Xiaomi Redmi 5A jde dnes oficiálně do prodeje a hned jsme jej vyzkoušeli

8
Xiaomi Redmi 5A jde dnes oficiálně do prodeje a hned jsme jej vyzkoušeli
  • Redmi 5A patří do té nejlevnější třídy smartphonů, avšak i přesto nabídne kovové tělo či Android Nougat s nejnovější nadstavbou MIUI 9
  • Jeho displej má 5 palců a HD rozlišení, o výkon se stará Snapdragon 425+ 2 GB RAM a nechybí ani kompletní LTE
  • Telefon si můžete koupit ode dneška ve třech barvách za doporučenou cenu 3 290 Kč

Na našem trhu se dnes začíná prodávat nové Xiaomi Redmi 5A, které je v mnoha ohledech podobné svému většímu sourozenci Redmi Note 5A. Note se na našem trhu prodává už nějaký ten pátek a nyní se k němu přidává 5palcový model opět ve třech barvách – černé, zlaté a růžové. Nám se dostala růžová varianta hned do rukou na krátké vyzkoušení.

Předem je nutno říct, že Redmi 5A působí hned po prvním zvednutí dobrým dojmem. Kovové tělo příjemně padne do dlaně a konstrukce je vcelku lehká. Díky ergonomii působí navíc telefon hezky kompaktně, 5palcový HD IPS displej tedy obsloužíte i přes větší rámečky snadno jednou rukou. Displej samozřejmě není žádná extra třída, ale to ani nemá být. Na svou třídu vypadá dobře. Má dostatečně vysoký jas a barvy jsou živé.

Android 7.1 Nougat schovaný pod nejnovější nadstavbou MIUI 9 na něm vypadá vcelku pěkně a dokonce i stejně dobře běží. V redakci se sice 5A moc neohřálo, ale za celou dobu používání se animace nijak výrazně nesekly a nevšimli jsme si ani žádných jiných zádrhelů. Plynulost systému je tak milým překvapením vzhledem k poněkud obstarožnímu hardwaru v podobě Snapdragonu 425, kterému budou brzy již dva roky. Kromě procesoru v telefonu najdeme také 2 GB RAM a 16 GB interního úložiště, které můžete rozšířit microSD kartou až o 128 GB.

Potěšit může bohatá konektivita, která čítá Bluetooth 4.1, Wi-Fi, A-GPS včetně GLONASS, FM rádio či infraport pro ovládání elektroniky. Především však nechybí tuzemská LTE pásma a můžete si tak užívat díky globální verzi mobilního internetu naplno. Jen škoda, že tu není i NFC, ale v té nejnižší třídě nelze čekat zázraky. S tím souvisí i nasazení staršího microUSB, kterým se nabíjí 3 000mAh baterie. Na druhou stranu zde však nechybí ani funkce USB OTG pro připojení různých periferií, externích disků či nabíjení dalších zařízení.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Redmi 5A děkujeme společnosti Witty Trade s.r.o. provozující webové stránky Xiaomi-Czech.cz.

Velký reproduktor je sice nešikovně umístěný na zadní straně, takže si jej snadno překryjete, ať už držíte telefon jakkoli, ale překvapil nás svou vysokou hlasitostí. Zajímavým překvapením se stala také vcelku velká notifikační dioda, která je netradičně umístěna v bradě telefonu mezi senzorovými tlačítky. Ta měla bleskové reakce a zároveň i relativně příjemnou vibrační odezvu.

Na závěr jsme se rychle podívali také na hlavní fotoaparát, který nabídne 13 Mpx, světelnost f/2,2, autofocus, HDR a zvládne natáčet Full HD video. Fotografie z něj jsou sice moc tmavé a ostření dělá zejména při makro focení problémy, ale na danou cenovku nejsou výsledky vůbec špatné.

Jak už bylo řečeno v úvodu, Xiaomi Redmi 5A jde do oficiálního prodeje na českém trhu právě dnes za doporučenou cenu 3 290 korun.

Aktualizováno! Během pár hodin od napsání tohoto článku byla cena oficiálně snížena na konečnou částku 2 999 Kč.

Xiaomi Redmi 5A

Rozměry140,4 × 70,1 × 8,4 mm, 137 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 425 MSM8917, 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Zdroj: xiaomi-czech.cz - Witty trade s.r.o.

Diskuze ke článku
Roman Matúš Labuš
Roman Matúš Labuš
Za tú cenu tam mohli dať aspoň full hd displej, alebo 3Gb pamäť.Takisto usb c by nebolo na zahodenie...
Němec
Chybí podpora VoLTE, mobil Xiaomi Redmi 5A nepodporuje ani jeden z českých operátorů.
Raymond Reddington
Hmm..zajímavé !! Já ho mám už od 7.12.2017..koupený u czc.cz
Pp
Nevidím rozdíl oproti redmi 4a krom OS

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze