7 nejlepších Twitter klientů zdarma pro telefon a tablet s Androidem

6

Chtěli byste používat Twitter na telefonu nebo tabletu s Androidem a nevíte, který zvolit? Nebo nějaký klient používáte, ale nejste s ním spokojení? Dnes vám přinášíme velký přehled Twitter klientů pro Android, o kterých si myslíme, že jsou nejlepší. Všechny si navíc můžete stáhnout zdarma.

Slyšeli jste už někdy o Twitteru? Jde o sociální síť, která se na rozdíl od Facebooku či Google+ liší hlavně v tom, že příspěvky (tweety) mohou mít maximálně 140 znaků. Máte svůj okruh lidí které sledujete (followings) a těch co vás sledují (followers). Původně byl Twitter vytvořen jako webová aplikace, brzy se ale dočkal různých mobilních klientů.

V našem přehledu si nejprve představíme oficiální Twitter aplikaci a poté v abecedním pořadí šest neoficiálních klientů. Všechny dnes popisované aplikace si můžete z Google Play stáhnout zdarma. Testovali jsme je na telefonu Samsung Galaxy S II a tabletu Vodafone Smart Tab II 7, který můžete vyhrát, pokud budete hlasovat v anketě Tweet roku (www.tweetroku.cz). mobilenet.cz je mediálním partnerem této ankety.

Vodafone Smart Tab II 7

Twitter

Jediný oficiální Twitter klient, jehož jednoduchý design už od počátku korespondoval se vzhledem webového rozhraní této služby. Tweety zobrazuje v seznamu pod sebou, u každého z nich umí zobrazit avatara (obrázek / fotku reprezentující uživatele), skutečné jméno a přezdívku. Pokud tweet obsahuje odkaz na obrázek či video, dozvíte se to pomocí velmi malé šedé ikonky na pravé straně, neumí v seznamu zobrazit náhled obrázku ani videa, to umí až v detailu tweetu.

Twitter na telefonu

Ovládání aplikace je jednoduché, aplikace je rozdělena na čtyři základní sekce, mezi kterými se přepínáte ikonkami (v horizontálním rozložení ikonky nahradí popisy). Jde o:

  • seznam tweetů uživatelů které sledujete
  • seznam tweetů, ve kterých figurujete (zmínky)
  • seznam zajímavých tweetů a uživatelů, kteří jsou vám navrženi ke sledování
  • informace o vás a vašem profilu

Chcete-li tweet napsat, stačí stisknout ikonku se symbolem pera v pravém horním rohu displeje.

Twitter na tabletu

Aplikace neumí měnit barevné téma, používá černý text na bílém pozadí. Podporuje více Twitter účtů.

Twitter na tabletu

Ačkoli jde o oficiální aplikaci, není bohužel lokalizovaná do češtiny, s tím mohou mít anglicky neznalí uživatelé trochu problém. Webové rozhraní Twitteru do češtiny ale přepnout jde (byť stále v beta vertzi), tak se snad lokalizované aplikace někdy dočkáme.

Stáhnout Twitter

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Carbon for Twitter

Twitter klient Carbon je aktuálně navržen primárně pro telefony, při spuštění na tabletu zobrazí vždy informaci o tom, že verze pro tablety je v přípravě. Na tabletech ovšem funguje bez problémů, stejně jako na telefonu. Aplikace podporuje pouze vertikální zobrazení, což je škoda, věřím že toto omezení odstraní tabletová verze.

Carbon na telefonu

Uživatelské rozhraní sází na přehlednost a jednoduchost, nerozptylují vás žádné zbytečné ovládací prvky. Hlavní okno zobrazuje seznam tweetů od uživatelů, které sledujete, pohybem prstu směrem vpravo se přepnete na seznam tweetů, které se vás týkají.

V seznamů tweetů umí zobrazit náhledy videí i obrázků.

Carbon na tabletu

Nový tweet napíšete po stisku tlačítka + v levé spodní části displeje. Po kliknutí na prostřední část spodního okraje se zobrazí váš profil a po stisku tří teček v pravé části se vysune ikonové menu z pravého okraje, ve kterém máte přístup například do nastavení, vyhledávání a podobně.

Carbon na tabletu

Výchozí barevné téma je bílý text na černém texturovaném pozadí, není možné ho změnit. Nezobrazuje žádné reklamní bannery, podporuje více Twitter účtů.

Stáhnout Carbon for Twitter

Google Play (zdarma)

Plume for Twitter

Jediná aplikace v našem přehledu a možná i jediný Twitter klient na Google Play s kompletní lokalizací do češtiny. Je plně optimalizovaná speciálně i pro tablety, kdy umí v horizontální poloze vedle sebe zobrazit dva seznamy tweetů, to žádná jiná aplikace v našem přehledu neumí.

Plume na telefonu

Design aplikace se hodně podobá oficiálnímu Twitter klientu, je ovšem zvoleno tmavé grafické téma, v nastavení si můžete přepnou téma i na světlé. Výchozí obrazovku tvoří seznam tweetů, potažením prstu vlevo (případně přes horní záložky) se přepnete na seznam tweetů, které se vás týkají (zmínky), dalším potažením se zobrazí seznam s osobními zprávami. Nový tweet napíšete po stisku ikonky s tužkou v pravém horním rohu.

Plume na tabletu

Pokud posunete prst směrem doprava u levé strany displeje, vyjede z této strany menu, které vám zpřístupní vyhledávání, oblíbené tweety, trendy a podobně. Plume podporuje více Twitter účtů.

Plume na tabletu

V seznamu tweetů umí zobrazit náhledy obrázků i videí. Verze zdarma zobrazuje ve spodní části reklamní banner.

Stáhnout Plume for Twitter

Google Play Google Play (zdarma)

Seesmic

Twitter klient Seesmic působí se svým šedočerveným designem na první pohled velmi čistě a přehledně. Snadno se ovládá, přepínání mezi seznamem tweetů, zmínkami, zprávami a vaším profilem je formou záložek v horní části displeje. Nad záložkami se červené liště nachází ještě tři tlačítka - manuální refresh, psaní nového tweetu a vyhledávání.

Seesmic na telefonu

V seznamu tweetů sice umí zobrazit náhledy fotografií, ovšem pouze jen v případě, že jsou uloženy přímo na webu Twitteru v jeho službě pro nahrávání obrázků. V popisu funkcí na Google Play je zmíněno, že by to měl umět i u ostatních obrázkových služeb, ovšem u mě to na telefonu ani tabletu nefungovalo. Neumí zobrazit například náhledy fotek s odkazem na Instagram a podobných. Odkazy zobrazí (respektive podtrhne, aby byly klikatelné) až v detailu tweetu.

Seesmic na tabletu

V neplacené verzi by se měly zobrazovat reklamní bannery, během testování se mě osobně ale žádný ani jednou nezobrazil. Pokud by se u vás ale reklamy zobrazovaly, můžete si koupit placenou verzi, kde už na 100% nebudou.

Seesmic na tabletu

I Seesmic podporuje více Twitter účtů.

Stáhnout Seesmic

Google Play Google Play (zdarma)

Tweet Lanes

Dalším Twitter klientem v našem přehledu je Tweet Lanes. Aplikace je zdarma a navíc i open source, pokud se zajímáte o programování Android aplikací, můžete si stáhnout z GitHub její zdrojové kódy. Nezobrazuje žádné reklamy.

Tweet Lanes na telefonu

Stejně jako u ostatních Twitter klientů je přepínání seznamů řešeno formou záložek, mezi kterými se přepínáte pohybem prstu po seznamu vpravo či vlevo, případně dotykem na název záložky. Těchto záložek je zde hodně, celkem deset, kromě tweetů, retweetů či zmínek zde najdete ještě například seznam followerů, přímých zpráv a podobně. Výchozí grafické téma je světlé, v nastavení si můžete přepnout i na tmavé.

Tweet Lanes na tabletu

Oproti jiným klientům zde nenajdete žádnou ikonku či tlačítko pro napsání nového tweetu. Ve spodní části displeje je rovnou nachystané poličko pro napsání tweetu a jeho okamžité odeslání.

Tweet Lanes disponuje možností "VolScroll", kdy za pomocí hardwarových tlačítek můžete scrollovat seznamem tweetů. V seznamu umí zobrazit náhledy obrázků a videí.

Tweet Lanes na tabletu

Podporuje více Twitter účtů.

Stáhnout Tweet Lanes

Google Play (zdarma)

TweetCaster for Twitter

Hned první věcí, kterou při návštěvě Google Play a aplikace TweetCaster uvidíte, je zmínka (či chlouba) o tom, že jde o nejlépe hodnoceného Twitter klienta, který má vyšší hodnocení než oficiální Twitter aplikace. Je optimalizovaný jak pro telefony tak i tablety, ovšem dovedl bych si představit využití místa na tabletu mnohem lépe, za Plume v tomto ohledu TweetCaster zaostává, v horizontálním zobrazení na tabletu je vidět stále jen jeden seznam tweetů.

Tweetcaster na telefonu

Na telefonu je ovládací lišta v horní části aplikace, přepínáte se zde mezi seznamem tweetů, zmínkami, zprávami, oblíbenými tweety a uživatelskými seznamy. U tabletu je tato lišta netradičně po levé straně. Co se mi na optimalizaci pro tablety ale hodně líbí, je druhá úroveň vertikálního menu, ve které si můžete rychle vyfiltrovat tweety jen s obrázky, videem či odkazy. Při vyfiltrování obrázků či rovnou zobrazí jejich větší náhledy bez textů tweetů, v klasickém zobrazení tweetů zobrazuje náhledy obrázků menší.

Tweetcaster na tabletu

Z dalších funkcí tento klient umí například možnost automatického Sleep módu, kdy nejste ve vybrané hodiny upozorňování notifikacemi na nové tweety. V seznamu zobrazuje aplikaci / web, odkud byl tweet napsán. Podpora více Twitter účtů je samozřejmostí.

Tweetcaster na tabletu

Stáhnout TweetCaster for Twitter

Google Play Google Play (zdarma) App Store

Twicca

Aplikace Twicca vypadá co se týče designu ze všech klientů v našem přehledu nejjednodušeji, což ale může být pro mnoho uživatelů předností. V základu je celá zahalena do tmavého designu s černým pozadím a bílým písmem, v nastavení se můžete přepnout do tématu světlého. Seznamu tweetů dominuje především text, neumí v něm totiž zobrazit náhledy obrázků ani videa. Ne že by je neuměl zobrazit vůbec, ale je to poněkud nepohodlné a zdlouhavé, musíte "kliknout" na konkrétní tweet, zobrazí se pop-up menu a až v něm je jedna z položek zobrazení obrázku.

Twicca na telefonu

Na tabletu je použitý font příliš malý, v nastavení je naštěstí možnost si zvolit větší, na telefonu je ale dobře čitelný už ten výchozí. Ovládací prvky aplikace jsou ve spodní průhledné liště, zde se přepínáte mezi psaním nového tweetu, zmínkami o vás a zprávami. Poslední tlačítko slouží pro manuální refresh. Další položky se zobrazí až po zvolení klasického androidího tlačítka Menu.

Twicca na tabletu

Líbí se mi, že podobně jako TwetCaster umí v seznamu tweetů zobrazit z jaké aplikace / z jakého webu byl tweet publikován.

Twicca na tabletu

I Twicca podporuje více účtů, ovšem pouze jako experimentální vlastnost.

Stáhnout twicca

Google Play (zdarma)

Závěr

V našem přehledu nenajdete všechny Twitter klienty, kteří se na Google Play nachází, to ani nebylo cílem. Pokud jsme vynechali váš oblíbený klient, napište nám do diskuse pod článkem, ať si ho my i ostatní čtenáři můžeme vyzkoušet. Též budeme rádi, pokud nám napíšete, který z Twitter klientů je pro vás ten nejoblíbenější a zda-li se vám více líbí klienti s tmavým či světlým grafickým tématem. Nám se z klientů v našem přehledu nejvíce zamlouvá Plume.

Diskuze ke článku
Michal
Podle mě je dost kvalitní i Tweedle ... a dost se mu autor věnuje ...
Richard
Seesmic jsem používal už na Symbianu. Teď jsem ho zkusil nainstalovat i na Android a reklamu vidím - pořád mi to cpe Hootsuite...
Milan
Ahoj ja mám Falcon pro jsem s ním spokojeny
Nepoviem
nejlepší je klasický Twitter

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze