Apple dovolí příští rok používat OEM výrobcům Lightning port

19

Apple na rozdíl od většiny výrobců, kteří spoléhají na univerzální microUSB, používá u svých produktů proprietární Lightning port. To však má tu nevýhodu, že Apple ho nelicencuje dalším výrobcům. Přestože řada z nich vyrábí Lightning kabely, žádný z nich nemůže implementovat skutečný Lightning port. To se však má příští rok změnit.

Na summitu Made for iPhone (MFI) v Číně Apple ohlásil, že uvolní Lightning port i pro třetí výrobce. Neznamená to ovšem, že by ho mohl použít kdokoli a kdykoli. Apple si určitě ponechá ve svých rukou kontrolu nad tím, kde se objeví. Výrobce a produkt budou muset splňovat přísné MFI standardy.

Apple iPhone 6 a další iPhony a iPady dostanou nové příslušenství

Objevit by se tak mohly objevit například nová sluchátka, herní ovladače, ale i například různé nabíječky a pouzdra. Pokud by začalo v budoucnu používat Lightning dostatek výrobců, mohl by na tom Apple vydělat i jinak než jen rozšířenou nabídkou příslušenství. Umožnilo by mu to odstranit ze svých výrobků 3,5mm jack a ponechat pouze jediný konektor, což by snížilo jeho náklady.

TIP: Apple vylepší Lightning konektor: bude oboustranný i na druhém konci

Výrobcům by měl Lightning Apple uvolnit na počátku roku 2015 spolu s novou generací Lightning konektoru (C68), který by měl být proti předchozím implementacím tenčí.

Zdroje: 9to5mac.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
Lukáš
Místo stereo jacku v žádném případě, ale místo micro USB hned, s tím operuji tak nerad, v porovnání s lightning konektorem je to nebe a dudy.
Sekecmazec
To jsou názory :D chcete mi říct že MicroUSB je lepší než Lightning? MicroUSB používám denně, neustále mi vypadává, ve zdířce se usazuje prach, ale kvůli dementímu malýmu výlisku, který musí zapadnout do konektoru to vyčistit prostě nejde, jednoznačně jsem pro lightning.. už jsem alergickej na obě strany, jak apple, tak ostatní, zkuste se na to podívat objektivně..
R1S0
"Pokud by začalo v budoucnu používat Lightning dostatek výrobců, mohl by na tom Apple vydělat i jinak než jen rozšířenou nabídkou příslušenství. Umožnilo by mu to odstranit ze svých výrobků 3,5mm jack a ponechat pouze jediný konektor, což by snížilo jeho náklady."

och,ano! znizenie nakladov zrusenim 3,5mm jacku s tym,ze najskor musia vyrobcovia vyrobit nieco s inou koncovkou, ako tu uz je.... neskutocne znizovanie nakladov!
Mirek
Musim uznat, ze ten port je daleko lepsi nez microUSB, takze by mi vubec nevadilo, kdyby to bylo na vice zarizenich

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze