Yota Yotaphone 2 konečně v prodeji: s hodně mastnou cenovkou

23

První Yota Yotaphone se k nám dostal již před několika měsíci a již tehdy vzbuzoval rozruch. Ne snad kvůli svému bezesporu revolučnímu druhému e-ink displeji na zadní straně, ale hlavně kvůli cenovce. Ta činila 14 000 korun, což bylo za značně zastaralou hardwarovou výbavu opravdu nadsazená cenovka. Nyní se na trh dostává Yota Yotaphone 2 a cena je opět problém.

Yota konečně ohlásila zahájení prodeje své vylepšené verze Yota Yotaphonu, která nese název Yotaphone 2. Již první model byl velmi zajímavý a to hlavně díky své konstrukci, která využívala klasického dotykového displeje na přední straně a e-inkového displeje na zadní straně s dotykovou plochou, která byla pod ním. Nový Yotaphone 2 tento nápad posouvá ještě dále na těle přístroje figuruje opět přední AMOLED displej a zadní, tentokrát plně dotykový, 4,7palcový e-inkový displej.

YotaPhone – první pohled z MWC 2014

Hardware zde sice nehraje prim, ale přesto ho v krátkosti zmíním – Snapdragon 800, 2 GB operační paměti a 32 GB úložného prostoru poskytnou výkonu na rozdávání. Zajímavostí Yotaphonu 2 však stále zůstávají „papírová“ záda. Oproti původnímu modelu reagují na dotyk přímo a nemusíte provádět krkolomná gesta pod displejem. To pomáhá při listování stránkami a hlavně – e-inkový displej nespotřebovává žádnou energii. Tedy skoro žádnou, při překreslování obrazovky nějakou energii spotřebuje, ale neporovnatelně méně, než klasické barevné dotykové displeje typu AMOLED nebo IPS.

TIP: YotaPhone to nevzdává, zlevňuje na takřka 9 000 Kč

My jsme měli možnost otestovat a vyzkoušet první verzi tohoto telefonu a hlavním nedostatkem byla právě nedokonalá funkcionalita a ovladatelnost zadního displeje. Tento neduh by měl být na Yotaphonu 2 odstraněn a mohlo by se jednat o velmi zajímavé zařízení. Je tu ale jeden problém, a to ten samý, jaký měl první model při vstupu na trh. Je jím cena, jelikož se na českém trhu má prodávat za 19 990 korun. Nejde o cenu, kterou by potvrdilo české zastoupení, ale pokud se cena zastaví skutečně tak vysoko, tak se bude historie opakovat a Yota bude muset po krátké době razantně zlevňovat. Jen pro představu – s touto cenou se pohybujeme ve sférách iPhonu 6 a na paty dýchá i Samsungu Galaxy Note 4. Uvidíme, jestli se tato strategie ukáže jako ta správná, ale na první pohled telefon čeká stejný osud jako Amazon Fire Phone.

Technické parametry Yota YotaPhone 2

Kompletní specifikace
Konstrukce144,9 × 69,4 × 8,9 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 3:01 hodin
Dostupnostprosinec 2014, 19 900 Kč

Zdroje: pcadvisor.co, yotaphone.com

Diskuze ke článku
Ondřej Procházka
Ondřej Procházka
Čekal jsem maximálně 12k,tohle je strašně moc :D
Malarky!
"Hardware zde sice nehraje prim, ale přesto ho v krátkosti zmíním – Snapdragon 800, 2 GB operační paměti a 32 GB úložného prostoru poskytnou výkonu na rozdávání."
Tak opravdu nevim, proc by zde hardware nemel hrat prim. Je to cele hlavne o hardwaru - displeje jsou snad software? :-) No a ze by mel ulozneho prostoru zrovna na rozdavani, zvlast kdyz nema moznost rozsireni, to se opravdu rict neda. Za ty penize tam tedy melo byt alespon 64 GB a nebo ten SD slot.
Andreas Deutscher
Andreas Deutscher
Necháme trh ať rozhodne, kolik si toto koupí lidí mimo Rusko? 5, 10, 15 ? A v Rusku snad jen tamní patrioti.
bodion
preco neurobi niekto len cisto e/inkovy smartfon? hned by som bral nevadilo by mi ze mam len ciernobiele fotky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze