Zlaté finále hokejového MS zajistilo i rekordní provoz v síti O2

1
Zlaté finále hokejového MS zajistilo i rekordní provoz v síti O2
Fotografie: O2
  • Datový provoz dosáhl takřka na 3 TB/s
  • Vysoký provoz byl zaznamenán už při čtvrtfinálovém utkání
  • Hokejové MS zcela zastínilo vrchol domácí fotbalové ligy

V uplynulých dvou týdnech se v Praze a Ostravě konalo Mistrovství světa v ledním hokeji, na kterém se českému týmu nebývale dařilo a po 14 letech získal zlaté medaile. Úspěchy napříč celým turnajem se samozřejmě odrazily v zájmu fanoušků i lidí, kteří hokejem běžně „nežijí“. Jedním z důkazů může být i naprosto rekordní provoz v síti operátora O2, který se ve 22:40 hodin zastavil těsně pod magickou hranicí 3 TB/s. Čas to samozřejmě není náhodný, je to pouze pár minut před koncem včerejšího finálového utkání, ve kterém v danou chvíli český tým vedl 1:0.

Graf provozu v síti O2 během 26. 5. 2024
Graf provozu v síti O2 během neděle, kdy se hrálo finále MS světa v ledním hokeji

Diváci, kteří nebyli přímo v aréně, sledovali zápas jak v rámci internetového vysílání České televize, které O2 již tradičně zajišťovalo, tak i prostřednictvím samotné O2 TV. „Diváci si mohli hokej v nejvyšší kvalitě vychutnat na všech typech zařízeních – jak mobilních, tak i v rámci pevné sítě. A zájem byl obrovský. Oproti loňskému šampionátu jsme zaznamenali nárůst provozu v síti o 40 %, pokud bychom srovnávali s mistrovstvím světa v ledním hokeji v roce 2022, pak mluvíme o nárůstu provozu dokonce o rovných 100 %," vysvětluje Tomáš Křešťák, ředitel pro fixní produkty a inovace v O2 a doplňuje, že díky O2 mohla mistrovství sledovat každá pátá domácnost v Česku.

V grafech jde snadno vyčíst, jak se hokejistům dařilo. „Pravidelně sledujeme změny v chování uživatelů. Na grafech jsou vidět jednotlivé třetiny i reklamní přestávky, kdy třeba vidíme nárůst provozu na sociálních sítích. Je znát odliv diváků, když delší dobu nepadá gól, i to, jak se rychle vracejí, když se skóre otáčí. A vidíme i absolutní špičku, která nastala v neděli přesně ve 22:40, tedy těsně před koncem zlatého zápasu, kdy na hokej přepnuli i ti, co běžně nekoukají, aby si s národním týmem užili nadšení a vítěznou atmosféru," říká Tomáš Křešťák.

Datové centrum O2
Datové centrum O2

Obrovský zájem o Mistrovství světa v ledním hokeji, které se po 9 letech konalo v České republice, lze dokládat i srovnáním s odpoledními fotbalovými zápasy nejvyšší domácí ligy. Ačkoli to byly finálové zápasy FORTUNA:LIGY a běžně by se dalo říci, že byly divácky velmi vyhledávané, z pohledu provozu byl zájem ve srovnání s večerním hokejem sotva poloviční.

Na Mistrovství světa v hokeji IIHF 2024 se O2 připravovalo dopředu. „Plynulost a stabilitu sítě zajišťovalo a řešilo několik desítek lidí z nejrůznějších týmů. Že padne rekord, bylo jasné i z toho, že už ve čtvrtek při utkání českého týmu s Kanadou zaznamenalo O2 provoz přes 2 Tb/s. I přes extrémní zájem byla síť O2 po celý šampionát stabilní a diváci si mohli vychutnat každý gól i nájezd na bránu bez sebemenšího zakolísání a v té nejvyšší kvalitě,“ říká projektová manažerka v O2 Jana Pragerová a doplňuje, že O2 pravidelně navyšuje při exponovaných událostech své linky jak v páteřní síti, tak směrem k peeringovým partnerům, a to včetně největšího NIX.CZ. Jen tímto internetovým uzlem proteklo během finálového zápasu 1,2 Tb/s.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Chudáci, tak to nám budou muset všem zvednout ceny o stovku. Nebo minimálně mně...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze