Windows 10 nyní běží na více než 300 milionech zařízení

19

Na začátku roku Microsoft oznámil, že Windows 10 běží na více než 200 milionech aktivních zařízení po celém světě. V březnu na vývojářské konferenci BUILD zaznělo, že už je to 270 milionů aktivních zařízení a nyní devět měsíců od uvedení byla překročena meta 300 milionů aktivních zařízení. Zároveň se však blíží konec období pro upgrade zdarma.

Windows 10

„Jak se blížíme prvnímu výročí dostupnosti systému Windows 10, jsme rádi, že můžeme sdílet, že Windows 10 nyní běží na 300 milionech aktivních zařízení po celém světě,“ uvedl na blogu Microsoftu Yusuf Mehdi, viceprezident Windows and Devices Group.

Microsoft u Windows 10 těží především z toho, že poprvé nabídl uživatelům starších verzí upgrade zdarma. Řada uživatelů si nicméně stěžuje na to, že si upgrade poměrně nevybíravě vynucuje a dokonce se Windows 10 samy stahují přes Windows Update. Upgrade zdarma se nicméně týká pouze verzí Windows 7 a 8.1 a po dobu jednoho roku. Tato lhůta vyprší 29. července a po tomto datu bude možné Windows 10 získat s novým zařízením, případně zakoupit plnou verzi. Ta v případě Windows 10 Home vyjde na 119 dolarů (3 400 Kč s DPH).

V souvislosti s překonáním milníku 300 milionů aktivních zařízení zveřejnil Microsoft některé zajímavé statistiky, jakým způsobem uživatelé Windows 10 používají.

  • V březnu strávili uživatelé používáním internetového prohlížeče Microsoft Edge 63 miliard minut, což je od posledního čtvrtletí nárůst o 50 procent.
  • Osobní digitální asistentka Cortana, která je součástí systému Windows 10, pomohla zodpovědět více než 6 miliard otázek. Nutno přitom říci, že Cortana je dostupná pouze v několika málo jazycích a zemích. Její rozšiřování je navíc velice pozvolné.
  • Lidé tráví v systému Windows 10 hraním her více času, než kdykoli předtím. Od jeho uvedení to je již více než 9 miliard hodin hraní.
  • Aplikace, které jsou součástí Windows 10, jako jsou Photos, Groove Music a Movies & TV, používají každý měsíc aktivně miliony uživatelů. Například v případě Photos je to více než 144 milionů uživatelů.

Microsoft nicméně nepřestává s neustálým vývojem systému a aktualizacemi předinstalovaných aplikací. První větší aktualizace Windows 10 November Update přišla již loni v listopadu. Na letošní léto u příležitosti prvního výročí pak firma chystá velký Windows 10 Anniversary Update, který přinese řadu nových funkcí, ale i například pozměněnou nabídku Start a Centrum akcí. Uživatelé, kteří jsou součástí programu Insider, si tyto novinky mohou vyzkoušet již nyní.

Zdroje: blogs.windows.com, fonearena.com

Diskuze ke článku
Frenky
- volby na starostu vyhrál pan Novák.
- nepovídej. A kolik tam bylo kandidátů?
- jeden.

Takhle mi to s Microsoftem a jeho desítkami připadá...
David
Windows 10 nikdy :D
xXx
No že se blíží konec možností upgrade zdarma je možné ale Microsoft to sejně 1) protahne nebo za 2) dá to majitelům starších verzí se slevou kterou bude vnucovat jako doteď upgrade zdarma
blend raji
blend raji
Těším se na den kdy my přestanou nabízet zdarma ten jejich w 10 to bude paráda

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze