Zadní displej Xiaomi Mi 11 Ultra: odkud se vzal a co vlastně dokáže?

13
Zadní displej Xiaomi Mi 11 Ultra: odkud se vzal a co vlastně dokáže?
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Zadní panel má velikost 1,1" a je dotykový
  • Primárně slouží jako pomocný hledáček fotoaparátů
  • Dokáže však upozornit na notifikace nebo zobrazit tapetu

V redakci pro vás testujeme horkou novinku od Xiaomi – vlajkový model Mi 11 Ultra, který se v příštím týdnu začne prodávat i na českém trhu. Nabízí nekompromisní výbavu a řadu trumfů. Jedním takovým je sekundární displej ve výrazném fotomodulu na zadní straně.

Xiaomi Mi 11 Ultra

Úvodem si řekneme, že Xiaomi elegantně využilo displeje, kterých má na skladě jistě nespočet. Vzpomenete si, na jakém produktu od Xiaomi jste podobný displej mohli vidět? Pokud ne, nevadí. My vám prozradíme, že byste jej našli v loňském chytrém náramku Mi Smart Band 5. Tím pádem víme, že jde o AMOLED panel s 1,1palcovou úhlopříčkou a rozlišením 294 × 126 pixelů. Překvapením může být, že je dotykový. Brzy však zjistíme, že to vlastně téměř k ničemu není.

Jistě si kladete otázku, co displej vlastně umí. Je třeba říci, že jeho primárním úkolem je pomoc při tvorbě co nejkvalitnějších selfies. Malý zobrazovač totiž poslouží jako hledáček ve chvílích, kdy využíváte hlavní fotoaparáty. Pro autoportréty tak můžete použít kompletní trojici snímačů. Vždy je však nutné při spuštěném fotoaparátu sekundární displej zapnout, což je lehce otravné. Mírně komplikované je i pořízení fotografie, dotyk druhého displeje nefunguje, musíte využít boční tlačítka a chce to trochu cviku.

Nastavení zadního displeje

Xiaomi se naštěstí neomezilo pouze na využití v oblasti fotoaparátů. Na druhou stranu příliš mnoho toho zadní displej neumí. V úvodu jsme zmínili, že je dotykový. Plocha však dokáže reagovat jen na poklepáním, kdy se displej rozsvítí a v nativním nastavení ukáže velké hodiny a datum. V nastavení si můžete zvolit, jaké hodiny na zadním displeji budou. Doplnit je lze piktogramem stavu baterie. Případně lze velké hodiny nahradit jakýmkoliv obrázkem či fotografií a hodiny s baterií mít v malé formě. Vrcholem je pak notifikace zmeškaných událostí blikající tečkou. Ano, pouze tečkou.

Xiaomi Mi 11 Ultra

Více funkcí zadní displej bohužel nemá. Rozhodně bychom si dovedli představit, že bude lépe informovat o zmeškaných událostech. V tuto chvíli jde tedy spíše o lákadlo, která v praxi má jen velmi omezené možnosti.

Xiaomi Mi 11 Ultra 256+12 GB

Rozměry164,3 × 74,6 × 8,4 mm, 234 g
DisplejAMOLED, 6,81" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Lesklá záda a ten obludný modul fotoaparátů z toho dělají učiněné monstrum. Kam ty telefony dospěly.
Jožo Mikula
Jožo Mikula
Kdyby alespoň odebrali tu čelní kamerku, měl by ten displej v zadu smysl. Takhle je to beze smyslu. A na nějaké konferenční hovory skrze Skype či meet lze použít ten zadní displej. Tak by byla přední strana krásně celistvá ale oni tam vrazí vřed.
Martin (Superhuman)
Martin (Superhuman)
Přitom tohle už tu bylo a umělo toho víc a to ZTE a Meizu.
Janek Fanek
Janek Fanek
Jedna otázka, lze použít při fotografování pomocí zadního display hlasový příkaz, nebo dálkové bezdrátově ovládání bluetooth? U Samsungu, pokud to potřebuji, mohu použít bez problémů oboje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze