ASUS P320: kompaktní pracovní černý svišť
recenze

ASUS P320: kompaktní pracovní černý svišť

4

ASUS představil na jaře kompaktní přístroj s označením P320. Ve výbavě zaujme 2 Mpx fotoaparát s autofocusem, datové přenosy GPRS a EDGE, Wi-Fi nebo GPS. Telefon běží na operačním systému Windows Mobile 6.1 Professional s řadou vylepšení od ASUSU. Mějte takový povedený kapesní přístroj vždy u sebe a nebudete mít důvod se ztratit.

Asus P320 je model klasické konstrukce s dotykovým TFT displejem, který nabízí rozlišení QVGA (240 x 320 px), zobrazí až 65 tisíc barev a jeho úhlopříčka činí 2,6 palce. Novinka běží na operačním systému Windows Mobile 6.1 Professional. O chod telefonu se stará procesor TI OMAP taktovaný na 200 MHz, což v dnešní době není zrovna moc. Podrobnější informace se dozvíte ze samotné recenze.

Technické parametry

Rozměry99 x 55 x 13,35 mm
Hmotnost105 gramů
Konstrukce klasická
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 Mhz
Displejdotykový, typu TFT, rozlišení 240 x 320 px, 65 tisíc barev, úhlopříčka 2,6 palce
Procesor a paměťprocesor TI OMAP taktovaný na 200 MHz
64 MB RAM
30 MB vnitřní paměť
+ paměťové karty microSD
Otevřený operační systémWindows Mobile 6.1 Professional
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC, Windows Live Messenger, SMS, MMS
Multimédia64-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA), video přehrávač, Windows Media Player, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, JAVA MIDP 2.0 s podporou 3D, Mobile Outlook, vestavěný GPS přijímač (SiRF Star III)
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), autofocus, scény, rozměry obrázku, makro, kvalita fotografie, zoom, časovač, rámečky, více fotografií, efekty, uložení do určené složky
Datové funkce USB 2.0 (ActiveSync), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 10), EDGE (třídy 10), Wi-Fi (802.11 b/g, VoIP)
Baterie a výdržLi-Ion 1 100 mAh
Doba hovoru: 240 minut
Pohotovostní režim: 200 hodin
Cena a dostupnost 7 800 Kč (k 25. září 2008)
září 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon
  • baterii
  • nabíječku
  • sluchátka
  • USB datový kabel
  • držák na okno
  • autonabíječku
  • pouzdro
  • CD se softwarem

Pro koho je ASUS P320?

  • koupí si ho ti z vás, kteří chtějí mít kompaktní přístroj s Windows Mobile 6.1
  • pro všechny, kteří shánějí pracovní telefon s řadou užitečných funkcí

Pro koho naopak není ASUS P320?

  • pro lidi, kteří se neorientují v prostředí s operačním systém a uznávají telefony bez OS
  • nekoupí si ho ti z vás, kteří pátrají po rychlejším komunikátoru

Design a konstrukce: kompaktní lesklý plochý kvádřík

Asus P320 je novinka klasické konstrukce s rozměry 99 x 55 x 13,4 mm a přijatelnou hmotností 105 gramů. Je kompatibilní ve třech pásmech sítí GSM 900 / 1800 / 1900 Mhz. My se nyní zaměříme na jeho zevnějšek, kde se jaké tlačítko nachází, a jak dobře je umístěné. Začněme přední stranou telefonu, která je vyrobena z černého lesklého plastu, na němž ulpívají otisky prstů.

Levy bok nese tlačítko záznamníku, dvojici tlačítek hlasitosti a slot pro paměťové karty microSD. Zbarvení přešlo přes šedou barvu do stříbrné lesklé, které se táhne kolem celého přístroje. Levy horní okraj navíc ukrývá i otvor pro stylus. Opačný bok nabízí konektor antény GPS, zámek klávesnice a tlačítko fotoaparátu.

Spodek telefonu je osazen po vzoru předchozích modelů USB portem pro nabíječku i sluchátka. V balení jsou dodávána klasická sluchátka, která na občasný poslech dostačují. Horní hrana telefonu dostala do konstrukce tlačítko zapnutí/vypnutí telefonu a reproduktor.

Baterie a výdrž: „jedenáctistovka“ válí

Tenký ráz těla dává tušit, že i baterie musí být více než zploštělá. Výrobci se povedlo přesně takovou do telefonu integrovat. Je typu Li-Ion a má kapacitu rovných 1 100 mAh. Při běžném denním využívání by měl telefon vydržet zhruba tři dny. Výrobcem udávané hodnoty jsou až 200 hodin v pohotovostním režimu a 240 minut hovoru. Počítejte se snížením výdrže zejména při využívání Wi-Fi, zvýšené hodnotě jasu displeje a samozřejmě i volání. Baterii lze vyjmout zcela jednoduše, stačí sejmout zadní kryt telefonu směrem k dolní hraně, a poté vyklopit baterii. SIM karta je umístěna pod baterií, její samostatné vyjmutí je tedy vyloučeno.

Ovládací blok a klávesnice: dotykově s nadšením a přehledem

Nad povrchem se tyčící kruhové tlačítko, představující pětiměr možných požadavků, je hlavním ovládacím prvkem Asusu P320, jemuž asistuje i dvojice kontextových kláves. Pod nimi nechybí tlačítka červeného a zeleného telefonu k volání, o řadu níž pak také tlačítko rychlého otevření nabídky start a potvrzovací „Ok“ tlačítko. Klávesnice úspěšně absentuje díky velkému dotykovému displeji, na němž nalezneme virtuální klávesnici. Uživatel zvyklý na operační systém Windows Mobile 6.1 by neměl mít s ovládáním virtuálních tlačítek sebemenší problém.

Displej: zapuštěn pod úroveň krytu

Asus P320 se pyšní QVGA displejem s přijatelnou úhlopříčkou 2,6“, jenž zobrazuje v závislosti na operačním systému jen 65 tisíc barev. Je mírně zapuštěn pod úroveň předního krytu, což ho chrání od nepříjemných škrábanců a nečistot. Ty na druhou stranu mohou ulpívat v rozích na přechodu displeje a krytu. V nastavení telefonu je možné upravovat intenzitu jasu. Tři připravená schémata od Asusu můžete dále doplnit jakýmkoliv vlastním, stačí k tomu trochu šikovnosti, a uděláte si prostředí telefonu přesně takové, jaké se vám líbí.

Zvuk: reproduktor na vrchu telefonu

Komunikátor nás uvítá 40-ti hlasou polyfonní melodií, která vychází z reproduktoru na zadní straně telefonu. Kvalita reprodukce není zrovna nejvyšší, ale zůstává na přijatelné hranici. Neschází mírný náznak basů. Hlasitost je dostatečná i v rušném prostředí. Při hovoru vám bude k dispozici druhý reproduktor, který se nachází na přední straně telefonu. I ten se řadí svojí kvalitou spíše k dnešnímu průměru. Dodávaná sluchátka hrají průměrně, chybí však regulace hlasitosti na modulu s mikrofonem a redukce na 3,5 mm Jack. Vlastní sluchátka připojíte tedy buď přes Bluetooth nebo kabelem po zakoupení redukce z mini-USB portu.

Prostředí telefonu, ovládání: Windows Mobile 6.1 s přídavkem

Operačním systémem jsou již zmíněné Windows Mobile 6.1, které získali velmi cenný vylepšovák v podobě pohotovostní obrazovky Asus Today. Lehce zjistíte stav textové komunikace, tedy SMS i emaily. Postrádat nemůžeme ani předpověď počasí, která v případě České republiky čítá jen pět měst. Součástí je také RSS čtečka s automatickým stahováním. Zajímavé je propojení s Windows Media Player, který zobrazuje přehrávané písně přímo na základní obrazovce v pohotovostním režimu.

Fotoaparát a jeho prostředí: autofocus rozhodně přínosem

Ne zadní straně telefonu nesmí scházet fotoaparát, v případě modelu P320 jen 2 Mpx. Nechybí mu ovšem autofocus, takže fotky jsou poměrně ostré a zdařilé. Nastavení umožňuje volit scény, rozměry obrázku, makro, kvalitu fotografie, zoom, časovač, rámečky, více fotografií, efekty a uložení do určené složky. Občas se ale fotoaparát choval až příliš pomalu, odezvy nebyly přiměřené. Video umí pořizovat v rozlišení 176 x 144 px, popřípadě lze zvolit ještě nižší rozlišení 128 x 96 px. Kvalitou rozhodně neoplývá, je vidět, že na této části přístroje se trochu šetřilo.

Zkušební fotografie a video - Asus P320:

Zkušební video (3GP, 348 KB, 176 x 144 bodů)

Telefonování a telefonní seznam: dotykově vytočit a volat

Sdílená paměť umožňuje uložení libovolného počtu kontaktů, ke kterým lze přiřadit kromě čísla také firmu, email, IM, zvonění, adresu a dalších několik záznamů. V kontaktech se orientujete naprosto s přehledem, a to buďto podle jména, nebo firmy. Můžete mít k dispozici všechny kontakty, nebo např. jen ty nejčastěji používané, což usnadňuje práci při vyhledávání.

Zprávy: klasika Windows Mobile

I u zpráv panuje pravidlo sdílené paměti, takže uložíte tisíce SMS zpráv a emailů, aniž byste byly jakkoliv omezováni. Při psaní jste plně odkázání na virtuální QWERTY klávesnici, pohyb v menu můžete uskutečňovat pětisměrným ovládacím tlačítkem. Kdo zná prostředí Windows Mobile, pak ho nemůže nic nového překvapit.

Spravovat lze několik emailových účtů, podporovány jsou samozřejmě i přílohy, které lze pro uvolnění vnitřní paměti nechat ukládat na paměťovou kartu. Plusem při práci s emaily je rozhodně přítomnost 3G i Wi-fi. Pro čtení příloh se hodí Adobe Reader LF, nainstalován je program pro práci se ZIP soubory a samozřejmě editory Word, Excel a Powerpoint dokumentů. V organizaci času pomůže kvalitní kalendář, obsahující kromě měsíčního, denního a týdenního pohledu také souhrnný roční režim. Nechybí úkoly, kalkulačka a aplikace pro hledání obsahu v zařízení. Do poznámek je možné kreslit nebo nahrát krátkou hlasovou poznámku. Vše lze samozřejmě bez problémů synchronizovat s Outlookem v počítači. Součástí výbavy je i Live Messenger, Live Search a RSS čtečka.

Organizační a datové funkce: k výšinám daleko

Datová výbava telefonu čítá důvěrně známé prvky. Pro připojení k počítači slouží USB 2.0 (ActiveSync), bezdrátové připojení zastupuje Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP). Z datových přenosů přes operátora jmenujme GPRS (třída 10), a EDGE (třídy 10), rychlejší přenosy zastoupeny nejsou. U takovéhoto komunikátoru nesmí chybět ani bezdrátové připojení Wi-Fi (802.11 b/g), které je poměrně citlivé.

Za zmínku v oblastni organizačních funkcí stojí propracovaný kalendář, který se bude hodit na plánování vašich akcí a potřeb, dále poznámky, které mohou být doprovázeny upozorněním. Telefonu nechybí čtečka Office dokumentů včetně možných úprav. Z her, které jsou v modelu P320 zastoupeny, jmenujme Bubble Breaker a Solitaire. Velmi užitečným se jevil přehrávač streamovaných odkazů, díky kterému jsme mohli jednoduše poslouchat oblíbená internetová rádia. P320 má také podporu JAVA 2.0

ASUS P320 se může pochlubit také GPS navigací, které nechybí asistované aGPS. Jedná se o protokol SiRF Star III. Po doinstalování TomTom navigace a potřebných map trvá vyhledávání místa do 30 sekund. Kvůli pomalejšímu procesoru dochází občas k pomalejšímu překreslování map. V autě lze navigace bez obtíží využívat. V balení s telefonem dostanete držák na mobil do auta i cigaretovou autonabíječku.

Zhodnocení: ASUS P320, zatím nerozhodně

Tak se nám zdá, že jsme v rukou měli povedeného pracovního kolegu, který vydržel dlouho v provozu, byl dostatečně promyšlený a vytvarovaný rozměrově a nabídl i kvalitní výbavu. Bude to ovšem stačit s nepříliš honosnou hodnotou paměti RAM 64 MB? Své příznivce si výrobce a konkrétně i model P320 určitě získá.

asus-p320
Klady
  • kompaktní rozměry
  • výdrž
  • GPS
  • Wi-Fi
  • dotykový displej
Zápory
  • pomalý procesor
  • hodnota paměti RAM
Diskuze ke článku
Lolofon
...kedze PIM.VOL je mozne ulozit len do hlavnej pamate telefonu, tak aj bez attachmentov sprav (ktore je mozne ulozit na kartu) pri trocha plnsom kalendari a viac kontaktoch zacne byt problem nedostatok pamate...
Mirek
Dobrý den je možno k tomuto přístroji bezdrátově připojit handsfree
SE HBH-PV708?
Zdenek
Jste si jisti s tou QWERTY klavesnici? na fotkach u zprav vidim pouze numerickou.
Michal
Zdenku samozrejme. Ma ceskou QWERTZ klavesnici. A celej system je lokalizovan do Cestiny ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze