BlackBerry Curve 9320: první pohled na levnou ostružinku

9

Do redakce nám na testování dorazil další telefon řadící se do kategorie levnějších smartphonů. Je jím novinka kanadského výrobce Research In Motion, BlackBerry Curve 9320. Tento model se bude snažit zaujmout především začínající uživatele BlackBerry a může proniknout i do firemního prostředí jako náhrada za model Curve 8520.

BlackBerry Curve 8520 se stal v portfoliu kanadského výrobce Research In Motion jedním z nejúspěšnějších modelů, a to především proto, že nabízel příznivou cenu a zároveň všechny hlavní výhody platformy BlackBerry. Právě z toho důvodu vybavilo tisíce firem své zaměstnance právě těmito zařízeními a právě tento model se stal vůbec prvním BlackBerry pro mnoho uživatelů.

BlackBerry Curve 9320 - oficiální snímky

Tento model však již začíná být morálně velmi zastaralý (byl představen již v červnu 2009), a tak má právo na svého právoplatného nástupce. Zatímco model Curve 9300 se za nástupce tohoto populárního modelu, především kvůli vyšší ceně, vydávat nemohl, současná novinka v portfoliu, BlackBerry Curve 9320, má velmi dobře našlápnuto k tomu, aby dosluhující "osmpětdvacítky", především ve firmách, nahradila.

Do redakce se nám dostala černá a bílá barevná varianta

V celkovém měřítku je však řada Curve a s ní i model Curve 9320 velmi oblíbená i mezi běžnými uživateli. Hlavními taháky těchto modelů je příznivá cena, komplexní služby BlackBerry a v neposlední řadě populární BlackBerry Messenger (BBM). Řada Curve zaznamenává výrazný zájem především u mladší generace, která chce být neustále v kontaktu s přáteli, a také na rozvojových trzích. Nyní ale blíže k modelu BlackBerry Curve 9320, který si dnes krátce představíme.

TIP! O2 zvýhodňuje tarify BlackBerry a zařazuje do nabídky Curve 9320

Jak jsme již zmínili, BlackBerry Curve 9320 je smartphone řadící se cenově do nižší střední třídy. Cena tohoto modelu startuje na 4 500,- Kč, což z něj dělá v současnosti nejlevnější BlackBerry na trhu (nepočítáme-li doprodeje modelů Curve 8520). Svým designem jasně ukazuje, že je právoplatným členem řady Curve. Prozrazuje to především typická QWERTY klávesnice s výraznými rozestupy mezi tlačítky.

BlackBerry Curve 9320 – videopohled

BlackBerry Curve 9320 také designově navazuje na svého předchůdce. Přední strana odpovídá standardu kanadských ostružin, kterým je displej položený na šířku, čtveřice funkčních kláves, navigační optický trackpad a plnohodnotná QWERTY klávesnice. Jack konektor pro sluchátka se přesunul na horní hranu, na bocích pak najdeme kolébkové "trojtlačítko" sloužící pro ovládání hlasitosti a multimédií, spoušť fotoaparátu a tlačítko BBM, které prozrazuje zaměření telefonu především na komunikaci s okolím. Funkci tlačítka si však můžete nastavit také podle sebe prakticky na libovolnou funkci.

BlackBerry Curve 9320 se zaměřuje také na sociální sítě a komunikaci, v tom mu pomáhá také plnohodnotná QWERTY klávesnice nebo tlačítko pro rychlé spuštění BlackBerry Messegneru

Výrazných novinek se dočkala výbava telefonu. V BlackBerry Curve 9320 nalezneme nejnovější verzi operačního systému BlackBerry 7.1, který je poháněn 800MHz procesorem a k dispozici má 512 MB paměti RAM a ROM. Vnitřní paměť lze dále rozšířit pomocí paměťových karet, v balení naleznete 2GB kartu microSD. Ačkoli se může zdát 800 MHz v dnešní době málo, BlackBerry těží především z odladěného systému, takže se nemusíte bát žádného sekání a celý běh telefonu je naprosto bezproblémový a svižný. Potěší rozhodně bohatá funkční výbava, kdy hned v základní výbavě nalezneme propracované pracovní funkce, kancelářský balík nebo aplikace pro práce se sociálními sítěmi.

Při testování se budeme také snažit hodně zaměřit na výdrž telefonu, která by vzhledem ke slabšímu hardwaru a velké baterii s kapacitou 1 450 mAh měla rozhodně v dnešním světě smartphonů vyčnívat. Ve výsledné recenzi si také řekneme něco o službách BlackBerry, bez kterých je tento telefon skutečně téměř "poloviční" a pokud máte jakékoliv dotazy ohledně tohoto zařízení nebo platformy BlackBerry, neváhejte se nás samozřejmě zeptat v diskuzi pod článkem.

Technické parametry BlackBerry Curve 9320

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 60 × 12,7 mm, 103 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,44" (320 × 240 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, video: 640 × 480 px, 25 FPS
ChipsetCPU: 1×800 MHz, GPU: ne
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémBlackBerry OS 7.1
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2012,
Diskuze ke článku
Petr
Já bych poprosil o nějaké fotky, jak vypadá displej, když někdo volá nebo když přijde sms... Děkuji.
Martin L.
Mám BB Curve 9360 s telefonem jsem spokojený.

Mám jen dvě malé výtky 1) aplikace pro telefony BB je opravdu málo a jejich kvalita je velmi špatná 2) brouzdání po internetu je hodně nouzové.
Aaron
Ahoj, ja pouzivam Bold 9780 a jsem celkem spokojeny. Je pravdou, ze aplikaci je ponekud mene a hodne z nich je placenych, ale zatim me to nijak netrapi (je to firemni telefon, tak tam az zas tolik toho neinstaluju). Pokud jde o brouzdani po internetu, tak dle me je Opera mini/mobile "must have" aplikace u temer vsech zarizeni. Ovsem na obranu prohlizece v BB - nekolikrat me velice mile prekvapil, kdy zobrazil i stranky, se kterymi ma Opera problem (konkretne jde napriklad o objednani a zaplaceni jizdenky Student Agency, nebo zobrazeni stranek Cinema City - ta jejich nova zmrsenina je silena, v opere ani nokia browseru na N8 se to neda).
Co by me zajimalo, tak porovnani klavesnice Bold versus Curve versus treba Nokia E6 (nebo nejake podobne). Klavesnice na Boldu je skvela, zkousel jsem Curve 8520 a popravde nic moc, navic cely telefon pusobil silene nekvalitne a plastove, narozdil od Boldu.
tata
Mám ho asi 6 týdnů a N8 šla do šuplíku ! Myslím, že toto je dostatečný důvod k zamyšlení !

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze