Apple hodlá být kompletně uhlíkově neutrální do roku 2030. Jak toho dosáhne?

1
Apple hodlá být kompletně uhlíkově neutrální do roku 2030. Jak toho dosáhne?
Fotografie: Apple
  • Apple Watch 9 představují první uhlíkově neutrální produkt od Applu
  • Výrobce chce vykompenzovat environmentální dopad nabíjení uživateli
  • Učinil rovněž přítrž koženému příslušenství

Během dnešní prezentace „Wonderlust“ Apple věnoval podstatnou část environmentálnímu aspektu svého podnikání a dopadu produktů Apple na naši planetu. Dosažené cíle přitom prezentoval v odlehčené formě pomocí vtipného videa, kde účinkoval Tim Cook, ale také zkušená herečka Octavia Spencer v roli matky Přírody. Do roku 2030 chce být Apple kompletně uhlíkově neutrální, jak toho hodlá dosáhnout?

Apple Watch 9 mají nečekané prvenství

Kromě snižování environmentálního dopadu skrze využívání obnovitelných zdrojů Apple věnoval nečekaně velkou pozornost dnes rovněž představeným Apple Watch 9. Právě na těchto hodinkách zřejmě demonstroval cupertinský výrobce budoucí přístup ke všem produktům.

Apple Watch 9 pásky Nike
Apple Watch 9 pásky Nike

Apple Watch 9 se zároveň mohou pochlubit titulem prvního uhlíkově neutrálního produktu z dílny Applu, což pro ověřila nejmenovaná certifikační společnost. Samozřejmostí je využití recyklovaného hliníku, recyklovaného zlata, plechu, mědi a vůbec poprvé také recyklovaného kobaltu v bateriovém článku.

Kromě samotného pouzdra hodinek však Apple zapracoval rovněž na příslušenství v podobě řemínků. Během prezentace byly potvrzeny dřívější úniky o tom, že Apple upustí od využívání opravdové kůže, kterou chce nahradit materiálem označovaným jako „FineWoven“. Ten má na dotyk připomínat semiš a je z 68 % vyroben z recyklovaných materiálů.

Apple Watch 9 pásky Hermès
Apple Watch 9 pásky Hermès

Tím pádem se rovněž mění nabídka řemínků Hermès, která nově obsahuje alternativní pásky bez využití opravdové (zvířecí) kůže. Také sportovní náramky od Applu nově využívají 80 % recyklovaných materiálů a změnilo se i balení. To je nově o 25 % menší, což znamená, že se vměstná více krabiček na stejně velkou paletu, sníží se tak environmentální dopad. Aby se Apple uhlíkovou neutralitou patřičně pochlubil, umístil na balení také nové logo „Carbon Neutral“.

Vaše nabíjení bude vykompenzováno

Neméně zajímavý je příslib Applu vykompenzovat environmentální dopad nabíjení Apple Watch uživateli skrze projekty, které mají vzniklou uhlíkovou stopu vynegovat. Nepřekvapí tak ani příslib, že samotné Apple Watch 9 budou vyráběny 100% čistou energií. Apple se ostatně pochlubil tím, že se mu podařilo ovlivnit četné množství dodavatelů a dalších partnerů k využívání čisté energie a snížení jejich uhlíkové stopy.