200W nabíjení od Xiaomi sníží kapacitu baterie. Bude to ale někomu vadit?

2
200W nabíjení od Xiaomi sníží kapacitu baterie. Bude to ale někomu vadit?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Po 800 nabíjecích cyklech dojde k 20% poklesu kapacity baterie
  • Obdobné snížení kapacity se však děje i s pomalejším nabíjením

Xiaomi nedávno šokovalo představením 200W drátového nabíjení, díky němuž se telefon se 4 000mAh baterií nabije za pouhých 8 minut. Na 50 % to stihne za 3 minuty a jen 44 vteřin stačí na to, aby se kapacita zvedla na 10 %. Působivá rychlost, která z nabíjení udělá skutečně jen několikaminutovou záležitost. Na druhou stranu však nová technologie vzbudila obavy z toho, jaký dopad bude mít na samotnou baterii.

Podobná otázka byla přímo výrobci položena v rámci sekce otázek a odpovědí na weibo.cn. Xiaomi uvedlo, že dle odhadů by se kapacita baterie měla po 800 nabíjecích cyklech snížit zhruba o necelých 20 %. Abychom si vše přiblížili na konkrétním příkladu, u Xiaomi Mi 11 Ultra s 5 000mAh baterií by to znamenalo, že po 800 nabíjecích cyklech kapacita baterie klesne k hranici 4 000 mAh. Při nabíjení jedenkrát denně se do tohoto stavu uživatel dostane po více než dvou letech aktivního používání.

I přestože baterie tedy vydrží běžné používání dostatečně dlouho, někomu by přeci jen mohlo přijít zbytečné ji tolik zatěžovat. Po 800 cyklech však dojde k citelnému zhoršení kapacity baterie i v případě nabíjení například jen 5 W. V průběhu času totiž dojde k degradaci všech baterií a vyšší výkon při nabíjení to aktuálně nijak výrazně nezhoršuje. Ve výsledku se tak cesta Xiaomi zdá být jako ideální, neboť nikdo nechce trávit čas s telefonem připojeným k nabíječce.

Diskuze ke článku
All mobile
All mobile
Z dřívějších dob jsem zvyklý, že mi mobil běžně vydržel 7-10 dní.
A nynější denní nabíjení je pro mě opruz.
Takže jsem rád, že takto ultra super turbo rychlé nabíjení existuje a těším se na něj.

Opotřebení baterie mě nevadí, protože stejně většina lidí kolem mě si kupuje každý rok nový mobil s novou baterií.
Takže za rok jí ani pořádně nestihnou opotřebit.

Navíc dneska není žádný velký problém si nechat po 2 letech baterii vyměnit. A že to něco stojí? Pokud je někdo ochoten dát za nový mobil 20 tisíc a více. Tak výměna jsou pro něj drobný.

A pokud i tak někdo nepřekousne takto vysoký nabíjecí výkon, může si tam klidně přes noc připojit starou 5-10W nabíječku. A když párkrát za rok bude mít vybito a bude muset za 5 minut rychle odejít, ještě bude za tuhle 200 Wattovku rád.

Jirka All mobile
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
A proto se dnes do smartphone dávají dvě aku a tím pádem se méně opotřebuje..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze