Apple představil iPad Air 2: je lehčí, tenčí i výkonnější

21

Apple, dle očekávání, představil na své zatím poslední konferenci spoustu novinek, co se týká softwaru, ale obnovil také svojí řadu iPad o dva nové přírůstky. Jedním z nich je Apple iPad Air 2, a pokud jste čekali výraznou revoluci, pak budete lehce zklamaní, jelikož nový iPad je spíše vylepšením toho, co jsme doposud znali.

Apple iPad Air 2

Apple nevystřílel všechny své náboje při představení nových iPhonů a hodinek Apple Watch a nechal si několik kulek i na říjen. Došlo totiž k představení nového iPadu Air 2, který převzal pomyslnou pochodeň od svého předchůdce iPadu Air a pokračuje v rodokmenu velmi tenkých iPadů s vysokým výkonem. Pokud jste však čekali na revoluční zařízení, pak budete nejspíše zklamaní, jelikož Apple „pouze“ vylepšil to, na co jsme již byli zvyklí.

TIP: Apple představil nový iPhone 6 a iPhone 6 Plus s 5,5" displejem

Oficiální snímky tabletu

Po stránce designu nedošlo k prakticky žádným změnám, tedy až na jednu výjimku. iPad Air 2 je totiž údajně nejtenčí tablet na světe a se svými 6,1 milimetry se není čemu divit. Při porovnání s úplně prvním iPadem je Air 2 o více než 50 % tenčí a můžete tak na sebe položit dva nové Airy 2 a stále budou tenčí, než původní iPad.

Apple iPad Air 2 (Wi-Fi)

Velikost panelu se nezměnila a je stále na hodnotě 9,7 palců. Displej se dočkal antireflexního opatření, které by mělo zlepšit čitelnost na slunci a přímém světle. Samotný displej disponuje zero air gap technologií, což je jeden z důvodů, proč je nový iPad Air 2 tak tenký. Konstrukce se také dočkala zakomponovaní TouchID senzoru pro snímání otisku prstu pro jednodušší odemykání zařízení. Samotná konstrukce je pak opět typu unibody a je vyrobena z broušeného hliníku. Oproti iPhonu 6 a 6 Plus však Air 2 nedisponuje NFC čipem a platby tak provedete pouze pomocí TouchID senzoru.

Apple iPad Air 2 (Wi-Fi)

Jedna z hlavních změn se udála pod kapotou, a to díky přítomnosti nového Apple A8X čipsetu, který má údajně 180krát vyšší grafický výkon, než původní iPad a o 40 % zvýšený procesorový výkon oproti prvnímu iPadu Air. Nový čipset bude těžit hlavně z 64bitové architektury a nové programovací sady, kterou si Apple připravil pro vývojáře, kteří vytváří aplikace právě na produkty s iOS 8.

Vylepšený byl i zadní iSight fotoaparát, který nabídne 8Mpx rozlišení a průměrné clonové číslo f/2.4. Tablet dokáže natáčet FullHD video, pořizovat panoramata do rozlišení 43 Mpx, natáčet zpomalená videa a také nabídne režim sériového snímání, které se na tabletech od Applu objevuje vůbec poprvé. Co se konektivity tabletu týče, pak si Air 2 poradí i s nejnovějšími Wi-Fi sítěmi standardu „ac“ až do rychlostí 866 Mbps. K dispozici jsou pak i mobilní data s podporou všech světových LTE pásem, takže si rychlého internetu můžete užívat kdekoliv na světě bez omezení.

Apple iPad Air 2 (Wi-Fi)

Celkově tak Apple zůstal trochu za očekáváním a naplnil „pouze“ to, co jsme očekávali. Hlavní devízou nového tabletu je tedy TouchID senzor, tenčí profil a vyšší výkon, který velmi dobře poslouží například pro editaci videa nebo fotografií. Pokud již iPad Air první generace máte, pak asi nemáte příliš důvodů proč kupovat novou verzi, ale pokud se poohlížíte po tabletu s výbornou výbavou a form faktorem, pak bude Air 2 horkým kandidátem. Jak jsme již zvyklí, iPad Air 2 bude dostupný ve třech velikostních variantách, a to 16, 64 a 128 GB a také v modelu s Wi-Fi a Wi-Fi + LTE. Co se ceny týká, ta je podle velikosti interního úložiště 499, 599 a 699 dolarů (13 400, 16 000 a 18 600 korun s DPH) za Wi-Fi verzi a 629, 729 a 829 dolarů (16 700, 19 400 a 22 000 korun s DPH) za Wi-Fi + LTE verzi. Potěší ale dostupnost tabletu, která se v první vlně dostane i k nám a předobjednávat můžete začít již zítra.

Technické parametry Apple iPad Air 2 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce240 × 169,5 × 6,1 mm, 444 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 9,7" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A8X, CPU: 3×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor7 340 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:31 hodin
Dostupnostříjen 2014, 13 490 Kč

Zdroje: store.apple.com

Diskuze ke článku
tomas
Aku ma RAM iPad Air 2 lebo nikde som sa nedočital ma 2 GB ram?
Haah
Tak ten hnus Nexus od Googlu vedle Airu 2. Vypada jako spatnej vtip.
john
kedy priblizne predstavy apple macbook air a pro? som myslel že dnes

iPad ma sklamal nič moc
Marek Posolda
Marek Posolda
Je pravda že stávající modely půjdou s cenou dolů?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze