BlackBerry Z10 v redakci: první dojmy z nové ostružiny

35

BlackBerry Z10 je již na trhu zhruba měsíc, nicméně u nás si budeme muset ještě pár dní počkat. Přesto se nám však podařilo od zastupení BlackBerry jeden kousek dostat k nám do redakce, a tak si již nyní můžete přečíst naše první dojmy po několikadenním používání této nové ostružiny.

Ještě před šesti měsíci byla společnost Research In Motion, dnes již oficiálně přejmenovaná na BlackBerry, v nezáviděníhodné situaci a spousta věrozvěstů této společnosti předpovídala krach, zánik nebo odkoupení společnostmi jako byly například Samsung, Microsoft nebo vůbec naposledy Lenovo. Karta se však začala otáčet a s dalšími a dalšími unikajícími detaily týkajícími se nové platformy BlackBerry 10 získávalo BlackBerry opět na síle.

Oficiální fotografie BlackBerry Z10

Vše vyvrcholilo 30. ledna letošního roku, kdy BlackBerry představilo své dva nové modely - BlackBerry Z10 a BlackBerry Q10. První ze jmenovaných se již druhý den začal prodávat ve Velké Británii aby se pár dní nato rozjel prodej v Kanadě a postupně v dalších zemích po celém světě. A podle zatím dostupných informací se BlackBerry Z10 skutečně daří. Nepředbíhejme však, na oficiální informace o prodejích si ještě budeme muset chvíli počkat.

TIP! Nové BlackBerry Z10: naše první dojmy a fotografie z Amsterdamu

Teď už ale k samotnému BlackBerry Z10, které se usadilo u nás v redakci. Na začátku února jste si mohli přečíst naše první dojmy z vývojářské konference v Amsterdamu v článku, ve kterém se objevila také limitovaná edice BlackBerry Z10 v červené barvě. Krátce nato jsme si BlackBerry 10 velmi podrobně vyzkoušeli přímo v Praze a natočili pro vás podrobný videopohled. Po delším používání musím říct, že se první dojmy zcela potvrdily. BlackBerry Z10 opravdu skvěle padne do ruky a nedá se to srovnávat téměř s žádným dnešním TOP smartphonem. Jak je to možné? BlackBerry Z10 nabídne především rozumné rozměry a to sice 130 × 65,6 × 9,7 mm. Displej s úhlopříčkou 4,2 palce rozhodně není u dnešních vlajkových lodí běžný, většina výrobců již přesedlala na úhlopříčky 4,7 palce nebo ještě více.

Příjemné rozměry, kvalitní zpracování, zaoblené hrany a příjemně pogumovaný zadní kryt stojí za tím, že BlackBerry Z10 se drží opravdu pohodlně a cítíte, že máte v ruce kvalitní kus hardwaru. Samotné ovládání je díky rozměrům také velice pohodlné a bezpečně mohu prohlásit, že toto zařízení je možné pohodlně ovládat jednou rukou, a to nejen díky rozměrům, ale také díky uživatelskému prostředí, které je pro ovládání jednou rukou přizpůsobeno. Samotné uživatelské prostředí si nejlépe prohlédnete v našem podrobném videopohledu.

BlackBerry Z10

Je třeba říct, že na uživatelské prostředí je potřeba si trochu zvyknout. Není to tak, že by bylo nepřehledné. Je zkrátka jiné. Člověk zvyklý z Androidu, iOS, BlackBerry nebo Windows Phone neustále hledá tlačítka "zpět" nebo "domů", která samozřejmě chybí. Než se naučí jinou filozofii ovládání, chvíli to trvá, a mnoho uživatelů by to mohlo i odradit. Veškeré ovládání probíhá pomocí gest a tlačítek na displeji, je velice návykové a po jednom dni používání již rozhodně nebudete tlačítko "domů" postrádat.

BlackBerry 10 je jako operační systém velmi povedený a je vidět, že se poučil z mnohých chyb ostatních. Nechybí také například možnost sdílení obsahu přes Bluetooth, možnost nastavit si vlastní vyzvánění, funkce Copy&Paste, nabízí plnohodnotný multitasking, skvělou integraci cloudových úložišť Box a DropBox, integrované klienty sociálních sítí Facebook, Twitter, LinkedIn a Foursquare, možnost pořizování screenshotů, a tak podobně. To byly některé příklady funkcí, za jejichž absenci musely platformy iOS, Android nebo Windows Phone snášet kritiku a v některých případech musí ještě dnes. BlackBerry evidentně sledovalo vývoj operačních systémů a poučilo se z chyb ostatních. BlackBerry 10 například dnes prakticky jako jediná mobilní platforma podporuje technologii Flash.

Porovnání BlackBerry Z10, HTC One S a HTC 8X

I když máte v telefonu spoustu dat - ať už multimediálních nebo emailů, vše je krásně plynulé a výkonu má BlackBerry Z10 stále na rozdávání, a nepotřebuje k tomu 4 jádra. Nabídne spoustu zajímavých funkcí jak multimediálních (skvělý editor fotografií a videa) až po pracovní (podpora ActiveSync, propracovaný kalendář, výborná aplikace BlackBerry Remember a další) a další spoustu aplikací si můžete doinstalovat z obchodu BlackBerry World. V tom se při uvedení BlackBerry Z10 nacházelo cca 70 tis. aplikací, dnes již údajně překračuje počet aplikací číslo 100 tis. I když zatím možná mnohým chybí aplikace jako je WhatsApp, Viber nebo Skype, tyto by se měly na displeje BlackBerry Z10 dostat již v březnu a dubnu. Navíc většina aplikací v BlackBerry Worldu jsou Androidí aplikace, které nový systém od BlackBerry umí spouštět. Fotoaparát fotí veskrze průměrně, žádné velké výkony od něj neočekávejte. Níže naleznete trojici testovacích fotografií, které ukazují, že ze Z10ky žádný velký fotograf nebude, ale většinu ze scén dokáže obstojně zachytit.

Testovací fotografie pořízené BlackBerry Z10

Samozřejmě nemůžeme hovořit pouze v superlativech, BlackBerry 10 není bez chyby. Musíme však uznat, že se jedná spíše o drobné bugy způsobené "mládím" samotného OS a ne o konkrétní absenci těch či oněch funkcí. Mohu například zmínit, že jsem se jednou setkal se větším zahříváním při větší zátěži (například náročné hry), "neviditelnou klávesnicí", zaseknutou ikonkou notifikace (vyřešil restart) nebo funkční tlačítka ovládání hlasitosti v případě, že je telefon zamčený. Jedná se však o drobnosti, které by měl opravit menší update a již nyní je tedy BlackBerry 10 opravdu dobře fungující operační systém nabízející mnoho funkcí, příjemné ovládání, stabilitu a výkon. Snad si na nás BlackBerry nějakou nepříjemnost nepřipraví v následujících dnech během testování.

Na závěr ještě velice častý dotaz - výdrž baterie. BlackBerry Z10 nabízí baterii s kapacitou 1800 mAh, což v mnohých vyvolává obavy. BlackBerry Z10 dokáže vcelku bez problémů plnohodnotně fungovat celý den, takže nabíječku byste měli hledat až večer. Rozhodně ale zapomeňte na pověstnou výdrž dřívějších BlackBerry, současná Z10ka stěží drží krok s průměrem konkurence. Konkrétní testy výdrže však ještě připravujeme. V České republice bude BlackBerry Z10 oficiálně dostupné již zanedlouho, a to konkrétně 18. března za cenu pod 16 000,- Kč.

Zajímá vás něco o operačním systému BlackBerry 10 nebo o zařízení BlackBerry Z10? Ptejte se nás přímo zde v diskuzi pod článkem. Na vaše dotazy se budeme snažit odpovědět buď přímo zde nebo v připravované recenzi.

Diskuze ke článku
jozef
V popise fotiek, pri porovnani s HTC mate chybicku...HTC One S :)
Asco
Nové Blackberry se mi líbí, ale cena okolo 15000Kč je nehorázná a obávám se, že oba zajímavé přístroje zcela zabije. O nedostupnosti Q10 ani nemluvě.
Grom51
Jak je to přesně s Android aplikacemi ? Můžete prosím udělat nějaké video jak prostě z Google Play jakkoukoli aplikaci (né hry) prostě přenést krok po kroku do Z10 ? Je to pak nativní nebo emulovaná aplikace ? Pro mě je důležitá app základna a tu zatím BB moc nemá, ale pokud by to fungovalo, zahodil bych iPhone.
Pavel
Ahoj nemohli byste natocit video o galerii a hud. prehravaci a obecne o aplikacich v telefonu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze