmě, maximální učiní displej čitelným i na ostrém slunci. K dispozici navíc máte i automatickou regulaci.

Coolpad Torino S

Výrobce se nezmiňuje o nějaké speciální ochraně displeje proti poškrábání, ale během testování jsme škrábance nepotkali. Zamrzet nakonec může absence informační LED diody.

Líbilo se nám:

  • jemné rozlišení
  • automatická regulace jasu

Nelíbilo se nám:

  • na poměry IPS displejů spíše podprůměrný

Zvuk: nic nečekaného

Hlasitý reproduktor se nachází tradičně na zadní straně a dle zvyklostí slouží především k vyzvánění. I přesto by mohl být o něco hlasitější. Pro klasický poslech hudby se totiž příliš nehodí. Je naladěn zejména na výšky a hloubky prakticky zcela chybí.

Výstup do sluchátek je naštěstí lepší a vyhoví téměř většině nenáročných posluchačů. Potěší i schopnost dodávaných špuntových sluchátek hrát obstojně.

Nelíbilo se nám:

  • nepříliš kvalitní reproduktor

Čtečka otisků prstů: funguje bezchybně

U levných telefonů je přítomnost čtečky otisků prstů stále něčím velmi výjimečným. Coolpad si na tom však zakládá a musíme konstatovat, že jsme rádi. V případě modelu Torino S je umístěna na zadní straně a její nastavení trvá několik málo vteřin. Poté již můžete celý telefon odemknout jen prostým přiložením prstu. Nic dalšího nemusíte dělat, není nutné displej ani rozsvítit. Odemknutí je doslova okamžité a čtečka tak snese srovnání s několikanásobně dražšími smartphony.

Čtečka otisků prstů

Líbilo se nám:

  • jednoduché nastavení
  • precizní funkčnost

Baterie a výdrž: čekali bychom více

Coolpad je poměrně známý škudlil a své renomé si „buduje“ i v případě modelu Torino S. Uživatelsky nevyměnitelný akumulátor nás vrací zpátky v čase, a to především svou kapacitou pouhých 1 800 mAh. Ta samozřejmě nevěští nijak oslnivou výdrž a realita vše jen stvrzuje. Při běžném využívání, kdy budete kromě klasických funkcí využívat také internet, počítejte s každovečerním nabíjením. Dva dny výdrže jsou v reálném provozu poměrně vzdálené.

Při našem testu výdrže, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 720p, bylo dosaženo času 7 hodin a 16 minut, což je s ohledem na bídnou baterii ještě velice solidní hodnota. Nabití z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 43 minut. K úplnému nabití si musíte vyhradit 2 hodiny a 9 minut.

Nelíbilo se nám:

  • výdrž je spíše podprůměrná

Hardware: příjemně překvapí

Pod kapotou jsme u levného telefonu mnoho nečekali. Tím spíše nás dokázal Coolpad překvapit. V případě procesoru jde však o klasiku v podobě Snapdragonu 410 s taktem 1,2 GHz. Naopak vítáme 2GB operační paměť, která stále není mezi levnými Androidy obvyklá. Po zapnutí z ní zbývá zhruba polovina volná. Výkonově na tom telefon není zle, v benchmarku AnTuTu překonal hranici 27 tisíc bodů.

Benchmark testy

Interní paměť narostla na solidních 16 GB, avšak reálně počítejte s 10 GB prostoru pro vaše data. Pokud oželíte použití dvou SIM karet, získáte možnost si úložiště rozšířit paměťovou kartou o maximální velikosti 128 GB. Na paměťovku lze následně také přesouvat aplikace.

Líbilo se nám:

  • velká interní a operační paměť
  • podpora paměťových karet

Uživatelské prostředí: pro hračičky

O prostředí se stará operační systém Android ve verzi 5.1 Lollipop, který si Coolpad do značné míry upravil k obrazu svému. Došlo ke změně designu ikonek a instalaci nespočetného množství mnohdy zbytečných aplikací. Ty však jdou ve většině případů odinstalovat.

Prostředí

Coolpad si poměrně vyhrál s různým nastavením a nabízí například čtvrté tlačítko na spodní liště, které slouží k jejímu úplnému skrytí. Současně s tím se pak hodí možnost zapnout si plovoucí tlačítko C, po jehož stisku máte pod palcem všechny obvyklé volby jako například domeček, šipku zpět a podobně. Zbývá doplnit, že prostředí je poměrně svižné a při běžné práci se se záseky nesetkáte.

Líbilo se nám:

  • možnosti nastavení prostředí
  • slušná optimalizace

Fotoaparát: spíše jen na momentky

Integrovaný fotoaparát dnes nemůže chybět žádnému smartphonu a výjimkou není ani dnes testovaný model. Nabízí 8megapixelové rozlišení, automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Samotné prostředí doslova hýří různým nastavením. K dispozici je dokonce také manuální režim, kde si můžete sami volit vyvážení bílé či hodnotu ISO. Dostalo se také na HDR, Panorama a tvorbu GIF animací.

Coolpad Torino S
Prostředí fotoaparátu

Jenže co naplat, vysokých kvalit fotoaparát zdaleka nedosahuje. Často bojuje se světlem a snímek je buď tmavý, nebo naopak trpí přepaly. V každém případě je lepší fotit za dostatečného světla. S jeho nedostatkem totiž rapidně přibývá digitálního šumu, který snímek zejména v noci zcela degraduje. Nijak slavné to není ani s čelní 5megapixelovou kamerkou.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie, poslední snímek pochází z čelní kamerky

Video lze zaznamenávat ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Pro přehrávání na displeji telefonu či sdílení skrze sociální sítě je kvalita postačující. Uvítali bychom však plynulejší chod a především rychlejší ostření.

Coolpad Torino S (testovací video) – 1080p, 29 FPS

Líbilo se nám:

  • možnosti nastavení fotoaparátu

Nelíbilo se nám:

  • nepřesvědčivé výsledky

Konektivita: naděje pohasly

Po stránce konektivity to u Coolpadu Torino S nevypadá vyloženě zle. Nechybí mu GPS, které společně s mapovými podklady od Googlu funguje spolehlivě. Dostalo se dokonce na infraport, který se nachází na horní hraně, a můžete skrze něj ovládat domácí elektroniku. Samozřejmostí je pak Bluetooth a Wi-Fi. Telefon podporuje také LTE, jenže výčet frekvencí je žalostný. Podporována jsou pouze pásma 1 800 MHz a 2 100 MHz. Jinými slovy si skutečně rychlá data užijete jen v některých místech. Velká škoda, která Torino S staví do značné nevýhody oproti konkurenci.

Líbilo se nám:

  • přítomnost infraportu

Nelíbilo se nám:

  • osekaná podpora LTE

Závěr a konkurence

Coolpadu se povedlo sestrojit nadějně vyhlížející přístroj. Mezi mnoha modely nižší třídy vyčnívá Torino S originálním vzhledem, který si jen tak s někým nespletete. Vcelku slušný je displej i hardwarová výbava. U fotoaparátu ani vysoká očekávání nemíváme a naopak může některé potěšit dobře zpracované prostředí. Dnešní smartphony však i v kategorii low-endů běžně nabízejí LTE, a to novinka od Coolpadu v podstatě neumí.

Pokud tedy mobilní data prakticky vůbec nevyužíváte, můžete si Torino S zařadit do svého hledáčku, neboť jde o velice slušný telefon. V opačném případě se však podívejte po konkurenci.

Stačí si připlatit pouhých pět set korun a můžete mít Lenovo Vibe P1m. To nabízí lepší fotoaparát i displej, podporuje LTE úplně a navrch přidává nadprůměrnou výdrž. Za obdobné peníze jako Coolpad seženete Lumii 640 od Microsoftu. Ta vás opět naláká na lepší fotoaparát či plnou podporu LTE. Naopak chcete-li ušetřit, můžete sáhnout po modelech Smart prime 6 či Smart prime 7 od Vodafonu. Mají sice lehce slabší hardwarovou výbavu, ale podporují LTE a lépe fotí, přičemž v obou případech ušetříte tisíc korun.

Konkurenti: Lenovo Vibe P1m, Microsoft Lumia 640, Vodafone Smart prime 6 a Vodafone Smart prime 7
coolpad-torino-s
Klady
  • zdařilý vzhled
  • slušný displej
  • velká interní a operační paměť
  • skvěle fungující čtečka otisků prstů
  • infraport
Zápory
  • neúplná podpora LTE
  • slabá baterie
  • horší reproduktor
Diskuze ke článku
Tomáš
Tak za ty peníze je ten telefon naprostá tragédie. Na dnešní poměry naprosto nedostatečná kapacita baterie, která je ke všemu ještě jednoduše nevyměnitelná, zlo v podobě kombinovaného šuplíku pro paměťovou kartu a druhou SIM (proč to není v mínusech, to nepochopím), chybějící frekvence pro LTE, takže někde na vesnici dost často EDGE a horší displej. Na druhou stranu prý líbivý dizajn. Jenže já nejsem osmiletá holka, aby mě nějak zvlášť zajímal dizajn, telefon stejně půjde do pouzdra. Šestnáct giga paměti je dneska standard a na čtyři tisíce tím více. Obočí bych pozdvihoval nad 32. Měli vynechat čtečku otisků a zapracovat na zbytku.
Roman
Jak změním font v telefonu???
Miroslav
Dobry den chodi mi na mobil dve stejne spravy ve stejny cas akurad ta jedna se uklada na kartu nevim proč ,kartu us jsem vymenil a porad to dela muzete mi nejak poradit moc dik.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze