WC Guide od Vodafonu mapuje kvalitu veřejných záchodů

1

Veřejné WC pro většinu Čechů představuje zápach, špínu a sprosté obrázky. Úroveň českých a moravských veřejných toalet ale není tak špatná, jako jejich pověst. Vyplývá to ze zjištění časopisu Čilichili, který spustil mobilní aplikaci WC Guide.

Vodafone logo

Tip: přečtěte si také článek - Vodafone v lednu převážně zdražuje a přidává HTC Sensation XE

Tato aplikace jako první v České republice mapuje kvalitu veřejných sociálních zařízení a pomáhá uživatelům v krizi najít nejbližší útočiště. Na jejich nedostatek v některých lokalitách Čilichili symbolicky upozorňuje dočasným umístěním umělecky ztvárněných mobilních toalet Toi Toi na okraji Letné u Chotkových sadů.

Screenshoty z nové aplikace WC Guide od Vodafonu

„Existuje hromada průvodců po restauracích, památkách či galeriích. Průvodce po veřejných záchodcích ale není ani jeden. Přitom každý z nás musí navštívit toaletu zhruba 2500krát za rok. To není možné nadále přehlížet. I proto jsme spustili WC Guide,“ vysvětlil Michal Schindler, šéfredaktor Čilichili, zákaznického časopisu Vodafonu.

WC Guide - oficiální promo video aplikace

WC Guide zatím mapuje 200 veřejných WC v Praze a více než 100 v Brně. Počet zmapovaných veřejných toalet ale postupně poroste s počtem uživatelů aplikace. Z průzkumu zmapovaných toalet v Praze vyplývá, že zhruba na 75 % z nich se není čeho obávat. Je tam nejen čisto, ale i toaletní papír, mýdlo, vysoušeč rukou nebo papírové ručníky. Vysloveně tragicky dopadlo v dosavadním hodnocení pouze 5 % veřejných WC. Těm by se lidé měli raději vyhnout.

Aplikaci WC Guide si můžete zdarma stáhnout na Android Marketu

WC Guide si může do svého chytrého telefonu stáhnout zdarma kdokoliv, kdo chce mít vždy přehled, kam to má v krizové situaci nejblíž, a zároveň má zájem sám doplnit databázi veřejných záchodků. Po registraci mohou uživatelé do aplikace sami zadávat další veřejná WC, jejich otevírací dobu a cenu za použití nebo hodnotit jejich čistotu, vybavenost toaletním papírem, ručníky nebo sušáky na ruce, mýdlem a dalšími náležitostmi. Aplikace je dostupná pro mobilní telefony s operačním systémem Android, v nejbližších týdnech přibude i pro uživatele iPhonů.

Zdroje: TZ Vodafone