Vyzkoušeli jsme, jak fotí Sony Xperia Z a porovnali ho s Galaxy S III

22

Sony Xperia Z nám tento týden dorazila do redakce a my jsme neodolali vyzkoušení jejího 13Mpx fotoaparátu. Polepšilo se Sony s postprocessingem? Fotí Xperia Z stejně nebo lépe, než dobře fotící telefony na trhu a pomohou ji megapixely navíc? To vše odhalíme v našem fototestu, ve kterém jsme Xperii Z postavili proti Samsungu Galaxy S III a HTC 8X.

Sony Xperia Z je špičkový telefon, který nabídne ve všech oblastech tu nejlepší dnes myslitelnou výbavu. V březnu, kdy se dostane do prodeje, půjde o nejvybavenější telefon na našem trhu. Nabídne velký pětipalcový FullHD displej, čtyřjádrový procesor, 2GB RAM, 13Mpx fotoaparát, NFC, a k tomu všemu opět voděodolné tělo. Kompletní údaje naleznete v našem katalogu mobilů. My jsme už v lednu Xperii Z podrobně vyzkoušeli a natočili, až nyní jsme ale mohli naplno vyzkoušet fotoaparát ve finálním kusu telefonu v takovém stavu, v jakém dorazí Xperia Z na trh. Jak tedy fotí?

Sony Xperia Z je velká placka s povedeným designem

Papírová špička

Sony Xperia Z disponuje 13Mpx fotoaparátem. Nechybí samozřejmě automatické zaostřování, LED dioda a záznam FullHD videa, režim panorama a mnoho chytrých funkcí. Fanoušky Sony určitě potěší, že fotoaparát v Xperii Z zvládne nejen focení, ale i nahrávání videí v režimu HDR (High Dynamic Range). Papírově tedy vypadá Xperia Z opravdu nabušeně. Jaká bude realita? Smutnou zprávou je naopak absence spouště fotoaparátu na boku přístroje.

Prostředí fotoaparátu

Fotoaparát můžete spustit přímo ze zamykací obrazovky, což se určitě bude hodit. Start je poměrně rychlý, i samotné zaostřování a focení je velmi svižné. Hned si rovněž všimnete velmi plynulý obraz hledáčku, který má opravdu vysokou snímkovou frekvenci, a to i v tmavých místech. Nenastává tak klasická situace jako u většiny mobilních telefonů i kompaktních fotoaparátů, kdy za zhoršených podmínek je obraz v hledáčku čím dál tím více sekaný. U Xperie Z je vždy naprosto plynulý. Velmi zajímavý je Super auto režim, který automaticky nastavuje fotoaparát dle podmínek a scény. Rozpozná tedy blízké předměty a přepne do makro režimu, umí rozpoznat například protisvětlo, režim nočního portrétu nebo nastaví při focení vzdálené scény režim Krajina. Zajímavý je také živý náhled různých "mrvících" efektů ála Instagram, a to v mozaice ještě před vyfocením scény.

Kromě HDR fotografií umí jako první telefony Xperia Z natáčet i HDR videa, což jsme samozřejmě také hned vyzkoušeli. Videa je samozřejmě možné nahrávat ve FullHD a nechybí přisvícení LED diodou. Trochu zamrzí, že v průběhu nahrávání videa lze fotit pouze megapixelové snímky, které jsou pouze screenshoty z videa. Konkurence to zvládá mnohdy v plném rozlišení.

Srovnání fotoaparátů

Dost už ale popisu funkcí fotoaparátu, na to bude dost prostoru v recenzi. Nyní vám ukážeme, jak Xperia Z fotí. Abyste měli možnost srovnání, vyfotili jsme vždy stejnou scénu i se Samsungem Galaxy S III, který je obecně považován za jeden z nejlepších fotomobilů na trhu, a také s HTC 8X, jakožto zástupcem průměrně fotícího mobilu.

Sony Xperia Z, Samsung Galaxy S III a HTC 8X: kdo s koho?

Zcela vlevo je vždy fotografie Sony Xperia Z, uprostřed Samsung Galaxy S III a vpravo HTC 8X.

Hodnocení snímků

Jak tedy hodnotíme fotoaparát Sony Xperia Z po srovnání s konkurencí? Sony má jednoduše stále co zlepšovat a neduh všech posledních Xperií, a sice nedobře nastavený postprocessing, přetrvává i zde. I přes vyšší rozlišení často poskytuje Xperia Z méně detailů, než Galaxy S III a dokonce i než průměrně fotící HTC 8X. Stačí, aby se na snímku objevily například stromy, jejichž větve Xperia Z nepěkně rozmazává. Zde má opravdu Sony co dohánět a je škoda, že se tento známý neduh objevuje i ve vlajkové lodi pro rok 2013. Všimnout si lze také saturovanějších barev. Snímky jsou tedy na první pohled líbivější a barevnější, než u konkurence, ale trochu vzdálenější realitě.

Nebýt necitlivě nastaveného postprocessingu, který výsledné snímky Xperie Z sráží pod konkurenci, mohly by být snímky velmi dobré. Je vidět, že optika je velmi kvalitní a fotografie jsou celkově velmi ostré. Pozitivně lze hodnotit také vyhodnocení expozice a světlost fotografií. Oproti konkurenci si Xperia Z lépe poradila s protisvětlem a výrazně méně se na snímcích objevují přepaly. Velmi dobře si poradí také s makro fotografií. Silnou stránkou jsou výkony Xperie Z za zhoršených světelných podmínek, kdy si lze všimnout menšího šumu a většího množství detailů oproti konkurenci. Při pohledu do EXIF informací lze zjistit, že při podobné scéně volí Xperia Z nižší citlivost ISO v kombinaci s kratší expozicí a na snímcích je to doopravdy vidět.

Celkově tak lze hodnotit kvalitu fotografií jako průměrnou až mírně nadprůměrnou. Pokud by se ale Japoncům podařilo lépe nastavit postprocessing, který by tak ošklivě nerozmazával větve stromů a další detaily, mohly by být fotografie velmi dobré.

Ukázka natáčeného videa

Níže přinášíme také ukázku FullHD videa ve standardním a HDR režimu. V obou případech trochu překvapí nižší ostrost a jakýsi šedý závoj. Pokud se podíváte na porovnání FullHD videa natočeného ve stejný moment HTC 8X, je rozdíl více než patrný.

Sony Xperia Z (testovací video) – 1080p, exteriér

HTC 8X (testovací video) – 1080p, exteriér

Sony Xperia Z (testovací video) – 1080p, HDR, exteriér

Závěr: díru do světa zatím neudělá

Celkově lze tedy říci, že fotoaparát a videokamera nebude něco, s čím by Xperia Z vytřela konkurenci zrak, výsledky jsou veskrze průměrné a inženýři mají před sebou ještě poměrně hodně práce.

Jaký máte na kvalitu fotografií a videí z Xperie Z názor vy?

Diskuze ke článku
chuckymichal
Tak tak, hrozné zlatý Galaxy Note 2, pokial Sony urýchlene neurobí niečo s cenou tak si svoje Z tko možu nechať...
Alfons Vonášek
Po kolikáté se musí vysvětlovat to, že mobily nejsou to, co klasické fotoaparáty ? foťák v mobilu je pro rychlou momentku apod., kdy vám nezáleží na kvalitě podané klasickým fotoaparátem. Nemaťte už lidi.
Tomáš
No ja mam stale pocit že ovela krajšie vyzeraju snimky s GALAXY S3 a HTC 8X :)
luke
Saturovanější barvy jsou jistě z důvodu použítí těch "nádherných" TN panelů od Sony :>

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze