9. ledna 2007 vypukla jablečná revoluce. Byl představen první iPhone

9. ledna 2007 vypukla jablečná revoluce. Byl představen první iPhone
Fotografie: Apple

Dnes je to přesně 11 let, co Steve Jobs představil světu opravdu revoluční produkt. Řeč je samozřejmě o první generaci iPhonu, který způsobil obrovský poprask a změnil svět. V čem byl tak revoluční? Na to se pojďme společně podívat.

Pokud máte čas, rozhodně se podívejte na keynote, na které Steve Jobs iPhone představil. My ale půjdeme rovnou k samotnému iPhonu.

Jednou z hlavních novinek, se kterou přišel Apple první, byl bezpochyby dotyk prstem. Žádné stylusy. Celý iOS byl od začátku navržen pro ovládání prsty a fungoval skvěle. Navíc se podpory dočkalo i vícedotykové ovládání právě třeba pro již zmíněné zoomování fotek.

Apple iPhone 2G
V malém těle prvního iPhonu se nacházel samozřejmě telefon, hudební přehrávač, fotoaparát, emailový klient či internetový prohlížeč. Tyto funkce nabízely například i telefony s Windows Mobile. Zdaleka ne však tak elegantně, rychle a uživatelsky přívětivě. Ostatně Windows Mobile byl systém spíše pro geeky a ajťáky než pro lidi, kteří si prostě chtěli přečíst zprávy na internetu.

Co se týče hardwarové výbavy, iPhone 2G měl na tu dobu velký 3,5" displej s rozlišením 480 × 320 pixelů, jednojádrový procesor Samsung S5L8900 taktovaný na 412 MHz či 128 MB RAM paměti. Nabízen byl ve třech různých paměťových variantách, a to 4, 8 a 16 GB.

O rok později Apple představil vylepšenou verzi první generace. Po hardwarové stránce zůstal telefon stejný, ale přinesl podporu 3G sítí či GPS a byl dostupný v bílé barvě. Prodával se v 8/16GB variantě. V roce 2009 Apple vylepšil svůj původní model po hardwarové stránce a nastavil „eskový“ trend, kdy nová generace iPhonu chodí každý druhý rok. V iPhonu 3GS tikal rychlejší procesor, zdvojnásobila se operační paměť a vylepšil se také grafický čip, který měl podporu OpenGL 2.0. Kromě jiného bylo možné natáčet videa ve kvalitě 480p.

iphone 3g white

Keynote, která se konala v září roku 2010, byla pro Steva Jobse poslední a osobně na ní představil nový iPhone. Čtvrtá generace nabídla hranatý design, skleněná záda, lepší fotoaparát, přední kameru a také zvýšenou paměť, která měla hodnotu 512 MB. Premiéru si zde odbyl také Retina displej. O rok později vyšel vylepšený iPhone 4S, který měl dvoujádrový čip Apple A5 a hlasovou asistentku Siri. Je to zároveň poslední iPhone, kterého se Steve Jobs, který zemřel 5. října 2011, dožil.

Apple iPhone 4

O rok později Apple přišel s iPhonem 5. Jeho displej narostl z původních 3,5" na 4" a byl v něm čip Apple A6. Opět se zde zdvojnásobila operační paměť konkrétně na 1 GB. V roce 2013 však spatřil světlo světa jeho mladší „eskový“ bratr, který nabídl jako vůbec první iPhone 64bitový čip Apple A7, čtečku otisku prstů a vylepšený fotoaparát. Měl také novou šampaňskou barvu. Spolu s iPhonem 5s přišel i iOS 7, který kompletně změnil dosavadní styl systému. Byl barevnější a přinesl ovládací centrum.

Apple iPhone 5S

V roce 2014 po spoustě spekulací představil Apple na své poměry velký iPhone 6 a 6 Plus. Displej opět narostl a iPhone 6 disponoval 4,7" zobrazovačem, zatímco 6 Plus měl dokonce 5,5" displej. Design nového iPhonu vyvolal spoustu diskuzí a celkem velkému množství uživatelů se nelíbila plastová anténa, která narušovala celý design telefonu. O rok později se představila další dvojice iPhonů – 6s a 6s Plus. Měly vylepšený fotoaparát, druhou generaci čtečky otisků prstů a také novou Rose Gold variantu.

Apple iPhone 6

Design iPhonu už některé uživatele nudil, a tak se od iPhonu 7 čekalo opravdu hodně. Ten, kdo čekal revoluci v podobě nového designu, se ale nedočkal. Přibyla voděodolnost, odebrán byl 3,5mm jack a změnami prošel také Home Button, který reaguje na sílu pomocí vibračního motůrku Taptic Engine. iPhone 7 Plus navíc dostal druhou čočku fotoaparátu.

Apple iPhone 7 Plus

V roce 2017 se dlouho spekulovalo, zda konečně Apple přijde se zásadnější změnou a odstraní poměrně velké rámečky okolo displeje. Apple nakonec ukázal celkem tři telefony. Vůbec poprvé vynechal „eskové“ iPhony a představil iPhone 8, 8 Plus a iPhone X. Osmičky nabízí jako vůbec první jablečné telefony bezdrátové nabíjení, mají záda kompletně ze skla a vylepšený fotoaparát. Jinak se od Sedmiček nijak neliší a tak majitelé iPhonů 7 a 7 Plus příliš neměli důvod k upgradu. Zásadní telefon přišel ale až po představení Osmiček. V divadle Steva Jobse se totiž objevil nápis „One more thing“. iPhone X nabízí bezrámečkový displej, Face ID, což je nástupce čtečky otisků prstů, a bezdrátové nabíjení. Jako vůbec první iPhone nemá žádný Home Button a vypadá podstatně jinak, než jak jsme jablečné telefony doposud znali.

iPhone X

Zdroj: cs.wikipedia.org

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze