Android v březnu: nejnovější verze Marshmallow zdvojnásobila podíl

13

Stejně jako se začátkem každého měsíce v roce je tu pravidelná statistika podílů jednotlivých verzí operačního systému Android. K životu se výrazněji probouzí nejnovější verze 6.0 Marshmallow, které se povedlo zdvojnásobit svůj podíl.

Android Marshmallow

Začněme od nejstarší verze, která se ještě v přehledu vyskytuje. Připomeňme však, že verze 2.1 a starší již Google neměří, neboť nepodporují nejnovější verzi obchodu Google Play, podle kterého Google statistiku vytváří. Se zanedbatelným podílem se v žebříčku drží prastará verze 2.2 Froyo, konkrétně s podílem 0,1 % a pokud dojde ještě k dalšímu poklesu, z přehledu definitivně zmizí. V podstatě totéž lze říci i o verzi 2.3 Gingerbread, jejíž podíl pomalými krůčky klesá, aktuálně již spadl ke 2,5 %. Zásadně jinak na tom není ani verze 4.0 Ice Cream Sandwich.

Pomalu se nám vytrácejí také verze se čtyřkou na začátku. Podíl prvního Jelly Beanu 4.1 klesl pod 8 %. Nejrozšířenější je verze z Jelly Beanů je verze 4.2 s podílem lehce nad 10 %. Nejmladší verze 4.3 Jelly Bean již drží pouze 3% podíl. Stále významný podíl má Android 4.4 KitKat, který aktuálně běhá na více než třetině zařízení. Naopak svůj vrchol má za sebou Android 5.0 Lollipop, jehož podíl začal pozvolna klesat a aktuálně se pohybuje lehce nad 16 %. Mírný růst nadále zaznamenává Android 5.1 Lollipop a při troše štěstí by ještě mohl pokořit pětinový podíl.

Nejvýrazněji aktuálně roste nejnovější Android 6.0 Marshmallow a nutno říci, že už bylo konečně na čase. Za poslední měsíc tato verze zdvojnásobila svůj podíl a aktuálně má 4,6% podíl. V posledních týdnech se totiž konečně rozhoupalo více výrobců a začalo aktualizovat své modely. Tento trend bude navíc jistě ještě nějaký čas pokračovat a proto se i v příštím měsíci můžeme těšit na obdobný skok směrem vzhůru.

Verze Označení Podíl v březnu Změna podílu
Android 2.2 Froyo 0,1 % beze změny
Android 2.3 Gingerbread 2,6 % beze změny
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 2,2 % -0,1 p.b.
Android 4.1 Jelly Bean 7,8 % -0,3 p.b.
Android 4.2 10,5 % -0,5 p.b.
Android 4.3 3,0 % -0,2 p.b.
Android 4.4 KitKat 33,4 % -0,9 p.b.
Android 5.0 Lollipop 16,4 % -0,5 p.b.
Android 5.1 19,4 % 0,2 p.b.
Android 6.0 Marshmallow 4,6 % 2,3 p.b.

Zdroje: developer.android.com

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Šírenie aktualizácií Androidu je tragédia tu je to jasne vidieť. Na dvere klope nová verzia a tá rok stará nemá ani 5% podiel. Ocenil by som keby Google zapracoval na tom aby telefóny dostávali aktualizácie rýchlejšie.
Kto vie možno sa dočkáme aj toho že Android bude dostávať aktualizácie podobne rýchlo ako iné OS možné to je len to treba tak ošetriť aby sa to tak dialo.
Majk
Kdyby nějakej výrobce přešel na marketing a přístup u svých telefonů jak májí Nexusy, vím že aktualizat staré telefony je náročné a nevyplatí se ale třeba když ted Sony prochází změnami tak tam rvat jen čistý android a propagovat podporu alspon 2 let tak si myslím že mu to pomůže :)

a když nechám stranou velké výrobce, tak nechápu že kdejaký čínský výrobce stejnak obětuje své finance a čas nato dělat vlastní Nádstavby nechápu...
Filip
Jedu na 6.0 už od listopadu. Měl jsem ho dřív než kámoš s nexusem. Hold cyanogenmod se vyplatí
Will_Jachar
Aktualizoval jsem telefon a ne verzi OS.. ale ten nový má Android 6.0, takže se to asi počítá. :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze