Vodafone ustupuje tlaku zákazníků a podmínky FUP nemění

13

Server Lupa.cz dnes ráno upozornil na výraznou změnu v Podmínkách poskytování datových služeb Vodafonu v souvislosti s uvedením nových datových tarifů. Červený operátor totiž zásadně mění přístup k postupu po vyčerpání zakoupeného objemu dat.

Aktualizováno - Vodafone ustupuje, podmínky nemění

Vodafone reagoval na velkou nevoli zákazníků, která se zvedla nejen na sociálních sítích. Od změny popisované níže ustoupil a podmínky se nijak nemění. Nadále tak bude platit, že v případě překročení zakoupeného objemu dat se pouze zpomalí rychlost připojení a Vodafone nebude datové spojení přerušovat úplně.

Vyjádření Vodafone:
Na základě zpětné vazby od zákazníků jsme se rozhodli rychle jednat a neměnit podmínky FUP. Nadále bude platit, že po dosažení datového limitu se pouze sníží rychlost připojení, jako tomu bylo dosud.

Původní informace z 12. 3. 08:00

Když jsme vám v únoru představovali nové datové tarify Vodafone, nevšimli jsme si poměrně zásadní věci v Podmínkách poskytování datových služeb, které Vodafone na svých stránkách dle zákona zpřístupnil. Změny si dnes ráno všiml redaktor Jiří Peterka z Lupa.cz. U nových internetových tarifů totiž Vodafone po vyčerpání zakoupeného objemu dat internet nezpomalí, jako tomu je nyní, ale rovnou zcela zastaví. To je zásadní změna.

Podívejte se na nové datové tarify Vodafone

Vodafone logo

Znění článku 3.4 Podmínek poskytování datových služeb

3.4. Vyčerpání základního objemu dat

O postupu vyčerpávání základního objemu dat je uživatel informován pomocí SMS zpráv nebo v Internetové samoobsluze, v sekci Detailní chytrý přehled. Po vyčerpání základního objemu dat dochází k jedné ze dvou situací, a to dle nastavení zákazníka:

  • K automatickému zakoupení dodatečného objemu dat
  • K zastavení datových služeb (datové služby budou obnoveny zakoupením dodatečného objemu dat nebo první den následujícího zúčtovacího období)

Podrobnosti související s nákupem dodatečného objemu dat (automatické zakoupení, velikost a cena dodatečného objemu dat) jsou uvedeny v Ceníku. Nastavení lze provést v Internetové samoobsluze.

Na veškeré výdaje spojené s nákupem dodatečného objemu dat se vztahují nástroje na kontrolu útraty jako je FlexiLimit a FlexiStrop. Využíváním datových služeb uživatel vyjadřuje souhlas se způsobem nákupu dodatečného objemu dat a jeho cenou.

Odpojí uživatele od internetu

Úplné zastavení internetu může být v mnoha situacích poměrně nepříjemné, na druhou stranu se tím operátor chrání před dosavadním způsobem využívání nejlevnějších paušálů mnohými uživateli, kteří v průběhu měsíce sice přesáhli zakoupený objem dat, ale internet využívali dál, byť pomaleji. Vodafone však na tuto důležitou změnu, která vstoupí v platnost 25. května, při propagaci svých nových tarifů neupozorňuje a pouze je v tichosti uvádí povinně ve výše zmíněných Podmínkách. Změna se týká pouze nově představených datových tarifů Připojení pro mobil, Připojení pro tablet, Připojení pro notebook a Připojení pro služby. Pro ty budou do 25. května platit také dosavadní podmínky, za nichž Vodafone internet po přesažení FUP limitu internet pouze zpomalí. Původních tarifů ( Internet v Mobilu, Internet v Mobilu Naplno, Připojení na stálo, Připojení na dlouho, Internet v Mobilu Student, Připojení na 2 dny) se změna netýká.

Vodafone "přiškrtil" podmínky poskytování datových služeb

Pokud jste si některý z nových tarifů aktivovali, nemůžete se k původnímu tarifu vrátit. Pokud jste tedy byli zvyklí využívat internet výše uvedeným způsobem a vždy jste se smířili se zpomalením, od května již máte smůlu a budete si muset aktivovat tarif s takovým objemem (a za takovou cenu), která pokryje vaše nároky.

Co po zastavení internetu?

Poté, co přesáhnete datový limit, a Vodafone vám internet vypne, budete o situaci informováni přes SMS. Obratem bude možné si další data přikoupit, ale zatím není jasné, za jakých podmínek a jak velké balíčky. Tyto novinky Vodafone zřejmě představí v kratším časovém odstupu od nabytí účinnosti plánovaných změn.

Zajímavější je ale první možnost, která zmiňuje automatické dokoupení dat. Internet se vám tedy při tomto konceptu nezastaví, ale automaticky zaplatíte více.

Otázkou je, zda bude tato možnost nastavena defaultně a uživatelé tak opravdu při každém přesažení limitu zaplatí automaticky další částku za navýšení objemu dat, nebo zda bude jako výchozí koncept nastaveno zastavení internetu a ruční přikoupení si dalších dat.

Vyjádření Vodafone

"Nové podmínky budou platit pro datové tarify spuštěné letos. Po vyčerpání datového limitu se připojení buď zastaví, nebo budou mít zákazníci možnost pokračovat v připojení. V tom případě získají menší dodatečný balíček dat za výhodných podmínek. Zákazníci budou o množství čerpaných dat průběžně informovaní prostřednictvím SMS a v internetové samoobsluze. V současné době se nové podmínky vytvářejí, jejich detaily, včetně konkrétní podoby dodatečných datových balíčků, budeme znát a zveřejníme později", říká tiskový mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

Ze zatím skromného vyjádření Vodafone je zřejmé, že podmínky pro nákup dodatečných balíčků po vyčerpání se zatím jen vytvářejí a budou známé později, jak jsme ve článku výše odhadovali. Rovněž později se zřejmě dozvíme, zda bude Vodafone defaultně uživatele odpojovat nebo navyšovat limit za poplatek.

Zdroje: lupa.cz, vodafone.cz

Diskuze ke článku
securid
Zásadní změna a Vodafone mlčí. Jo dřív to bejval Oskar co se ještě snažil něco dělat.. Tohle začíná připomínat současnou vládu :D
Vodafone
Tak tomu říkám sólokapr, Vodafone se pochlapil, teď ještě s čím přide T-M.
Kde je doba, kdy Vodafone bojoval proti reklamštině...
Lacco
Su to nenažrané ku.vy. To už nemá fakt obdoby...Len dúfam, že ho nebude následovať O2.
Standa
Co vyúčtováni to mam špatně 3x za sebou ...dejte si na ně pozor zkouší lidi oje...bat kde se da ...a kdo si to nekontroluje ma smůlu.U sepisovaní smlouvy naslibují všechno,ale realita probíha jinak.Nakonec ještě tet šachy s internetem ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze