Sony Ericsson K850i je tu!: Dvojruční sekera na Nokii

6

Tak jsme se konečně dočkali. Přichází Sony Ericsson K850i, který se čelem postaví Nokii N95. Přináší 5 Mpx fotoaparát, QVGA video, 3G, HSDPA a nové uživatelské prostředí. Zaujme netradiční design v čele s dotykovými klávesami. To vše za 15 tisíc Kč.

Příští týden přineseme první dojmy, živé fotografie i videa z používání všech novinek! Nyní si můžete přečíst podrobný první pohled s novinkami a technickými údaji.

Přístroj samotný bude mít rozměry 102 x 48 x 17 mm a hmotnost 118 gramů, tedy žádné muší křidélko. Displej ale mohl být lepší. Rozlišení QVGA je pěkné, ale pouze 262 144 barev je málo. Úhlopříčka 2,2 palce není špatná, displej navíc kryje minerální sklíčko odolné proti poškrábání. Zajímavý je slot pro paměťové karty, který podporuje dva typy karet: M2 (Memory Stick Micro) a Micro SD. Jde tak o malý ústupek, neboť prakticky všechny ostatní značky na Mini nebo MicroSD přecházejí. Je příjemné vidět, že i tak velký koncern, jakým je Sony, dokáže vyjít vstříc uživateli.

TIP: podívejte se na Živé fotografie, video a první dojmy Sony Ericssonu K850i

Nové dotykové ovládání a sbohem vracečko

Přístroj se bude nabízet ve dvou barvách: Luminous Green a Velvet Blue. Luminous Green je prakticky celá černá, jen na bocích má zelený pruh. Velvet Blue bude mít boky stříbrné, pruh ale zůstane zachován a jeho barva bude modrá. Za všimnutí stojí čtyřsměrná klávesa. Místo potvrzovacího středu máme o jednu kontextovou klávesu navíc ke standardním dvěma. Trojice kontextových kláves je navíc dotyková! Za všimnutí též stojí klávesy pro zvednutí a položení hovoru, nikde nenajdeme dříve běžnou vracečku.

5Mpx jak se sluší a patří, navíc QVGA video

A teď to nejlepší. I když oproti stavu před rokem bude nejspíš méně fantastických novinek, rozhodně je na co se těšit. Xenonový blesk zůstal po tatínkovi K800i(resp. K810i), stejně jako funkce BestPic a PhotoFix. Fotoaparát se zapíná samostatným tlačítkem, po jehož stisknutí se automaticky otevře krytka objektivu. U hlavní klávesnice přístroje se po spuštění fotoaparátu objeví speciální svítící ikony. Díky nim je nastavení režimu fotografování (jako například velikost fotografie nebo samospoušť) snadné – stačí stisk jediného tlačítka vyhrazeného pro danou funkci. Hlavní inovací je počet megapixelů a také video. Maximální velikost fotografií je nyní 2 592 x 1 944 pixelů. Video se dočkalo razantní inovace a je možné ho natáčet v rozlišení QVGA s 30 snímky za sekundu. VGA video by však novince slušelo více, konkurence je v této oblasti již mnohem dál. Funkce automatického otočení fotografie zajistí správné zobrazení při prohlížení bez ohledu na to, zda byla pořízena na výšku nebo na šířku. Kvalitním snímkům v noci dopomáhá silný xenonový blesk, pro makro se zase bude hodit automatické zaostřování. Pro uvedení některých čtenářů z diskuze na pravou míru dodáváme, že K850i nemá optický zoom ani klasickou LED diodu pro přisvícení videa.

UMTS ruku v ruce s HSDPA

Možnost blogování zůstala, nyní je možné dělat si i videoblog. To bude nyní mnohem snazší, protože K850i podporuje kromě UMTS i nástavbu HSDPA s rychlostí až 3,6 mb/s. Obě posledně jmenované technologie ale u nás využijete pouze u operátora O2. Potěší rovněž přítomnost EDGE třídy 10. Stejně jako měl telefon K800i svého EDGE dvojníka K790i, bude mít i K850i bratříčka K858c. Poslední písmeno ale napovídá, že bude dostupný jen v Číně. Samozřejmostí je Bluetooth 2.0 s podporou A2DP. Infraport ale v novém K850i již nehledejte.

Baterie, která patří mezi ty silnější stránky Sony Ericssonu, nabídne 400 hodin v pásmu GSM nebo 350 hodin v UMTS v pohotovosti. Volání v GSM bude až 9 hodin dlouhé, v UMTS pak na půlčtvrté hodiny. Videohovory budou moci být dlouhé 3 hodiny a 20 minut. To jsou však pouze teoretické hodnoty, v praxi vydrží K850i zřejmě kolem dvou dní. Obsah balení bude téměř stejný jako u K800i, přibude jen paměťová karta M2 o velikosti 512 MB. Ta bude ostatně zapotřebí, neboť vnitřní paměť se razantně zmenšila na 40 MB.

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde (xvid, 21MB)

Internetový prohlížeč je Access NetFront. Pokud půjde o stejnou verzi, jako u K800i, pak nejspíš nebudu jediný, kdo půjde hned na internet pro Operu Mini. Nechybí RSS čtečka a další již dříve známé funkce.

Pro Ježíška si připravte 15 tisíc

Takže před sebou máme konečně někoho, kdo se postaví Nokii N95 čelem. I když K850i neobsahuje ve výbavě prvky jako GPS příjimač, Wi-Fi, VGA video a operační systém, má co nabídnout. K850i bychom mohli v dané cenové kategorii srovnávat například s novou Nokií 6500 Slider, která nabídne podobnou výbavu. Navíc má VGA video, horší je však v disciplíně fotoaparátu.

K850i se začne prodávat v říjnu 2007 za předpokládanou cenu kolem 14 990 Kč včetně DPH. Dostupné budou dvě barevné varianty - tmavě modrá a tmavě zelená. Na Ježíška byste proto měli začít šetřit již nyní, cena je nasazena opravdu vysoko.

Technické parametry

Rozměry 102 x 48 x 17 mm
Hmotnost118 gramů
SítěQuad - band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + Tri-band UMTS 850 / 1900 / 2100 MHz
Displej aktivní TFT, 240 x 320 bodů , 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,2 palce
Paměť40 MB + paměťové karty Memory Stick Micro (512 MB v balení) nebo Micro SD
Operační systém-
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédia72 hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač, FM rádio s RDS, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát 5,0 MPix (2592 x 1944 pixelů), autofocus, automatická krytka, xenonový blesk, scény, vyvážené bílé, pokročilé efekty, panorama, BestPic
video QVGA (320 x 240 px, 30 snímků za sekundu)
přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0 (podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0
GPRS (třída 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s)
Baterie a výdržHovor: 9 hodin(GSM), 3 hod 30 min (UMTS)
Pohotovostní režim GSM/UMTS: 400 hodin/350 hodin
Videohovor: 3 hodiny a 20 minut
Cena a dostupnost14 990 Kč
říjen 2007

TIP: přečtěte si o dalších novinkách:

Sony Ericsson K850i
Sony Ericsson W960i
Sony Ericsson W910i
Sony Ericsson K530
Sony Ericsson Z320i a Z250i

Diskuze ke článku
Kike
Diky za aktualni info z konference. Ste jedinej server ktery nam tohle zprostredkoval. Klobouk dolu.
Tomáš Lacina
Tomáš Lacina
Musim rict ze jsem SE nijak zvlaste nevyhledaval, ale novy K850i je skutecne skvely. Neberu hardwarovou vybavu ale vzhled. Podle prvnich ohlasu se nasli pouze lidi, kterym se libi a druhe skupine se doslova hnusi. Ja patrim k prvni skupine. Konecne neco noveho! Je to jak Skoda Roomster, konecne neco jinyho co se vymika ze standartu a nezalezi na tom jestli se libi nebo ne. K850i bych ovsem rozhodne nesrouvnaval s N95. Fotaky urcite, ale jinak jsou to zcela rozdilne telefony, zatimco N95ka je plne vybaveny telefon s OS, K850i zaujme """pouze""" fotakem ostatni funkce jsou alespon v teto cenove kategorii samozrejmosti. Osobne bych telefon srovnaval kdyz uz s Nokii, tak s modlem Nokia 6500 Slider.
Bryan
K850 i je v skutku krasny telefon.Zaujme nielen dizajnom , ale aj funkciami.SE troska sklamal tymi 262-tisicmi, ale musime prepacit.Tak ako asi vsetci, som zvedavy na prve fotky 5 MPx, ale ako pisal Tomas, srovnavat ho mozme s 6500 slider.Tiez zaujimavy phone a tie 3,2 Mpx su samozrejme lakave. Uz sa neviem dockat lepsich info a hlavne skusenosti. Ja osobne sa tiez rozhodujem medzi tymito dvoma mobilmy.
Mode82
no, zajímavý design spousta funkcí, které stejně používám minimálně, ne-li vůbec a k tomu vysoká cena - s tím, že na mě telefon působí tak trošku jako cihla, hlavně tloušťkou. Souboj, kterému dělám rozhodčího asi zřejmě vyhraje K550i - je tenký a relativně malý, má solidní foťák (používám jako dokumentační, přefotím stránku knihy, výrobek, cenovku), přehrává MP3 (zábava v metru) a víc ani nechci. Navíc ten design je někde jinde - černá a chrom, prostě elegantní. Zkoušel jsem v obchodě a žádné vrzání jsem nezaznamenal, ani klávesnice mi nepřišla nějak rozdílná od telefonu, které mám (stále funkční T610) a navíc za 5000 od operátora? Pro mě jasná volba!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze