Beats by Dr. Dre Solo vs. Nokia Purity HD: souboj basových Monster
recenze

Beats by Dr. Dre Solo vs. Nokia Purity HD: souboj basových Monster

24

Mobilní telefony už dlouho nejsou jenom na telefonování. Kromě jiného dnes spolehlivě nahrazují i přenosné hudební přehrávače. Je tedy logické, že se někteří výrobci telefonů snaží nalákat právě i hudební nadšence. Ze stejného důvodu se spojila Nokia i HTC se společností Monster a nabídli ke svým telefonů stylová sluchátka.

Jelikož tedy Nokia Purity HD i Beats by Dr. Dre Solo vyrábí stejná audio společnost Monster Cable a navíc se dají obě sluchátka zařadit do stejné kategorie, nemohli jsme si samozřejmě odpustit malé srovnání a oba headsety jsme pro vás otestovali.

Pokud vás mate absence avizovaných sluchátek pro HTC, vězte, že v Tchaj-wanu vsadili právě na spolupráci s velmi populární značkou Beats by Dr. Dre (jenž ale vyrábí stále Monster) a nasadili jejich nejoblíbenější, už hotová, sluchátka Solo. Ostatně loga Beats najdete i na nových hudebních telefonech HTC Sensation XE a Sensation XL, stejně tak i na všech nově připravovaných telefonech z řady HTC One.

Oproti tomu Nokia si nechala vyvinout přímo svá vlastní sluchátka a rozhodla se marketingově ztotožnit přímo se značkou výrobce Monster, která je ve světě audio techniky vcelku uznávaná i odborníky.

Už zde tedy můžeme najít první náznaky toho, v čem se obě sluchátka budou lišit. HTC vsází spíše na styl a mezi mladými spotřebiteli oblíbenou značku Beats, kdežto Nokia spíše na značku, která se prezentuje především kvalitou, i když ji tolik lidí nezná. Výchozí kvalitativní potenciál mají díky stejnému výrobci ale stejný.

Dost ale čtení, pojďme se na sluchátka podívat naživo na videu.

Beats by Dr. Dre Solo vs. Nokia Purity HD – srovnání sluchátek

Pokud neradi koukáte na video, projdeme si všechny podstatné vlastnosti testovaných sluchátek i zde.

Konstrukce

Konstrukce obou kousků si v podstatě nezaslouží nic jiného, než pochvalu. Polstrování jsou pohodlná a sluchátka budou pravděpodobně sedět na uších každému. Zaujme především velice odolná a flexibilní konstrukce mostu a také skládací mechanizmus, který tím pádem dovolí sluchátka velice pohodlně a bezpečně převážet v zavazadle.

Potěší také drobnosti, jako odpojitelný kabel s 3,5mm konektory a cestovní pouzdra u obou modelů.

Jediné, co mohu sluchátkům vytknout, je povrchová úprava. Sola jsou bílá a matná. Což samo o sobě vypadá velice elegantně. Ovšem do té doby, než na ně párkrát šáhnete. Velice vstřícně totiž zachytávají veškeré nečistoty, které jsou díky bíle barvě hned vidět.

Naproti tomu Nokia Purity sluchátka nemusí všem vyhovovat díky své lesklosti. V naší růžové to až tak dramatické nebylo, ale například v černé variantě se připravte na to, že na hlavě budete hostit nevzhlednou galerii mastných otisků vašich prstů.

Zvuk

Po zvukové stránce už se nám ale konečně začínají oba modely lišit. Ovšem pro jednu stranu v dost nepříznivém smyslu.

Jak už jsem se snažil naznačit na začátku, tím, kdo si dnešní hodnocení zvukového projevu zarámovat rozhodně nenechá, jsou sluchátka Beats Solo.

Jak jsem podrobněji popisoval ve videu, sluchátka dr. Ondry trpí velice nevyváženým přednesem, který hodně necitlivě dává důraz na některé nízké frekvence (tedy basy), díky čemuž se snadno utopí zbytek frekvenčního rozsahu a některé tóny a zvuky tak neuslyšíte skoro vůbec nebo hodně ploše. Zvuk ani obecně nepůsobí příliš „šťavnatě“ (když už rozhodně nezní věrně), což bych možná čekal od stylových sluchátek, jejichž úspěch je založen především na marketingu.

Oproti tomu Nokia Purity HD podávají úplně opačný výkon. Běžnému posluchači nabídnou dostatečně vyrovnaný přednes, který je zároveň umně oživen mírným zdůrazněním nejnižších tónů.

Nokiím, pokud bych nebyl hodně puntičkářský, bych po zvukové stránce neměl opravdu mnoho co vytknout. (Pozn.: berte prosím v potaz, že jsme na webu o mobilních telefonech a nedisponujeme špičkovou testovací audio technikou za desetitisíce.)

Každá sluchátka mají samozřejmě charakteristický zvuk a chvíli trvá, než si zvyknete na jejich styl. Mně osobně u obou testovaných kousků vždy chvíli trvalo, než jsem se přizpůsobil typickému zvuku kompletně uzavřené konstrukce, který mi zpočátku nebyl moc příjemný. Sám totiž vlastním otevřená, která nepůsobí tak násilně.

Od toho se samozřejmě odvíjí i další vlastnost, a to je celkem solidní zvuková izolace od okolí. Sluchátka se tak budou hodit především na cestování veřejnou dopravou a letadlem, kdy oceníte, že vy neslyšíte okolí a případně okolí vás (pokud však nemáte ambice vzdělávat spolucestující v té nejvytříbenější hudbě :).

Závěr a shrnutí

Takže jak jsme na tom? Obě sluchátka musíme rozhodně pochválit za skvělou konstrukci a stylovost. V podání zvuku už ovšem můžeme zachovat sympatie pouze k Nokia Purity HD. U Beats by Dre je to naopak docela výrazná katastrofa – především vzhledem k jejich cenovce.

Beats by Dr. Dre Solo totiž ve volném prodeji seženete téměř za 5 000 Kč. Přitom při mém laickém odhadu by měla tato sluchátka na poli reprodukce problém svou pozici obhájit i v kategorii o 4 tisíce nižší. Na druhou stranu disponují ukázkovou konstrukcí (kterou byste zase v této třídě těžko hledali) a především pak červeným symbolem „b“ na každé straně, což samozřejmě hraje roli také.

Pokud bych měl tato sluchátka doporučit, pak jedině pokud máte možnost je bez výrazného příplatku sehnat přímo s HTC telefonem. Pak se bude jednat o výbornou investici, protože na druhou stranu Solům se žádné v krabici dodávané pecky nevyrovnají.

Nokia Purity HD oproti tomu seženete pouze samostatně za cenu začínající na 3 000 Kč. I když jsem na ně pěl v podstatě jen chválu, v přímém srovnání cena/výkon s běžnými sluchátky by asi také nebyly na prvním místě. I zde připlácíme za značku. Ovšem alespoň za své peníze dostaneme velmi dobrý produkt po všech stránkách.

Finální rozhodnutí je tedy na vás. Oba testované headsety se dají v určitých situacích doporučit. Jen musíte počítat s tím, že vás bude věrnost ke značce výrobce svého mobilního miláčka něco stát.

Diskuze ke článku
Vali
mám dotaz dá se beats by Dr.dre používat třeba k samsungu galaxy ace ?? ? ? ? ? ?
Vali
díky =)
Darebak
Co N9 a kabel s ovládáním? :-)
nondrak
Solo HD jsem měl asi dva dny, potom jsem je vrátil. Koupil jsem si Samsung HS6000 Za 1700Kč o kterých toho nikde moc nebylo, ale už je mám týden doma a jsem naprosto unešen. Skvělě se hodí k SGS II a hrajou úžasně přez Bluetooth i kabel. Je skvělí pocit mít BT sluchátka bez kabelu :). Nejsem tedy zatím žádný audiofil, měl jsem vždycky špunty a oproti těm je to úplně jiná liga. Mohli byste je tady na mobilenet třeba taky otestovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze