ASUS VivoBook S200E
recenze

ASUS VivoBook S200E

Hliníkový krasavec
6

V dnešní době se stále více prodávají levné notebooky, kterých je na trhu velké množství, občas se ale nějaký odlišuje. A právě mezi takové patří i námi testovaný ASUS VivoBook S200E, který za svou cenu nabídne poměrně slušnou výbavu a zajímavý vzhled, Počítač se vyjímá kvalitním zpracováním a na svou cenu také dobrým výkonem. Ovšem vše není tak růžové, jak by se mohlo zdát.

Společnost ASUS není třeba dlouze představovat, jelikož se jedná o jednoho z předních výrobců spotřební elektroniky. Jedním z hlavních segmentů, kde firma působí, je trh s přenosnými počítači. Mezi ty levnější patří i VivoBook S200E, který jsme pro vás podrobně testovali.

Oficiální fotografie

Příslušenství a obsah balení

Nízká cena počítače způsobuje to, že v balení toho s počítačem příliš mnoho nenalezneme. Součástí balení je tak jen pár brožurek, nabíječka a překvapivě ubrousek, což je praktické, jelikož počítač má lesklý displej.

Příslušenství k počítači
Konstrukce 303 × 200 × 21,7 mm, 1,4 kg, konstrukce: klasická
Displej TN , 11,6" (1 366 × 768 px), dotykový: ano
Operační systém Windows 8.1
Čipset Intel Core i3-3217U, CPU: 2 × 1,8 GHz, GPU: Intel HD Graphics 4000
Paměť RAM: 4 GB, vnitřní úložiště: 500 GB (HDD)
Konektory 2× USB 2.0, 1× USB 3.0, HDMI, VGA, 1× Jack 3,5mm, RJ-45
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne. GPS: ne
Akumulátor a výdrž 38 Wh, pohotovostní doba: 5 hodin
Cena
Asus S200E-CT177H lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Design: zaoblený hliník

Konstrukce počítače je velmi zdařilá a vzhledem k ceně je opravdu kvalitně zpracovaná. Jedná se o klasický notebook s multimediálními panty, takže počítač rozevřete do úhlu pouhých 130°, což je škoda, ale na něčem se přeci šetřit muselo. Počítač je vyroben z hliníku a plastu, přičemž na víku je použit hliník. Podobné je to u základny, která je hliníková, ale spodní strana je plastová.

Počítač ze všech stran

Díky hliníku je počítač poměrně pevný a je také lépe chlazen, ovšem ani to nestačí, ale o tom až později. Panty jsou poměrně kvalitní, ale mají tu nepříjemnou vlastnost, že je lze rozevřít pouze do 130°. Taktéž není možné, že byste počítač otevřeli jednou rukou, jelikož panty jsou poměrně tuhé..

Po designové stránce je ASUS poměrně odvážný, ale zároveň je design celkem jednoduchý. Při prvním pohledu vás zarazí růžové víko displeje, ovšem k dostání je i bílá a černá varianta, takže máte na výběr. Růžová ale určitě zaujme ženy, takových notebooků totiž moc není. VivoBook S200E ale jinak nevybočuje z designu počítačů ASUS, a to i přes nižší cenu. Přístroji vládnou designově čisté a elegantní linie a v dané cenové kategorii je jedním z nejhezčích. Osobně na mě působí počítač tak, že patří spíše do kabelky než do pracovní brašny. A to byl zřejmě i záměr.

Spodní strana a přivřený notebook

Ačkoliv se nejedná o ultrabook, tak i přesto je hmotnost a rozměry počítače srovnatelná s dražšími počítači, které obdržely certifikaci ultrabook. Hmotnost počítače je opravdu poměrně nízká, činí pouhých 1,4 kg, takže se laptop příliš nepronese. Na výšku má počítač 21,7 mm, což je jeden z faktorů, proč nemá VivoBook S200E certifikaci ultrabook. Půdorys počítače je shodný s většinou 11,6" notebooků, 303 mm na šířku, 200 mm na hloubku nijak extrémně nevybočují z řady.

Klávesnice: nic neobvyklého

Klávesnice má klasických 6 řádků a psaní na ní není příliš záživné, jedná se o průměr. Pokud budete psát delší dobu, tak vám bude připadat psaní nejspíše velmi nepohodlné. Pro psaní seminárek tak tato růžová malá kráska nebude tou pravou volbou. Rozložení kláves je standardní a není tak třeba si zvykat na něco nového. Klávesnice bohužel není podsvícená, ale to se dá v této cenové relaci očekávat.

Spínač napájení a klávesnice

Touchpad: připravte si prsty

Počítač má tři vstupní zařízení. Touchpad je vzhledem k rozměrům počítače celkem velký a jak je zvykem, podporuje mnoho gest. Je také poměrně tichý. Jelikož se jedná o typ clickpad, nemá fyzická tlačítka, ale lze jej stisknout na celé ploše. Stisk clickpadu je celkem nerovnoměrný, u horní hrany je prakticky nemožné jej stisknout a u spodní jej lze stisknou až příliš snadno.

Touchpad

Displej: obyčejný TN panel

ASUS využil jednoho z předních výrobců displejů pro notebooky, a proto se v modelu VivoBook S200E nachází právě panel od AO Optronics. Bohužel se jedná o pouhý TN panel a jeho kvalita není zrovna vysoká. Barvy má panel celkem kvalitní, ale jakmile se podíváte zboku, tak není na displeji téměř nic vidět, protože barvy se vytrácí.

Různé pozorovací úhly

Panel má rozlišení 1 366 × 768 pixelů a jedná se tak spíše o podprůměrnou hodnotu, ale vzhledem k cenové relaci je dostačující a jde o běžný parametr. Výhodou nízkého rozlišení je fakt, že není třeba zvyšovat hodnotu DPI u klasické pracovní plochy a všechny prvky jsou bez problému čitelné už při základním nastavení.

Nastavení rozlišení v systému

Displej je dotykový, což má své výhody i nevýhody. Výhodou je, že nemusíte používat myš a dotyk je přeci jen více přirozený než ovládání myší, zejména proto, že také operační systém Windows 8 je stvořen pro dotyk. Ovšem nevýhodou je, že displej bude neustále ušpiněný od otisků prstů. Displej umí zaznamenat až 10 dotyků najednou a nemá podporu stylusu. To je ten důvod proč ASUS přibalil do balení také ubrousek.

Konektivita: nic neobvyklého

Počítač disponuje celou řadou konektorů a to i přes to, že se nejedná o žádný pracovní stroj, ale spíše o mazlíka do kabelky. Na levé straně nalezneme konektor RJ-45, který slouží k připojení ethernetové sítě nebo internetu. Dále se zde nachází konektor HDMI, super rychlé USB 3.0, jednou USB 2.0 a také zámek Kensington. Na pravé straně už nalezneme jen postarší konektor VGA, USB 2.0 konektor, kombinovaný 3,5mm jack a ještě čtečku karet. Na pravé straně máme slot pro zámek Kensington, RJ-45, 2× USB 3.0 a čtečku SD karet.

Konektory počítače

Komunikace: bohužel nic zvláštního

Krom kabelového připojení máme k dispozici i to bezdrátové a tím je u tohoto počítače především Wi-Fi, které podporuje standardy 802.11a/b/g/n, díky čemuž dosahuje maximální přenosová rychlost celých 300Mb/s. Samozřejmě záleží na tom, jak jste daleko od routeru, ale rychlost většinou bývá poloviční, než určuje standard.

Veškeré antény jsou umístěny ve víku počítače

Příjem Wi-Fi je na dobré úrovni, počítač chytá signál i tam, kde většina počítačů zklame. Je škoda, že v počítači chybí 3G modul, který je poslední dobou v počítačích spíše ojedinělý. V počítači se dále nachází modul Bluetooth 4.0, který je standardní výbavou většiny dnes prodávaných notebooků. Bohužel není v počítači žádná další bezdrátová technologie jako NFC nebo GPS.

Fotoaparát: rozsviťte si

Standardní výbavou přenosných počítačů je v dnešní době také webkamera. Ta je v případě modelu VivoBook S200E zcela obyčejná a není na ní nic zvláštního. Její rozlišení činí 0,9 MPx a její kvalita je spíše podprůměrná. Pokud máte dobré světelné podmínky, tak budou fotky přiměřeně kvalitní a video plynulé, ale pokud jsou světelné podmínky horší, tak se video začne trhat a kvalita obrazu půjde také dolů.

Fotografie z webkamery

Zvuk: kvalita úměrná ceně

Počítač má také reproduktory, ty hrají dle očekávání. Zvuk je stavěn celkem vysoko, ale i přesto je z reproduktorů slyšet náznak hloubek, ovšem nečekejte extrémní kvalitu. Je to opět daň za nízkou cenu. Pokud si budete chtít přehrát film, tak bude ozvučení postačovat, ale na kvalitnější poslech raději použijte externí reproduktory nebo sluchátka.

Počítač má integrovány dva reproduktory

Zvukový výstup do sluchátek je většinou lepší než z interních reproduktorů, ale také záleží na tom, jaká máte sluchátka. Výstup je zprostředkován pomocí kombinovaného konektoru Jack 3,5mm. ASUS dodává k počítači předinstalovaný ekvalizér, ale ten zvuk spíše zkazí než vylepší. Výrobcem zvukového čipu je společnost Realtek.

Mikrofon umí zaznamenat zvuk celkem kvalitně a jeho citlivost je poměrně dobrá, což je dáno jeho umístěním – nachází se nad kamerou. Vzhledem k ceně počítače se jedná o velmi kvalitní mikrofon, který bude dostačovat většině uživatelů, jenž si tento počítač pořídí.

Zabezpečení: standard mezi laptopy

Počítači nechybí TPM čip, který je hardwarovým kodérem při spouštění počítače. Dále na počítači nalezneme zdířku pro zámek Kensington, ale to je vše. Jedná se tak o běžné zabezpečení a ani bychom nemohli očekávat něco extra, jelikož se jedná o vcelku levný počítač.

Výkon: Intel na všech frontách

Procesor: Core i3 z rodiny Ivy Bridge

Ačkoliv je počítač celkem levný, tak ASUS dosadil poměrně výkonný hardware. V počítači bije procesor Intel Core i3-3217U a jeho frekvence je 1,8 GHz. Fakt, že procesor je z rodiny Ivy Bridge způsobuje nižší výdrž při běhu na baterii, ale výkonnostně je zcela dostačující pro většinu kancelářské práce. Procesor nedisponuje technologií Turbo Boost, takže jeho maximální frekvence je oněch 1,8 GHz. Jedná se o úsporný model, ale i přesto se hardware přehřívá.

Informace o procesoru
Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 1,67 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 9,05 fps

Procesoru asistují 4 GB operační paměti typu DDR3. Kapacita je pro běžného uživatele zcela dostatečná a paměť není možné nijak rozšířit, jelikož paměťový modul je připájen přímo na základní desku notebooku. Tato kapacita však zcela dostačuje pro kancelářskou práci.

Grafika: Intel je všude

O zobrazení obrazu na displeji počítače se stará čip Intel HD4000, který je integrován v procesoru. Jedná se sice o starší řešení, ale i tak je výkonnostně dostačující. Na této grafice si zahrajete starší hry na vyšší detaily. Na ty nejnovější však zapomeňte.

Informace o grafickém čipu
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 6 FPS
Furmark v1.12.0.0 720p 2 FPS / 168 bodů
Hry FPS
Crysis 3 4
Left 4 Dead 2 29

Úložný prostor: pouze pevný disk

Jako úložiště dat slouží 500GB velký pevný disk, jehož plotny se točí rychlostí 5400 ot./m. Ačkoliv má disk poměrně nízké otáčky, tak i přesto je celkem rychlý a nijak vás nezdržuje. Disk je rozdělen na 2 oddíly, systémový má kapacitu 160 GB a po prvním spuštění systému na něm zbyde 124 GB volného prostoru. Druhý oddíl má 260 GB a zbylý prostor pak slouží oddílu k obnovení systému. Start systému trvá 16 vteřin, a to je na klasický pevný disk slušná hodnota . Z režimu spánku se systém probudí během 3 vteřin.

Testy disku

Hlasitost a teplota: přehřátý radiátor

Ačkoliv se v dnešní době začínají objevovat na trhu počítače se zcela pasivním chlazením, tak jsou stále modely, které se bez ventilátoru neobejdou, mezi ty patří i VivoBook S200E. Pokud na počítači děláte kancelářskou práci, tak jej téměř neuslyšíte a spodní strana základny se příliš nezahřívá.

Teploty v klidu

Problém nastává tehdy, když uvedete počítač do zátěže. Nejen že se začne nepříjemně zahřívat, ale dokonce se bude přehřívat, což by se nemělo dít. Kvůli vysoké teplotě procesoru se snižuje výkon a tím i snímková frekvence ve hrách či odezva systému.

Výdrž baterie: berte si sebou nabíječku

ASUS očividně šetřil i na baterii, která je v počítači osazená, jelikož výdrž při běhu bez elektrické přípojky je celkem mizerná. Kapacita baterie je 38 Wh a tak se jedná o spíše podprůměrnou hodnotu. Bohužel nelze připojit přídavnou baterii, která by výdrž na baterii alespoň trochu prodloužila.

Typ testu
Režim v letadle 5 hodin 12 minut
Kancelářská práce 3 hodiny 47 minut
Přehrávání videa 1080p 2 hodiny 55 minut

Při kancelářské práci udržela baterie počítač naživu 3 hodiny a 47 minut, což je spíše podprůměrná hodnota, jelikož se vyrábí notebooky s delší výdrží za podobnou cenu. Pokud necháte počítač ležet ladem, budete mít minimální podsvícení a aktivovaný režim v letadle, bude činit výdrž na baterii až 5 hodin a 12 minut. Při přehrávání videa s polovičním jasem v rozlišení 720p vydrží počítač běžet 2 hodiny a 55 minut. S odřenýma ušima se tak podíváte na jeden film.

Operační systém: poměrně mnoho balastu

Zvoleným systémem je Windows 8 v edici Core. Jedná se tedy o nejnižší edici, která nabízí vše, co požaduje běžný uživatel , strádat však nebudou ani náročnější, snad jen podpora šifrování BitLocker by jim mohla chybět, vizualizační technologii HyperV snad nikdo na takovém počítači nevyužije. Je celkem běžné, že výrobci předinstalují Windows 8. Systém není problém aktualizovat na Windows 8.1.

Snímky ze systému

V počítači nalezneme celkem velké množství balastu v podobě různých her a nástrojů, ale oproti dřívějším dobám již toho balastu není tolik . Další daň za nízkou cenu, ale není problém si nepotřebné programy a hry odinstalovat.

Záruka: rozšířitelná i mezinárodně

Počítač disponuje klasickou zárukou 24 měsíců, kterou lze prodloužit až na 48 měsíců. Jedná se o mezinárodní záruku, takže počítač lze reklamovat kdekoliv, kde má společnost ASUS zastoupení. Nemusíte se tak bát jet na delší pracovní, v případě potřeby můžete tablet reklamovat klidně i v zahraničí.

Závěr

Zajímavě vyhlížející ASUS VivoBook S200E nás spíše nemile překvapil svými neduhy. Špatná výdrž, podprůměrný displej a přehřívání jsou velmi pádnými argumenty, proč si počítač nekoupit, ale přístroj má i své světlé stránky. Mezi ty patří především zajímavý vzhled, poměrně rychlé reakce, dobrá konektivita a kvalitní zpracování. Za svou cenu má tedy co nabídnout, ale co konkurence?

HP do bitvy posílá HP Pavilion TouchSmart 11-e000ec, který disponuje procesorem AMD A4. Nabídne lepší výdrží, větší operační pamětí (8 GB) a vyšší grafický výkon. ASUS zase vítězí na poli procesorového výkonu a má také lepší displej, který má u ASUSu lepší barvy. Krom toho, HP je o 1 500 Kč levnější, takže záleží jen na zákazníkovi.

HP Pavilion TouchSmart 11-e000ec

Acer má také svého bojovníka proti ASUSu. Je jím Acer Aspire V5-122P, ten také disponuje procesorem AMD, ale nyní se jedná o model A6, který je sice rychlejší než AMD A4 v HP Pavilion TouchSmart 11, ale je pomalejší než Intel Core i3 v ASUSu. V dalších parametrech jsou počítače srovnatelné, ale Acer je opět levnější.

Acer Aspire V5-122P

I společnost Lenovo si připravila konkurenta. Tím je Lenovo IdeaPad S210, který je s VivoBook S200E prakticky shodný, jen má o něco horší výdrž na baterii a také má procesor z rodiny Sandy Bridge, což naznačuje nízkou výdrž a horší výkon oproti novějším architekturám.

Lenovo IdeaPad S210 Touch
Graf ceny produktu Asus S200E-CT177H poskytuje server Heureka.cz
asus-vivobook-s200e
Klady
  • dobrý výkon
  • zajímavý vzhled
  • rychlé reakce
  • kvalitní zpracování
  • přijatelná cena
Zápory
  • multimediální panty
  • podprůměrný displej
  • vysoká teplota
  • špatná výdrž
Diskuze ke článku
Jakub
Mohli by jste prosím udělat recenzi (a videopohled !!) nové Yogy 2 11 orange ?
Olaf
uf tak tohle fakt nema cenu kupovat, to je DEAD MAN WALKING. Ultrabook bez pretaceciho dotykoveho displeje nebo slider konstrukce, ala Vaio Duo, Yoga nebo Toshiba 920-10L bych uz fakt nechtel.

tyhle dotykove utrabooky, jsou budoucnost, valcuji tablety uplne ve vsem - jak v mobilite a ovykonu ani nemluvim- tablet vyhozene penize a samy kompromis, tohle neumi, tamto neumi to taky ne vzdyt to je tablet co byste chteli :-) navic je maly a kdyz k nemu dokoupite prislusenstvi - dock, pouzdro, klavesku, pametovku, mys, stylus tak jste na hranici 20 tis mozna i vic, kdyz chcete aby se na tom krome prohlizeni netu dalo neco delat...

proste na doma desktop, na cestovani ultrabook a vsude jinde smartphone :-))



Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze