ZTE Grand X2 In: super výkonný Intel Atom na scéně

3

Čínský výrobce ZTE, který shodou okolností nedávno oslavil 15 let od svého založení, včera v Monaku představil svoji nejnovější model. Novinka se jmenuje Grand X2 In a už podle názvu je jasné, že se bude jednat o dalšího zástupce nevelké skupiny smartphonů s čipovou sadou od Intelu.

Intel se sice snaží zuby nehty, konkurence výrobců ARMových mikroprocesorů, zejména pak z Asie je obrovská a navíc ve výrazné přesile. Přece jen se mu ale postupně daří na trh sem tam uvést nějaký ten nový přístroj s jeho procesorem na architektuře x86. Jedním z nich je i nový ZTE Grand X2 In.

V přímém souboji s Qualcommem

V současnosti se může nejvýkonnějšími mobilními SoC pyšnit americký Qualcomm. Jeho aktuální řadu Snapdragonů používají všechny vlajkové lodě renomovaných výrobců jako je Sony, HTC, Samsung, LG a také Nokia. Intel tak musí v businessu, jehož nástup před lety jasně propásl, stoupat vzhůru s pomocí menších asijských výrobců. I když přídavné jméno menší je možná trochu zavádějící. Takové ZTE je totiž v současnosti 4. největším výrobcem mobilních telefonů na světě.

Nový model ZTE Grand X2 In navazuje na loňskou první vlaštovku Grand X In. přichází s novou čipovou sadou Intel Atom Z2580. Tu už přinesl například konkurenční výrobce Lenovo v modelu K900, a jak jsme se mohli přesvědčit, jedná se opravdu o jeden z nejvýkonnějších mobilních čipů současnosti. Jeho srdcem je procesor se dvěma jádry, kdy je každé nataktováno na neobvykle vysoký kmitočet 2 GHz. Součástí čipsetu je samozřejmě i samostatný grafický čip, konkrétně typ PowerVR SGX544. Výkon podtrhuje ještě paměť RAM s kapacitou 1 GB, díky které by telefon neměl mít problém zvládnout zároveň obsloužit několik náročných aplikací naráz. Předností nového procesoru by prý kromě výkonu měla být také nízká energetická náročnost.

Připomeňte si: Recenze ZTE Grand X In – Intel Inside

Nová vlajková loď ZTE bude oproti konkurenci držet střízlivějších rozměrů. Přesné hodnoty výšky, šířky a hloubky sice ještě výrobce nezveřejnil, nicméně napovídá tomu displej s úhlopříčkou 4,5 palce. U nejlepších zařízení je dnes standardem minimálně 5 palců a výše. Displej jinak používá technologii TFT IPS a rozlišení HD Ready (1280 × 720 pixelů). Dotykový panel má prý tloušťku pouze 0,7 milimetru, což prý umožnilo štíhlejší provedení rámu telefonu.

Telefon by měl pracovat s operačním systémem Android Jelly Bean. Bohužel přesnou verzi ZTE zatím médiím nesdělilo. Podle jediné zveřejněné tiskové fotografie je patrné, že si Číňané opět do značné míry upravili standardní uživatelské prostředí k obrazu svému.

Chytrý fotoaparát do akce

Silnou zbraní nového ZTE by měl být také fotoaparát. Kromě maximálního rozlišení fotografií 8 Mpx, automatického ostření, LED diody a dalších běžných funkcí, přináší také nové socialy-smart funkce. Měl by prý být schopen pořizování kvalitnějších snímků v náročných prostředích (myšleno v pohybu), a to díky 2-osé stabilizaci a inteligentnímu rozpoznání scény. Podobné vymoženosti už jsme u konkurence viděli. Jak už jsme si ale mnohokrát ověřili, reklamní tvrzení jsou jedna věc a realita druhá. Jestli bude skutečně rozdíl při focení například při jízdě na kole v terénu patrný oproti konkurenci, si budeme muset ověřit, až se nám telefon dostane na test do redakce.

ZTE Grand X2 In se začne prodávat až od třetího čtvrtletí tohoto roku. Cena ani kompletní přehled barevných variant, ve kterých se bude prodávat zatím nebyly zveřejněny.

Technické parametry ZTE Grand X2 In

Kompletní specifikace
Konstrukce? × ? × ? mm, ? g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z2580, CPU: 2×2 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: ?, Bluetooth: ?, NFC: ?
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2013, 5 000 Kč
Diskuze ke článku
Velda
Kdyby ve vlajkových lodích byli SoC opravdu jen dle výkonu, tak MedField tam není kvůli grafickému výkonu integrované PowerVR grafiky, ne kvůli samotnému výkonu procesoru. LOL
Matej
Tie fotky su oficialne? Lebo ak bude mat 4,5" + tie nechutne hrube okraje ramu, tak bude prehnane velky. Kedy pride doba, ked namiesto zvacsovania uhlopriecky budu vyvojari chciet co najlepsie vyuzit rozmery telefonu ?
Radek
Ve specifikacích máte napsáno GPU powerVR SGX544MP4, ale jinde jsem našel že tam je powerVR SGX544MP2

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze