Výrobci paměťových čipů NAND Flash budou zdražovat. Zvýší se ceny smartphonů?

Výrobci paměťových čipů NAND Flash budou zdražovat. Zvýší se ceny smartphonů?
  • Samsung zdraží cenu paměťových čipů NAND Flash přibližně o 10 %
  • Americký výrobce Micron bude následovat
  • V problémech se údajně nachází celé odvětví
  • Zlepšení situace by mělo nastat v první polovině příštího roku

Jak možná víte, na světě v současnosti existuje omezený počet výrobců důležitých paměťových čipů NAND Flash, které slouží k dlouhodobému ukládání dat a sehrávají důležitou roli při výrobě telefonů. Cena těchto součástek však nepatří k nejnižším a často představuje jednu z nejnákladnějších položek při rozboru nákladů na jednotlivé komponenty, ze kterých se smartphony skládají. Mezi jejich významné výrobce patří i Samsung, který má podle nejnovějších informací deníku BusinessKorea ceny těchto paměťových čipů brzy navýšit. Nárůst by měl být podle dostupných informací přibližně 10procentní a brzy po Samsungu má následovat rovněž společnost Micron, která tyto čipy dodává například do smartphonů Huawei.

Nasnadě však není hamižnost těchto výrobců, nýbrž ztenčující se zásoby pamětí, ale také surových materiálů potřebných k jejich výrobě. Podle analýzy BusinessKorea je navíc současná cena těchto paměťových čipů nejnižší od září 2016. Co víc, zdražení nemá postihnout pouze paměťové čipy NAND Flash , ale také paměti typu DRAM (typ operační paměti).

Údajně se navíc nejedná pouze o záležitost Samsungu nebo Micronu. V problémech se totiž nachází údajně celé odvětví. U japonské Toshiby to povede ke snížení výrobní kapacity o 20 % a zasažena má být dokonce i společnost Western Digital.

Nárůst cen přibližně o 10 % by však neměl být podle odborníků trvalý a ke zlepšení situace by mělo dojít již v první polovině následujícího roku. Výrobci smartphonů tak mohou do budoucna počítat s mírným navýšením výrobních cen. Zda a jak moc, se případně projeví toto zdražení i na straně zákazníků předtím než dojde ke očekávanému zlepšení v příštím roce zatím není jasné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze