Windows 10 Mobile nekončí, Microsoft se jen chce prosadit jinak

90

Trh s mobilními operačními systémy je poslední dobou takřka nudný. Zásadně mu dominuje Android, který nemá žádnou konkurenci a svůj malý a stabilní podíl si pak drží iOS od Applu. Je tu však i třetí hráč, kterým je Microsoft. Jeho Windows 10 Mobile takřka skomírá, nicméně s ním americká společnost nadále počítá a chce se na trhu prosadit odlišným způsobem.

Satya Nadella

Je to už více než rok, co jsme se dočkali nějakého mobilního telefonu od Microsoftu. Loni svět příjemně překvapily modely Lumia 950, Lumia 950 XL a Lumia 550. Trojlístek totiž přinesl zbrusu nový systém Windows 10 Mobile. Letos už Microsoft přidal pouze Lumii 650 a nijak aktivní nejsou ani další výrobci. Acer to zkusil s modelem Jade Primo, avšak téměř bez úspěchu, což dokumentuje nedávné obrovské snížení ceny. Štěstí zkouší také HP s manažersky se tvářícím typem Elite x3. Dobře vybavený telefon však sráží poměrně vysoká cena. Nelichotivá situace se projevuje na rozšíření samotného systému. Jeho tržní podíl se podle společnosti Gartner pohyboval letos v létě kolem 0,6 %. Nelze se tudíž divit, že mnozí už slyší pomyslný umíráček.

Přečtěte si: Recenze Microsoft Lumia 950 XL – To nejlepší z Redmondu

Microsoft Lumia 550, 950 a 950  XL
Jedny z posledních Lumií a vůbec telefonů s Windows 10 Mobile

O budoucnosti se v novém rozhovoru pro server Financial Review rozpovídal i samotný CEO Satya Nadella. Uvedl například, že si je Microsoft vědom závazku směrem k uživatelům ohledně operačního systému Windows 10 Mobile. Microsoft se údajně zaměřuje na vývoj zařízení, která se odlišují, přináší inovace či zakládají zcela nové kategorie. I to má být důvodem, proč v současné době platforma postrádá nové modely. Microsoft nechce vydávat další obdobné modely pouze z důvodu, že to tak dělá konkurence. Dodal, že se Microsoft nebojí riskovat a s případnou novinkou jít do pomyslného rizika případného neúspěchu.

TIP! Klasické programy pro Windows 10 Mobile? Možná již v Redstone 3

Nadella se v této souvislosti odkazoval například na řadu zařízení Surface, která fungují jako tzv. „dva v jednom“. Na samotném počátku před třemi lety byla potřeba těchto zařízení zpochybňována. Nyní jde o prosperující segment, který je populární právě díky modelům Surface od Microsoftu. Zmínka padla i o již výše zmíněném modelu od HP, který Microsoft také považuje za velmi klíčový, a to například díky režimu Continuum. S nadsázkou řečeno se totiž jedná o zařízení 3v1. A s obdobnými plány chce Microsoft v případě systému Windows 10 Mobile pokračovat i nadále. Nadella dodal, že Microsoft bude i v budoucnu aktivní na poli mobilních telefonů, avšak s odlišným přístupem, než který má většina konkurence.

HP Elite x3
HP Elite x3

Z jeho slov vyplývá, že Microsoft rozhodně zcela nezanevře na případný hardware, avšak nemusí si jej nutně vyrábět sám. V dohledné době bychom se tak mohli dočkat zajímavých zařízení, která přinesou nové a možná nevídané funkce. Leccos naznačují i nedávné spekulace o tom, že bychom v prostředí Windows 10 Mobile mohli spouštět i klasické desktopové aplikace známé ze stolních počítačů.

Zdroje: neowin.net, afr.com

Diskuze ke článku
cocot
Zdá se mi to, nebo je ten článek úplně o hovně, poslepovaný z několika jiných, co vyšly poslední měsíc?
Karl
To jsme se toho dozvěděli.
Petr
Mrtva system ktery byl uplne na nic a taky lide ho odsoudili :D
wm
s windows mobile je konec a nic je nezachrání, stejný osud jako blackberry, musel by přijít systém s jinou koncepcí a jiným názvem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze