Potvrzeno: Windows 10 dorazí v létě, známe jejich HW požadavky

56

O Windows 10 se již napsalo mnoho. Známe částečně podobu systému pro telefony, tablety i počítače. Doposud jsme však netrpělivě čekali, kdy nejnovější verze systému od Microsoftu dorazí. Nyní již víme, že to bude během léta 2015 a Microsoft se dnes také podělil o minimální hardwarové požadavky jak pro počítače, tak pro mobilní telefony.

Windows 10

Dostupnost

Microsoft poprvé s Windows 10 vyrukoval v loňském roce. Od té doby jsme se dočkali mnoho doplňujících informací a dnes lze říci, že se skládačka stala kompletní. Oficiálně totiž bylo oznámeno, že start Windows 10 je naplánován na léto 2015. Nejde tedy o nijak přesný termín, ale rozhodně přesnější, než druhá polovina roku. Microsoft potvrdil, že Windows 10 dorazí do 190 zemí po celém světě a v celkem 111 jazykových mutacích.

Aktualizace

Již dříve bylo potvrzeno, že přechod na nové Windows 10 bude pro uživatele Windows 7, Windows 8 a Windows Phone 8.1 zcela zdarma a to po dobu jednoho roku od oficiálního uvedení, které proběhne v létě. Dnes se však objevila jedna zásadní informace, která by mohla odstranit pirátské kopie. Update na Windows 10 zcela zdarma bude dostupný také uživatelům nelegálních kopií Windows 8.1 a Windows 7. Microsoft tímto míří především na čínský trh, kde jsou na dvou třetinách počítačů instalovány nelegální kopie.

Windows 10

HW požadavky u počítačů

Kromě konkrétnějšího termínu vydání nových Windows 10 Microsoft také odtajnil hardwarové požadavky. Ty se v případě počítačů nijak neliší od těch, které vyžadují současné Windows 8.1. Pokud využíváte 32bitový systém, je minimem 16 GB interního prostoru a 1 GB RAM. U 64bitových systémů jde o dvojnásobnou operační paměť a 20GB úložiště. Podmínky v případě rozlišení jsou 800 × 600 pixelů a samozřejmě jakékoliv vyšší rozlišení.

Windows 10

HW požadavky u telefonů

Mnohem komplikovanější je situace u telefonů. Ty budou moci vznikat s displeji od velikosti 3 palců do maximální úhlopříčky 7,99 palců. Minimální hodnota paměti RAM se bude odvíjet od rozlišení displeje. Základní displeje s rozlišeními 800 × 480 pixelů či 854 × 480 pixelů si vystačí s 512 MB RAM. U těchto displejů bude Microsoft vyžadovat senzorová tlačítka pod displejem. U vyšších rozlišení již mohou být na displeji.

Windows 10

Telefony s HD rozlišením budou muset nabízet alespoň 1 GB RAM. Pakliže již telefon nabídne FullHD displej, bude muset mít alespoň 2 GB RAM. Ani u toho však tabulka nekončí. Vznikne-li telefon mající displej s rozlišením od 2 048 × 1 152 do 2 560 × 1 600 pixelů, už bude muset disponovat 3 GB RAM. Vrcholem pak budou displeje s rozlišením 2 560 × 2 048 pixelů a vyšším, které budou muset mít bezpodmínečně 4 GB RAM či více.

TIP! Vyzkoušeli jsme Windows 10 pro telefony: dojmy a video

Požadavky jsou kladeny také na interní úložiště. Naprosté minimum budou 4 GB. Pokud telefon nabídne zmíněné minimum, musí povinně nabídnout slot pro paměťové karty, a to především kvůli instalaci aktualizací.

Zdroje: blogs.microsoft.com

Diskuze ke článku
Baron
Jestli to bude to same co u sedmiček, kde 1Gb ram minimální požadavek na PC, s nímž pak nešlo skoro nic dělat tak potěž no :D :-)
pazzy
Kdo dneska prodava osobni pocitac s 1 GB ram. Vzdyt uz nejlevnejsi tablety maji vetsinou 2.
Chelsea
Takže Lumia 630 (DS) aktualizaci nedostane. No, taky cesta jak naštvat zákazníka. Rád se budu mýlit. => Základní displeje s rozlišeními 800 × 480 pixelů či 854 × 480 pixelů si vystačí s 512 MB RAM. U těchto displejů bude Microsoft vyžadovat senzorová tlačítka pod displejem.
Nevermind
Takze Lumia 530 konci u WP8.1, ale nedavno mi prisla aktualizacia, ktora pridava ekvalizer, takze vlastne mi na WP8.1 nic zasadne nechyba.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze