Vyzkoušeli jsme levný Asus MeMo Pad 7, konkurenta Aceru B1

7

Na tiskové konferenci Asusu v Praze jsme vyzkoušeli malý tablet od Asusu, který byl představen teprve nedávno na veletrhu CES v Las Vegas. Sedmipalcový model zaujme nízkou cenou a kompaktními rozměry. Jaké jsou naše první dojmy? Přinášíme také první živé fotografie.

Asus nezakrývá, že tímto modelem chce konkurovat levnému Aceru B1, který momentálně testuje naše sesterská redakce tabletnet.cz. Vzhledem k horší výbavě i nižší ceně rozhodně nebude konkurentem pro Google Nexus 7, který rovněž vyjíždí z výrobních linek Asusu.

Asus MeMo Pad 7 - oficiální fotografie

Tablet je stejně jako Nexus 7 plastový, je však oproti Nexusu 7 tlustší a těžší. Také jsme z něj měli méně hodnotný pocit, protože záda telefonu jsou vyrobena z obyčejného tvrdého plastu s poměrně levnou úpravou. Hmotnost 358 gramů je sice stále velmi slušná, ale Nexus 7 nebo iPad mini jsou lehčí. Tablet je postaven pro používání na výšku, čemuž odpovídá umístění loga výrobce i orientace například hlavního menu na výšku ve výchozím rozložení. Pohotovostní obrazovka s widgety se ale umí překlopit i na šířku. Displej má o něco horší rozlišení, než Nexus 7, konkrétně 1024 x 600 pixelů, vzhledem k ceně a zaměření tabletu je to ale stále dostatečná hodnota. Rozlišení je mimochodem stejné, jako u hlavního konkurenta, Aceru Iconia Tab B1.

Malý a plastový, takový je Asus MeMo Pad 7

Trochu nám vadily výrazné odlesky na displeji, na druhou stranu poměrně slušné byly například pozorovací úhly. Potěší integrace nového Androidu 4.1 Jelly Bean s jemnými úpravami od Asusu. Líbily se nám miniaplikace, jako například kalkulačka nebo poznámky, které si z doku můžete vytáhnout nad aktuální okno a mít je stále viditelné. Kvůli menšímu displeji sice občas vadí, ale někdy se mohou hodit.

I přesto, že uvnitř tabletu tepe pouze jednojádrový procesor s taktem 1 GHz, podpořený grafikou Mali 400, byl běh systému poměrně rozumně svižný a pokud jej ještě Asus trochu poladí, nemusel by to být nijak pomalý tablet. Potěší 1GB RAM a velká vnitřní paměť s kapacitou 16GB, kterou je možno rozšířit pomocí paměťových karet. Ve finále tak tablet pojme více dat, než například dražší Nexus 7. K dispozici bude zatím pouze Wi-Fi verze, ale Asus plánuje podle našich informací také 3G verzi. Velmi zamrzí, že tablet nemá GPS. Vzhledem k tomu, že podobné levné tablety často lidé používají občas i jako automobilovou navigaci, absence GPS opravdu bolí.

Jinak se jedná ale o sympatický malý a kompaktní tablet za zajímavou cenu. Ta byla na českém trhu stanovena na 3 999 Kč s DPH, což je ale stále více, než například právě Acer Iconia Tab B1, který je hlavním konkurentem a na českém trhu stojí 3 333 Kč. Oproti Asusu má sice menší paměť, ale nechybí mu GPS a zaujme dvoujádrovým procesorem.

Do Androidu 4.1 přidal Asus praktické miniaplikace

Technické parametry ASUS MeMO Pad 7

Kompletní specifikace
Konstrukce196,2 × 119,2 × 11,2 mm, 358 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát
ChipsetVIA WM8950, CPU: 1×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor4 270 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2013, 3 990 Kč
Diskuze ke článku
Pasta
Co by jste prosím Vás zvolili? Tohle nebo Acer Iconia B1? Tablet chci pro přítelkyni na běžnou práci (office, web, facebook atd), zábavu a hraní nenáročných her. Jde mi spíše o srovnání svižnosti. Děkuji
Bury
Myslim si ze az nastoupi nexus 7 s levnejsi technolgii za 4500, tak nikdo na memo pad 7 ani nesahne.
Pasta
Ok díky za odpověď........To Bury: njn jenže to je to "až"! A takhle snad už dnes nikdo nepřemýšlí, že si říká: "Počkám až to zlevní, pak to koupím..." atd. takže volím teda tenhle memo pad. Pro sebe sem zvolil Nexuse 7, ale pro ni je to "zbytečny" :).
Jiri978
Do tohoto segmentu by měl brzy promluvit ještě Archos 70 Titanium.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze