Coolpad Porto S
recenze

Coolpad Porto S

Kulhající nástupce
2

Máme zde dalšího zástupce nekonečné řady telefonů s nálepkou „Android za 3 tisíce“. Podaří se tomuto vystoupit z řady? Předpoklady by tu byly – patří mezi ně například podpora LTE nebo nízká tloušťka. Anebo naopak některé nedostatky zadupou mobil do bahna zapomnění? Na to vám odpoví následující blesková recenze.

Coolpad Porto S byl světu oficiálně představen v únoru jakožto nástupce loňského modelu Porto. Můžeme se tak těšit na některá vylepšení. Cena je však velmi nízká, což samozřejmě přinese i nějaké kompromisy a řekněme si na rovinu, není jich málo. Ve světle docela ostré konkurence tak telefon nebude mít na růžích ustláno.

Technické parametry Coolpad Porto S

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 72 × 7,6 mm, 125 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 180 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6735P, CPU: 4×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:01 hodin
Dostupnostduben 2016, 2 999 Kč

Design a konstrukce: vzdálený odlesk luxusu

Výrobce vsadil na unibody konstrukci, což v této cenové kategorii nebývá příliš obvyklé. A musíme uznat, že rozdíl oproti telefonům s odnímatelnými zády je ihned poznat. V první řadě je to v pocitu z konstrukce. I když už není u žádné kategorie obvyklé, aby přinášela vrzání nebo nějaké vůle, ten pocit je zkrátka jistější a solidnější. Za druhé to má pozitivní efekt na tloušťku. 7,6 milimetrů je opravdu zajímavá hodnota a v kontextu ceny ještě více. Další pozitivní efekt je hmotnost. 125 gramů působí opravdu velmi lehce a příjemně. Je to sice pořád jen obyčejný plast, ale levně nepůsobí.

Telefon vypadá docela obyčejně.

Jinak na konstrukci není nic zajímavého a telefon zaujme hlavně příznivce minimalistického přístupu. Čelní strana je v podstatě prázdná, protože výrobce sáhl po řešení, kdy jsou ovládací tlačítka na displeji. Bohužel ono šetření se projevilo i na absenci oznamovací LED diody. Alespoň že čidlo jasu nechybí. Tlačítka pro zapínání je na pravém boku, hlasitost na levém. Ergonomii to nevadí a tisknou se jistě.

Karty se vkládají do šuplíčku na boční straně. Používá v poslední době obvyklé hybridní řešení, kdy můžete vložit buďto dvojici microSIM, anebo jednu SIM a paměťovou kartu microSD. To je škoda, protože na konfiguraci se dvěma SIM si kvůli omezené vnitřní paměti troufne asi málokdo.

Líbilo se nám:
  • kvalitní konstrukce
  • nízká hmotnost
  • příjemný úchop
Nelíbilo se nám:
  • nudný design
  • houpe se položený na stole
  • chybí notifikační LED

Displej: slabší kousek

Už i v té nejnižší třídě se pomalu stává standardem displej s HD rozlišením, který je vzhledem k úhlopříčce 5 palců docela dostatečný (294 ppi). V podstatě jde ale o to poslední, co bychom mohli pochválit. I když se jedná papírově o IPS zobrazovač, působí spíše dojmem, jako by zde byla nasazena starší technologie TN. Barvy nejsou příliš výrazné a utíkají směrem k šedé, i při drobném náklonu se pak nepatrně mění jejich odstín, což postřehnete zejména při práci s multimédii. Není zde ani zmíněno nějaké odolnější sklo.

Displej není rozhodně silnou stránkou.

Dále se pak projevuje obvyklý nedostatek mnoha telefonů, jimž je nedostatečný maximální jas, který se slunečným letním dnem bude bojovat jen stěží. Celkově to nevyznívá pozitivně, ale v této cenové kategorii je kvalitní displej něco jako bájný jednorožec. Pro běžné použití jako jsou textovky, jiné zprávy nebo prohlížení webu to postačuje, avšak pokud máte choutky na konzumaci multimediálního obsahu, budete muset lovit v jiných vodách.

Líbilo se nám:
  • rozlišení
Nelíbilo se nám:
  • pozorovací úhly
  • podání barev
  • nízký jas

Zvuk: nepřesvědčivý

Mřížka reproduktoru na zádi vypadá skutečně masivně, ale nenechte se zmást. Skutečný reproduktor zabírá jen zlomek prostoru a podle toho vypadá i jeho projev. Ke cti mu lze přičíst, že nezkresluje ani při vyšších hlasitostech, ty ale nejsou nijak vysoké. Jeho obvyklým nedostatkem je absence basů.

Coolpad Porto S

V balení najdeme sluchátka. Ta však ničím nepřekvapí. Jedná se o obvyklé pecky. Mají sice mikrofon, ale žádné ovládací prvky. Jejich kvalita je přinejlepším průměrná.

Líbilo se nám:
  • přibalená sluchátka
Nelíbilo se nám:
  • slabý hlasitý reproduktor

Baterie a výdrž: obvyklý jeden den

Asi nečekáte, že levný telefon méně známé značky předvede nějaký zázrak v oblasti výdrže. Zde je k dispozici uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 2 000 mAh. Funguje to přesně tak, jak to zní – žádný zázrak. Na jeden den se při telefonování, psaní zpráv a občasném prohlížení webu dostanete bez problémů, ale na žádné velké vyskakování to není. Ostatně slabý hardware vás ani nijak nepodněcuje ke hraní her nebo podobným kratochvílím.

Coolpad Porto S

V souladu s výše popsaným dopadl i redakční test. Při něm necháme na displeji běžet streamované video (zde 720p) s polovičním jasem a poloviční hlasitostí zvuku vedeného do sluchátek. Coolpad Porto S zahlásil konec a vypnul se po 7 hodinách a 25 minutách. Výsledek je to víceméně průměrný. Nejslabší kousky se vypínají po nějakých 5 až 6 hodinách, naopak dobře odladěné telefony se mohou dostat k dvojnásobku. Mluvíme samozřejmě o přístrojích s obvyklou kapacitou baterií (2 až 3 tisíce mAh).

Alespoň nabíjení probíhá rychle. Za hodinu a půl jste z nuly na 80 %, za další půlhodinu máte „plnou nádrž“.

Líbilo se nám:
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám:
  • průměrná výdrž
  • nevyměnitelná baterie

Hardware a výkon: nejnutnější základ

I když budou někteří čtenáři v diskuzi volit peprnější označení, MediaTek 6735P v kombinaci s 1 GB RAM a 8 GB vnitřní paměti se nachází na samé hraně využitelnosti. Pokud se podíváte pozorně, tak uvidíte, že se telefon namáhá i při otevírání Facebooku nebo Map od Google. Další náročné aplikace by mu určitě na rychlosti nepřidaly.

Výsledky benchmarku.

Pokud budete dál instalovat, problémy jako je zasekávání a jiné opožděné reakce na sebe nenechají dlouho čekat. 500 MB volných RAM, které jsou k dispozici po startu, na žádné velké experimenty nejsou. Ještě horší je situace u vnitřní paměti, protože ze slibovaných 8 GB je k dispozici 3,14 GB, takže vás v případě, že chcete nainstalovat více než pár aplikací, čeká nekonečné laborování s tím, jak a kterou přesunout na paměťovou kartu.

Nelíbilo se nám:
  • slabý procesor
  • málo paměti
  • málo RAM

Vnitřní prostředí: bez zbytečností

Stejný přístup zvolil výrobce i při implementaci operačního systému, kterým je v tomto případě Android 5.1 Lollipop. V něm naleznete jen to nejnutnější, bez jakékoli snahy se odlišit nebo zaujmout. Chybí dokonce i gesta pro ovládání telefonu, která se pomalu objevují i v jiných levných přístrojích.

Vnitřní prostředí bez snahy o inovace.
Líbilo se nám:
  • Android 5.1
  • bez zbytečností

Fotoaparát a videokamera: nouzovka

Dalším slabým místem těchto levných telefonů bývá fotoaparát a zde to platí dvojnásob. Najdeme u něj prakticky všechny neduhy, jaké může mobil mít. Pomalu a špatně ostří. Má špatný barvocit – buďto jsou barvy jakoby do šeda nebo přehnaně jasné. A fotit nějakou světelně náročnější scénu – to si můžete být prakticky jisti, že velká část snímku bude mít problémy s expozicí. Takže 8 megapixelů nebo autofokus jsou jen prázdná slova a telefon spíše fotí tak, jako by se probral po deset let trvajícím kómatu. Vše završí velice slabá dioda pro přisvícení, která je jen jedna, i když vypadá jak dvě.

Stačí slabší světlo a fotoaparát má okamžitě potíže. Poslední snímek je z přední kamery, také velmi slabé.

Video je totéž v bledě modrém. 1 280 × 720 bodů je jen chimérická hodnota, lépe vypadá i obyčejné SD.

Coolpad Porto S – testovací video, 720p, exteriér, den, 30 FPS

Nelíbilo se nám:
  • kvalita fotografií a videí
  • prostředí fotoaparátu

Funkční výbava: LTE, ale...

I dnes se objevují telefony bez LTE, což naštěstí není tento případ. I když i tady je háček a pravidelní čtenáři už nejspíše tuší – chybí frekvence 900 MHz, kterou používá Vodafone. Za zmínku pak stojí už jen rádio s RDS, ale to je všechno. Chybí NFC, USB-OTG, tedy prakticky všechno, o čem by mělo smysl mluvit.

Líbilo se nám:
  • přítomnost LTE
Nelíbilo se nám:
  • chybí LTE 900 MHz
  • slabá výbava
Coolpad Porto S

Zhodnocení, závěr a konkurence

Pokud jste recenzi dočetli až sem, asi už tušíte, že se nemůžete těšit na nějaké ódy. A skutečně – když se podíváte na kteroukoli kapitolu, jejím výsledkem jsou minimálně rozpaky.

Jediným světlým bodem tak zůstává konstrukce – její pevnost a kompaktnost ve spojení s příjemnými rozměry udělají radost. Jenomže tady máme i hodně slabé vnitřnosti, nepřesvědčivou výdrž, podprůměrný fotoaparát a nevýrazný displej.

Coolpad Porto S

Tyto nedostatky ještě více vyniknou ve srovnání s konkurencí. Pro příklad nemusíme chodit daleko – předchůdce Coolpad Porto dokáže nabídnout v mnoha ohledech lepší uživatelský komfort. A pak nesmíme zapomenout na to, že telefonu chybí něco, čím by oslnil, jak to dělá například Oukitel U2 s kovovým rámem nebo Microsoft Lumia 550 s Windows 10 Mobile, která by mohla i vzhledem k slabému hardwaru běžet svižněji.

coolpad-porto-s
Klady
  • přítomno LTE
  • solidní konstrukce
  • nízká váha
Zápory
  • slabý fotoaparát
  • chybí LTE 900 MHz
  • málo pamětí
  • slabý procesor
Diskuze ke článku
maser
Jaký má smysl testovat tyto noname šmejdy?
Toník
Třeba kvůli mně, který zvažuje, jestli si ho za 2K pořídí. Mimochodem, víte co znamená slovo noname?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze