Změřili jsme rychlost nabíjení Sony Xperie 1 III. Vyrovná se nejlepším na trhu?

Včetně nabíjecích grafů
2
Změřili jsme rychlost nabíjení Sony Xperie 1 III. Vyrovná se nejlepším na trhu?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Prohlédněte si podrobné nabíjecí grafy dvou měření
  • Nabíjení probíhalo dodávaným 30W adaptérem
  • Zvládne se Xperia 1 III nabít z 0 na 50 % za půl hodinu?

Sony Xperia 1 III nabízí kromě výkonného procesoru, 120Hz 4K OLED displeje či unikátního teleobjektivu rovněž možnost 30W drátového nabíjení, které by mělo podle výrobce zajistit doplnění 50 % kapacity baterie během 30 minut. Na to, jestli uváděná informace skutečně odpovídá realitě, jsme se zaměřili v našem testu nabíjení.

Postup měření a naměřené výsledky

Ještě před tím, než si prohlédnete nabíjecí křivku, může přijít vhod několik informací k nabíjení, které probíhalo dodávaným napájecím adaptérem (XQZ-UC1) s podporou USB PowerDelivery a PPS (Programmable Power Supply). Telefon byl připojen k nabíječce ve zcela vybitém stavu s 0 % kapacity baterie. Nabíjení probíhalo při pokojové teplotě (přibližně 23 stupňů Celsia).


V případě druhého testovacího nabíjení byla zaznamenána mírně vyšší teplota zařízení, přestože byl i tentokrát smartphone nabíjen při běžné pokojové teplotě. V obou případech byla vypnuta funkce „Ochrana baterie“, která umí inteligentně načasovat průběh nabíjení podle návyků uživatele nebo dle vlastních preferencí.


Zhodnocení

Z výše uvedených grafů je patrné, že Sony Xperia 1 III skutečně bez problémů zvládne nabití na 50 % kapacity baterie za 30 minut. Nabití na 80 % kapacity pak zabere zhruba jednu hodinu. Nabíjení na vyšší úroveň (zejména nad 90 % kapacity baterie) trvá velmi dlouho, obvykle tak ani nedává smysl, nehledě na životnost baterie. Již brzy se můžete těšit na podrobnou recenzi.

Technické parametry Sony Xperia 1 III

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 71 × 8,2 mm, 187 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
DostupnostQ3 2021,
Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Test je dobrý pro porovnání s ostatními výrobci,nicméně ve finále jsem raději pro tkzv.klasické nabíjení,kdy se akumulátor dobíjí přirozeně a neničí se rychlonabíjením.Někdy se to hodí,když telefon člověk nutně potřebuje k práci,ale aspon se šetří akumulátor.
Vláďa Ernst
Vláďa Ernst
Tohle je spíš pro někoho kdo neřeší výměnu telefonu za rok,nerozumí tomu co se děje baterce nebo kdo to vidí jako + to rychlonabíjení. Já mám na Xperia 1 II zapnutou ochranu baterie a mám nastavený na čas ukončení v 17h protože to nabíjím jenom v noci a baterka se nabíjí v klidu a není nikdy nabitá na 100%.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze