Algoritmus dokáže odstranit překážky z fotografií. Bude i v mobilech?

2

Určitě jste se s takovou situací už někdy setkali. Chcete si pořídit nějaký hezký snímek, ale ve výhledu vám brání nejrůznější překážky: plot, lesknoucí se sklo anebo cokoli jiného. Díky nejnovějšímu vynálezu vědců z MIT a Googlu by už to v budoucnu nemusel být problém.

Odstraňování nežádoucích objektů z fotografií je zhruba tak staré jako fotografování samo, ale nyní by se díky výkonům moderních čipů mohlo stát opravdu jednoduchou záležitostí. Za prací, která to jednou nejspíše umožní, stojí Michael Rubinstein, výzkumný pracovník Google a Tianfan Xue, student MIT.

Společně zkoumají jev nazvaný nazvaný jako „pohyb paralaxy“. Paralaxa je zdánlivý rozdíl polohy bodu vzhledem k pozadí při pozorování ze dvou různých míst. Čím dále je pozorovaný předmět od pozorovacích míst, tím je paralaxa menší. Pokud vám tato definice nic neříká, pak si zkuste představit jízdu autem. Zatímco stromy těsně u silnice se kolem auta míhají pěkně rychle, stromy na obzoru vypadají, že prakticky stojí.

Když tedy víme, že překážka se nachází mezi námi a fotografovaným objektem a že je její zdánlivá rychlost vyšší, zbývá už „jen“ to všechno dopočítat a v reálném čase převést na snímek. Výsledný algoritmus by si podle tvůrců měl poradit nejenom s ploty a odrazy ve skle, ale také se špínou nebo vodou na objektivu.

Nejlepší na celé věci je ovšem přímé propojení s Googlem. A pokud si prohlédnete video popisující experiment podrobněji, pak zjistíte, že se nejedná o žádnou laboratorní vědu, ale jsou naopak zapojovány běžné fotomobily. V některé z budoucích verzí Androidu bychom se tak mohli dočkat skutečně zajímavé novinky.

Zdroje: technologyreview.com

Diskuze ke článku
ANO
Toho jsem se bal ..... bude to umet pouze z vice snimku, takze pro staticky porizenou fotku je to k hovnu ..... cili v 99% k hovnu .....
mato
A odkiaľ by mal vedieť čo je zakryté prekážkou? Či si tam má niečo domyslieť?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze