Alcatel OT Pixi 4 (6)
recenze

Alcatel OT Pixi 4 (6)

Velké tělo, malý duch
8

Alcatel chce se svými modely zaplnit díru na trhu. Nabízí levné, přitom ale dobře vybavené smartphony, které zaujmou především méně náročnou klientelu. Přísloví praví, že i mistr tesař se někdy utne, a to se bohužel dá aplikovat i na dnes testovaný model OneTouch Pixi 4 (6). Ten sice nabídne obrovský displej, vše ostatní však ustoupilo do pozadí.

V době, kdy si většina výrobců začíná uvědomovat, že tabletofony jsou stále více a více na okraji obecného zájmu, přispěchal Alcatel s opravdovým maxitelefonem. Alcatel OneTouch Pixi 4 (6) vstupuje na trh s obrovským 6palcovým displejem se snahou zaujmout nerozhodné zákazníky, kteří se nedokáží rozhodnout mezi základním smartphonem a základním malým tabletem. Novinka od Alcatelu má ambice skloubit obě touhy, ovšem ne vždy se ambice střetnou s použitelností. I tak by se dal na úvod obecně představit nový model od Alcatelu.

Alcatel OneTouch Pixi 4 (6)

Technické parametry Alcatel OneTouch Pixi 4 (6) 3G

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 85,8 × 8 mm, 179 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 8321, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 580 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2016, 2 999 Kč

Design a konstrukce: pádlo

Netřeba polemizovat, Alcatel OneTouch Pixi 4 (6) je právoplatným zástupcem tabletofonů. Přední stranu vyplňuje obrovský 6palcový displej, který zabírá zhruba 72 % přední plochy. Aby Alcatel alespoň částečně eliminoval velké rámečky pod a nad displejem, vyplnil je vším, co se namanulo. Pod displejem tedy nalezneme klasická kapacitní tlačítka pro ovládání systému, pro značku Alcatel v typickém rozložení: vlevo šipku zpět, uprostřed tlačítko domovské obrazovky a úplně vpravo pak kontextové tlačítko. Žádné bohužel není podsvětlené, vystačit si musíte s vibrační odezvou.

Alcatel OneTouch Pixi 4 (6)

Nad displejem nalezneme „přiznané“ sluchátko pro hovory, průchody senzorů a také sekundární kameru pro videohovory nebo pořizování selfies. Přesuneme se na boky zařízení, které plynule přecházejí do zadního krytu. Ten má podobu typické vaničky, do které jsou vsazeny vnitřnosti telefonu. Levý bok hostí dvojici slotů, oba jsou připraveny pro SIM karty velikosti micro. Sloty lze vyjmout i bez sponky, stačí jemně zatlačit na vystouplý plastový bodec a slot se vysune. Jeho zajištění je řešeno pomocí plastové tyčinky, z těla tedy nevypadne.

Pravý bok zařízení nabídne pohled na třetí slot, tentokrát pro microSD kartu, a také na kolébkové tlačítko regulace hlasitosti a tlačítko zámku obrazovky. Kladně hodnotíme umístění – tlačítka jsou snadno dosažitelná i při držení telefonu v jedné ruce, avšak zpětná vazba patří mezi průměr. Tlačítka kladou jen velmi malý odpor, o náhodné stisky (například v kapse kalhot) tedy nouze nebude.

Alcatel OneTouch Pixi 4 (6)

Vcelku nepochopitelné je pro nás umístění microUSB konektoru. Ten se nezvykle nachází na vrchní hraně a jeho používání není vůbec pohodlná záležitost. Kromě microUSB nalezneme na vrchní straně také 3,5milimetrový jack konektor. Zadní kryt hostí pouze čočku fotoaparátu, přisvětlovací LED diodu a také výstup hlasitého reproduktoru. Kryt je samozřejmě plastový a uživatelsky ho sejmout nelze, baterii si tedy doma nevyměníte. Výhodou je, že díky matnému provedení plastu nezachytává otisky prstů.

Alcatel se, co se designu týká, snažil. Bohužel, na první i druhý pohled vypadá novinka jako pádlo. Použití čistě plastových materiálů pak nevalný design ještě více degradují. Rozměry Alcatelu se zastavily na 165 × 85,8 × 8 milimetrech, vzhledem k úhlopříčce se velké překvapení tedy nekoná. Potěší vcelku tenký profil. Hmotnost 179 gramů vypadá na papíře děsivě, ve skutečnosti se však dostatečně rozmělní a pocit z držení cihly tedy nehrozí.

Líbilo se nám:

  • zpracování zadního krytu
  • odpovídající hmotnost

Nelíbilo se nám:

  • kapacitní tlačítka nejsou podsvícená
  • nemožnost vyjmout baterii

Displej: to hlavní, to špatné

Dnes se zaobíráme tím, jestli je na 5palcový displej dostatečné Full HD rozlišení. Alcatel na to šel tak říkajíc „od podlahy“ a na 6palcovou úhlopříčku dosadil qHD rozlišení, tedy 960 × 540 pixelů. Pokud budeme brát hranici jemnosti 300 PPI jakožto základ pro bezchybné zobrazení, Alcatel je se svým výsledkem 184 PPI daleko pod očekávanou hodnotou. To, že displej není jako u špičkových smartphonů, se projeví ihned, jakmile telefon zapnete. Ikony jsou dost zubaté a Alcatel se to snažil zamaskovat alespoň přednastavenými tapetami. Ty jsou vyvedeny v různých barvách, vždy ale zobrazují dostatečně hrubou strukturu koleček. To opticky navozuje dojem, že je displej vcelku kvalitní. Jakmile se však soustředíte na detaily, případně si zobrazíte menu aplikací, ihned víte, na čem jste. Displej celkově působí tlumeným dojmem, barvy nejsou tolik výrazné a působí jak v oparu. Ani technologie IPS tedy nepomohla kvalitnějšímu podání, ač se vyloženě nejedná o žádnou tragédii.

Alcatel OneTouch Pixi 4 (6)

Displej je obrovský, avšak hodí se jen pro nenáročné oči. Pokud jste zvyklí na detailní HD či dokonce Full HD rozlišení, obraz na Alcatelu OT Pixi 4 (6) pro vás bude znamenat krutou ránu. Pokud jste však na nízkou jemnost zvyklí, displej vám bude připadat (alespoň jako) průměrný.

Maximální jas je dostatečný, postačí i pro práci na přímém slunci. Kladně hodnotíme také senzor okolního jasu, který funguje spolehlivě. Horší jsou však pozorovací úhly displeje, což však v této cenové třídě nepřekvapí. Zklame rovněž absence notifikační LED diody a jakákoliv ochrana displeje odolným sklem. Chybí rovněž oleofobní vrstva a ze softwarových vychytávek ještě možnost najednou zobrazit více aplikací. Nechybí alespoň režim pro ovládání jednou rukou. Pokud jej v nastavení aktivujete, stačí po dobu 3–4 sekund stisknout senzor se šipkou zpět a nebo senzor kontextového tlačítka. Dle toho se displej přikloní k levé, nebo naopak k pravé straně. Velikost obrazu upravit nelze, zmenší se na zhruba 4,7 palců.

U displeje můžeme pochválit odezvu kapacitní vrstvy. Displej reaguje přesně, svižně a účinně potlačuje nechtěné dotyky. V tomto ohledu tedy spokojenost.

Líbilo se nám:

  • IPS technologie...

Nelíbilo se nám:

  • ...která bohužel nenabídne výrazné barvy
  • horší pozorovací úhly displeje

Zvuk: dle očekávání

Alcatel OneTouch Pixi 4 (6) nabídne pouze jeden hlasitý reproduktor, který je umístěn na zadní straně. Vzhledem k poměrně plochým zádům je reproduktor při položení na rovnou plochu odstíněn, což může způsobovat problémy například se zkreslením. Reproduktor ale naštěstí hraje poměrně hlasitě a výrazně, a tak příchozí notifikace s největší pravděpodobností nepřeslechnete. Výstup je poměrně syrový a může působit plechovým dojmem. Pro běžné posluchače bude postačovat, absence basů a „plechovost“ však náročnější posluchače dozajista odradí. Výstup do sluchátek je kvalitnější, stále se ale bavíme jen o průměrných výsledcích.

Alcatel OneTouch Pixi 4 (6)

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost
  • výstup do sluchátek neurazí

Nelíbilo se nám:

  • umístění reproduktoru zkresluje zvuk
  • „plechový“ výstup

Baterie: jeden den

Uživatelsky nevyměnitelná baterie nabídne kapacitu 2 580 mAh. Takto nízkou kapacitu si vzhledem k rozměrnému tělu nedokážeme vysvětlit. Alcatel zřejmě ustoupil v zájmu zachování co nejnižší tloušťky zařízení. V průběhu dne jsem vyřídil zhruba desítku hovorů, komunikoval skrze internetový messenger a pořídil několik snímků. Samozřejmě jsem také využíval internetový prohlížeč a velmi zřídka použil i GPS. V takovém případě je reálný jeden den, tudíž musíte počítat s nabíjením každý večer.

Alcatel OneTouch Pixi 4 (6)

Nabíjení nového Alcatelu trvá zhruba 2 hodiny a 21 minut, což není žádná sláva. Na 80 % se dostanete během necelých dvou hodin. Co se týká výdrže v našem standardizovaném testu, Alcatel OneTouch Pixi 4 (6) vydržel jen velmi průměrných 6 hodin a 39 minut.

Líbilo se nám:

  • konstantní odběr energie

Nelíbilo se nám:

  • průměrná výdrž
  • poměrně dlouhé nabíjení

Hardware a prostředí: základ

Už při pohledu na cenovku je jasné, že nový Alcatel nebude konkurovat ani střední třídě. V jeho útrobách nalezneme čtyřjádrový procesor MediaTek 8321 s taktem 1,3 GHz, tomu sekunduje 1 GB operační paměti RAM a 8GB interní paměť. Tu lze rozšířit paměťovou microSD kartou o dalších až 128 GB. Ne všechny aplikace jdou však na ní přesunout. Výkon postačí na základní úlohy, nic více však očekávat nelze. Dokazuje to i výsledek testu AnTuTu, kde Alcatel získal 24 304 bodů. Příjemným zjištěním je alespoň to, že se prostředí neseká a nevynucuje si restarty. Jakmile však začne docházet interní paměť, mírné záseky již pochopitelně zpozorujete.

Výsledky benchmark testů

Grafická nadstavba je vcelku primitivní. Alcatel se víceméně držel vzhledu čistého Androidu, pouze ikony trochu změnil. Systémové nastavení je však totožné s čistým Androidem 5.1, na kterém Alcatel OneTouch Pixi 4 (6) běží. Potěší alespoň funkce probuzení dvojitým poklepáním nebo rychlé vytočení kontaktu v případě, že máte zobrazenou jeho vizitku na displeji a přiložíte telefon k uchu. Otočení telefonu displejem dolů pro utlumení zvuku budíku je už téměř standardní součástí všech zařízení.

Líbilo se nám:

  • vzhled grafické nadstavby
  • podpora paměťových karet
  • přítomnost gest a dalších zjednodušujících funkcí
  • obstojná plynulost systému

Nelíbilo se nám:

  • malá paměť (RAM i interní)

Fotoaparát: na momentky a sociální sítě

Dalším problémem je fotoaparát. I ten je dle papírových specifikací poměrně schopný, realita však zůstává za očekáváním. Nabídne rozlišení 8 Mpx, potěší přítomnost přisvětlovací LED diody a autofokusu, avšak snímky jsou víceméně průměrné. Chválit můžeme snad jen poměrně věrné zachycení barev, ovšem snímky jsou dost často zahaleny v mlze, navíc má čip problémy s protisvětlem. Nepotěší ani poměrně pomalé pořízení snímků. Co se týče ostrosti, vypadají logicky lépe na malém telefonním než větším počítačovém displeji. Pokud zajistíte ideální světelné podmínky, jsou výsledky ucházející, což dokazují i naše ukázkové fotografie.

Alcatel OneTouch Pixi 4 (6)

Video lze nahrávat v rozlišení až 1 920 × 1 080 pixelů při 30 snímcích za vteřinu a jeho kvalita je vcelku příjemná. Potěší, že video se nezasekává a nabídne poměrně věrné barvy. Výkon přední kamery, která nabídne rozlišení 5 Mpx, stačí pro sociální sítě. Povedlo se i prostředí. To se nese v duchu aplikace Fotoaparát od Googlu, avšak nabídne trochu vylepšené a zjednodušené nastavení, což považujeme za plus.

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • Full HD video
  • odpovídající barevné podání

Nelíbilo se nám:

  • problémy s protisvětlem
  • ztráta kvality při zhoršeném osvětlení
  • pomalé ostření při neideálních světelných podmínkách
Alcatel OneTouch Pixi 4 (6)

Konektivita: bez NFC a LTE

Velkým zklamáním je konektivita, kde Alcatel smrskl výbavu na nutné minimum. Kromě základů v podobě GPRS a EDGE se můžete těšit i na podporu HSPA, LTE však chybí. Stejné zklamání nás čeká i u NFC – také to bylo totiž vynecháno. Pro připojení k internetu poté využijete poměrně citlivou Wi-Fi, pro spojení s dalším příslušenstvím se můžete spolehnout na podporu nízkoenergetického Bluetooth 4.0. Nechybí samozřejmě ani podpora GPS a GLONASSu. Z doplňkových funkcí ještě zmíníme možnost příjmu FM rádia.

Líbilo se nám:

  • poměrně citlivá Wi-Fi
  • FM rádio s RDS

Nelíbilo se nám:

  • absence LTE a NFC
  • infraport by byl skvělým bonusem

Konkurence: je tu sám

I přes negativa, která jsme u Alcatelu OT Pixi 4 (6) zmínili, nutno zdůraznit, že konkurenci nemá téměř žádnou. Tabletofon pod 3 tisíce Kč je zkrátka unikum. Funkcemi se novince blíží GoClever Quantum 600, který za podobnou cenu nabídne 6palcový HD displej, větší baterii a také 8Mpx fotoaparát. Zklame však absencí LTE, NFC a nepotěší ani interní paměť 4 GB.

Konkurenční Lumia a GoClever

Konkurence z řad Windows Phone je rovněž mizivá, nejblíže je Alcatelu Microsoft Lumia 640 XL, která je však o tisícovku dražší. Nabídne 5,7palcový HD displej, 13Mpx fotoaparát a také čtyřjádrový procesor.

alcatel-onetouch-pixi-4-6
Klady
  • příjemná cena pod 3 tisíce korun
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • přijatelná hmotnost
  • plynulé prostředí a jednoduchá grafická nadstavba
Zápory
  • displej je podprůměrný
  • starší verze Androidu
  • nevalná kvalita fotoaparátu
  • absence LTE a NFC
Diskuze ke článku
Absolon Novak
Absolon Novak
době, kdy si většina výrobců začíná uvědomovat, že tabletofony jsou stále více a více na okraji obecného zájmu...
Opravdu? Dyť teprve v současné době se začínají objevovat nfs trhu zajímavé phablety, kdyby byly na okraji zájmu, tak by se neprodávaly v čím dál vyšších počtech...


ICE
Alcatel měl docela dobrý nápad. Menší levný tablet ze kterého jde i volat. Je spousta lidí, kterým by to stačilo, jen datlují, volají málo a od mobilu nic moc nečekají. Jenže to provedení je příšerné i na nenáročného uživatele.
kubik
Jasně vede Lumia 640XL.
Arne
Za tři tisíce korun po telefonech z minulosti za mnoho tisíc, které jsem vždy po dvou letech vydával za "novinky", protože nic jiného a vhodného v nižší ceně nebylo, tak toto je nesmírně dobrá varianta - pro mě, tj. pro nenáročného uživatele, co volá každý den v rámci klientely a své firmy nad rámec běžný a používá připojení na net v rámci e-mailů. Displej je v bočních úhlech horší, ale jinak tento telefon nemá chybu! Jsem spokojen na výsost. Fotky hodnotím také jako dobré. Za mě doporučuji velice, z telefonu mám osobně radost a prakticky nic to nestálo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze