Xiaomi Mi Note: krásný tabletofon (první dojmy)

43

Už zanedlouho se na náš trh podívá další zástupce rozrůstající se rodiny zajímavých telefonů značky Xiaomi. A je to vůbec největší model této značky. Nabídne 5,7palcový displej a špičkovou výbavu, to vše doplňuje krásným designem a příkladným zpracováním. Jaké jsou naše první dojmy z novinky?

Xiaomi Mi Note

Xiaomi Mi Note je horká novinka, která byla představena minulý měsíc a už v příštím týdnu by se s oficiální MIUI ROM měla dostat i na český trh. Všichni zájemci, kteří hledají elegantní a dobře vybavený telefon s velkým displejem, by měli zbystřit, protože Xiaomi Mi Note se, alespoň podle našich prvních dojmů, povedl.

Xioami, zdá se, našlo svůj styl a pro své nejlépe vybavené přístroje používá stejný designový jazyk. Mi Note tak vypadá jako zvětšený model Mi4, který jsme testovali již v létě. Mi Note zaujme krásně tenkým kovovým tělem a úzkými rámečky, to vše hraje dohromady s celkovým pohledným vzhledem, který se Xiaomi skutečně povedl.

Kovová kráska

Kovový rámeček se elegantně zužuje na bocích a elegantně na něj přiléhají skleněná záda, která jsou na bocích zajímavě zkosená a telefon ležící na stole tak vypadá ještě dvakrát tenčí, než ve skutečnosti je. Na lesklém bílém povrchu sice nejsou téměř vidět otisky prstů, ale je náchylný na mikroškrábance. Celá konstrukce je naprosto špičková, telefon působí velmi pevně a všechny díly příkladně lícují. V tomto směru snese Xiaomi srovnání s iPhonem i dalšími konkurenty.

Xiaomi Mi Note – první pohled

Díky tenkým rámečkům a „pouze“ 5,7palcové úhlopříčce je na poměry tabletofonů přístroj ještě relativně kompaktní, díky zaoblení na zádech dobře padne do ruky, stále ale platí, že je prostě velký a na ovládání celé plochy displeje jednou rukou zapomeňte. Naštěstí i na to Xiaomi myslelo a jednoduchým gestem si můžete aktivní plochu displeje a prvky na něm zmenšit na úroveň 4,5, 4 nebo dokonce 3,5palcového displeje. Potěší také notifikační LED, kterou si můžete i poměrně detailně po stránce barev nastavit.

Displej sám o sobě je nádherný, IPS technologie zajišťuje výborné pozorovací úhly a reálné podání barev, kterým ale nechybí živost. Jemnost je díky FullHD rozlišení výborná, pokud ale chcete jen to nejlepší, můžete si počkat na výkonnější verzi Mi Note Pro s Quad HD displejem, který je ale podle mého názoru vcelku zbytečný.

Potěšujícím prvkem je fotoaparát od Sony s optickou stabilizací a 13Mpx rozlišením, který si poradí i s FullHD videem. Telefon má i poměrně dobrou výdrž díky 3000 mAh baterii a dva dny mírnějšího provozu, jak ukazují naše prvotní testy, zvládne.

Takto fotí Xiaomi Mi Note

MIUI a výborný výkon

Mi Note není krásné jen navenek, ale nekompromisní je i uvnitř. V útrobách tepe Snapdragon 801 a 3GB RAM, k dispozici je pak 16 nebo 64 GB vnitřního úložiště. Výkon je znatelný jak v benchmarcích, tak v reálu. Prostředí s oficiální ROM a překladem od komunity MIUI CZ & SK je odladěné a rychlé. Se záseky, zpomaleními nebo trhanými animacemi se nesetkáte, jako by to byl pro Mi Note neznámý pojem.

Prostředí, evidentně inspirované iOS je čisté, přehledné, elegantní, ale přitom nabízí celou řadu možností a nastavení. Potěší také možnost kompletně jednoduše změnit vzhled pomocí témat. Pro velmi náročné uživatele tu pak je verze Mi Note Pro se nekompromisním výkonem díky Snapdragonu 810 a 4 GB RAM. Na tu si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Xiaomi Mi Note

Jak je u Xiaomi zvykem budete se muset smířit s jistými ústupky v oblasti konektivity. K dispozici jsou pouze omezené LTE frekvence a na NFC nebo třeba infraport musíte zapomenout úplně. Xiaomi Mi Note vypadá, funguje i působí velmi dobře a je to jeden z nejpříjemnějších velkých telefonů, které si můžete pořídit. Už příští týden by měla být k dispozici k dispozici oficiální ROM s překladem od české MIUI komunity a my telefon rovněž začneme testovat. Už teď je ale jasné, že se recenze ponese v pozitivním duchu, Xiaomi Mi Note se totiž skutečně povedl.

Za zapůjčení telefonu děkujeme komunitě MIUI a obchodu xm.cz

Technické parametry Xiaomi MiNote

Kompletní specifikace
Konstrukce155,1 × 77,6 × 7 mm, 161 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 16 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2015, 12 000 Kč
Diskuze ke článku
mm
Jak řešíte poškození telefonu, který Vám někdo dá testovat- např. v takovém případě ? platíte za za poškození telefonu?
nepřihlášený
uvádíte že má LTE ale vůbec nepíšete frekvence????
Míraa
Vždycky jsem strašně odvařenej z pozorovacích úhlů :) Co je to za krávovinu? Mobil mám v ruce, čumím do něj kolo do plochy a tak mě tato vlastnost vůbec nezajímá. Naopak je to spíš na obtíž, když uvážím, že mi někdo bude chtít čumět do obrazovky, co si zrovna s kým píšu nebo prohlížím.

Jak se na to kdo díváte?
Myčonen
Ano, koupím si nádherný telefon se skleněnými zády a zabalím ho do futrálu, aby se mi náhodou nepoškodil. Bože to je logika.
Samozřejmě, takový krám u kterého ani nejde vyměnit baterka, která bude zakrátko zrasovaná každodenním nabíjením, si nekoupím ani náhodou :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze