Živé fotografie a video 5 Mpx Sony Ericssonu K850i

8

Přinášíme vám živé fotografie telefonu i menu a podrobné první dojmy z používání nové vlajkové lodi Sony Ericssonu. Jako první v České republice vám přinášíme také exkluzivní video. 25 FOTOGRAFIÍ, PRVNÍ DOJMY A EXKLUZIVNí VIDEO

Po oficiálním představení telefonů jsme pro vás všechny telefony jali fotit. I přes velký zájem přítomných novinářů se nám podařilo všechny telefony na pár chvil zajmout a také je natočit a podrobně vyzkoušet. Jako první v Česku vám nyní přinášíme kromě živých fotografií také videa všech novinek. Jako bonus si můžete prohlédnout první fotografie vyfocené modely K850i a W960i.


Prezentaci předcházela electric boogie show dua mistrů světa The Robots

Sony Ericsson K850i - nová vlajková loď

Jeden z nejočekávanějších modelů značky v historii leži nyní v oficiální podobě před námi. Jedná se o první 5 Mpx fotomobil výrobcem, potěší navíc nahráváním QVGA videa a přítomností UMTS, HSDPA a konečně také EDGE. Kromě animovaného správce souborů a dotykového ovládání však oproti předchůdcům nepřináší už nic nového.

TIP: přečtěte si podrobné preview Sony Ericssonu K850i

V ruce působí telefon těžší a větší než dle papírových údajů. Hlavně tloušťce 17 milimetrů se mi nechtělo uvěřit, K850i působí opravdu baculatě. Na design si musí udělat každý názor sám. Mně osobně oslovil, ale některým lidem (převážně z ženské části populace) příliš neučaroval. Zaujalo nás nezvyklé uložení baterie, SIM karty a pamětové karty. K těm je přístup po vyklopení dvířek ve spodní části telefonu. Poměrně pohodlnou čtyřsměrnou klávesu uprostřed alfanumerické klávesnice sráží nemožnost potvrzení v jejím středu. Často jsem tak intuitivně stiskl klávesu "2" nebo "5", načež mě telefon odeslal do hlubin mnou nevyžádané položky menu.

Potvrzovat je nutno kontextovými klávesami pod displejem, které jsou dotykové a velmi nezvyklé. Jejich plocha je velmi malá. Zatímco střední klávesu jsme většinou stiskli napoprvé, u těch bočních se jednalo někdy i o trojité pokusy. Bočním klávesám totiž vadí hardwarová tlačítka pod nimi a proto jsem často mačkal dotykové plošky výše, než jsem měl. Celkový dojem z nekonzistentního ovládání je tak značně rozporuplný a než se s ním člověk sžije, chce to hodně času.

Nabídka se tváří stejně jako u předchůdců, také jednotlivé položky a možnosti jsou identické s modelem K810i. Novinkou je správce multimédií, který je kompletně animovaný a sdružuje prohlížeč fotografií, videí a hudební přehrávač. Nyní pomalé reakce výrobce určitě do Vánoc zrychlí a pak se bude jednat o opravdu zajímavou funkci. Klasického správce souborů však naštěstí naleznete v telefonu také.


Takto fotí K850i - upozorňujeme, že se jedná o předprodukční vzorek a kvalita fotografie se určitě zlepší. Na konferenci byly navíc velmi špatné světelné podmínky.

Bezpochyby největším tahákem novinky bude 5 Mpx fotoaparát. Jeho čočka je umístěna na zadní lesklé straně, která bude společně s krycím sklíčkem čočky co nevidět upatlaná a poškrábaná. U takto drahého fotomobilu je zarážející chybějící krytka, která by chránila optiku před poškozením. Výrobce integroval automatickou posuvnou krytku, která se otevře při aktivaci fotoaparátu. Nachází se ale až pod vnějším sklíčkem, čímž její význam trochu nechápu. Velmi příjemná je přítomnost gyroskopu. Telefon pozná, že jste snímek vyfotili na výšku a pro pohodlnější prohlížení na displeji či v počítači jej správně otočí..

Menu fotoaparátu je v podstatě shodné, jen grafika se nepatrně změnila. Novinkou je možnost natáčet video v rozlišení 320 x 240 bodů rychlostí 30 snímků za vteřinu. Sony Ericsson dlouho video ignoroval a nyní mu již trochu ujel vlak. Konkurence totiž již přes rok umožňuje nahrávat VGA video.

Celkové dojmy z K850i byly tedy veskrze pozitivní, ale očekávání zcela nenaplnily. Výtky máme k méně pohodlnému ovládání, chybějící krytce objektivu a lesklým plochám, které se snadno upatlají a poškrábou. Naopak se nám líbil 5 Mpx fotoaparát, konečně kvalitnější video a nápaditý nový správce médií. Pokud se vám K850i líbí, připravte si v říjnu 14 990 Kč včetně DPH, což je předběžná cena pro Českou republiku.

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde (xvid, 21MB)

Diskuze ke článku
Kike
wow, zase ste 1. co ukazali video...jen tak dal:)
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Děkujeme. Video je sice hodně tmavé (venku už byla skoro tma), ale stále nám přijde, že stojí za to doplnit pouze statické fotografie videem, podle kterého si čtenáři udělají lepší představu o celkovém vzhledu a proporcích přístroje. Proto máme sestříhaná videa také například u každé recenze.
oddie
celkovy dojem je u me dobry.ale divim se ze se odvazili k takovemu ovladacimu prvku-radsi bych videl ctursmernou s potvrzovacim stredem(w810,v630...)A krytku mohli vyresit jak u d750 a taky by nemeli batoh jak u k800.Doufam ze neco takoveho prinese mozny doplnujici model(blaznim ze?den po predstaveni a uz cekam na nastupce)
SUMO
Mily Sony ericsson,dejte nam k tomu vga video a vga displej-pak budem spokojeni na stopro(no jeste byste mohli pridat opravdovou krytku a lepsi ovladani-ale to necham na marketingovych agentech)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze