Nejlepší tablet s velkým displejem

Nejlepší tablet s velkým displejem
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Větší uhlopříčku lze využít nejen k zábavě, ale i k práci
  • Do výběru se dostali zástupci od Applu, Xiaomi, Samsungu i Microsoftu

Trend neustále rostoucích uhlopříček displejů je viditelný nejen ve světě smartphonů, ale rovněž u tabletů, které se ještě před pár lety honosily obrazovkami velikostně srovnatelnými s některými dnešními telefony. V tomto výběru se tedy zaměříme na zařízení, která disponují větší uhlopříčkou přesahující 10,5 až 11 palců. Takové tablety zpravidla nabízí nejen větší pracovní plochu, ale také výkonnější komponenty, což z nich dělá ideální pracovní nástroje.


Vybíráme nejlepší tablety s velkým displejem

A pokud byste snad chtěli nahradit váš notebook něčím kompaktnějším, aniž byste se museli vzdát plnohodnotného operačního systému Windows, pak můžete sáhnout například po Surface Pro 7 od Microsoftu. Jestliže naopak holdujete minimalistickému designu i ovládání, může pro vás být zajímavou alternativou třeba Apple iPad Pro. Důležitým rozhodovacím kritériem může být příslušenství, ať už v podobě chytrých per či klávesnic. V tomto ohledu vás nezklame ani nový cenově dostupný Xiaomi Pad 5. Bez dalšího zdržování se tedy pojďme podívat na redakční výběr toho nejlepšího na trhu.

Xiaomi Pad 5

Že výkonný tablet se špičkovou výbavou nemusí nutně stát měsíční výplatu, dokazuje povedený Xiaomi Pad 5. Novinka s 11" IPS LCD panelem se chlubí vysokou 120Hz obnovovací frekvencí, jemným rozlišením i podporou chytrého pera, které lze doplnit o přídavnou klávesnici. Xiaomi Pad 5 zaujme i 6,9mm tenkým profilem či hodnotným hliníkovým rámečkem.

Další předností tohoto tabletu jsou hned čtyři reproduktory, které vykouzlí skutečně působivý zvuk, 3,5mm jack však schází. Velkým lákadlem Xiaomi Padu 5 je rovněž Snapdragon 860 v doprovodu 6 GB RAM. Tato kombinace zajistí hladký chod i těch nejnáročnějších her a 128/256GB úložiště zase dostatek místa pro všechny aplikace. V neposlední řadě potěší i 10hodinová výdrž či podpora až 33W nabíjení.

Xiaomi Pad 5 si můžete zakoupit na MP.cz.

Apple iPad Air (2020)

Nový iPad Air (2020) rozpoznáte od předešlé generace velmi snadno při pohledu na čelní stranu. Zde nově již nenajdete domovské tlačítko s technologií Touch ID, to Apple integroval do vypínacího tlačítka na horní straně.

Díky tomu získala více prostoru obrazovka, která nabídne 10,9" uhlopříčku s jemným rozlišením 2360 × 1 640 pixelů. Samozřejmostí je také podpora Apple Pencil nebo antireflexní povrch. Navigaci prostředím iPadOS nově kompletně obslouží gesta, podobně jako u iPadu Pro. Díky konektoru na zádech lze navíc využít příslušenství, například Magic Keyboard.

Apple iPad Air (2020)

Dalším významným vylepšením je nasazení USB-C, které zajistí až 10× rychlejší přenos dat než u předchozího iPadu Air či připojení 4K monitoru. O dostatek výkonu se stará nový procesor A14 Bionic vyrobený 5nm technologií, jenž má podle výrobce o 40 % výkonnější CPU a o 30 % silnější GPU.

Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

Na trhu najdeme spoustu tabletů s Androidem, avšak málokterý z nich se může pochlubit opravdu špičkovou výbavou, která nechybí sympatickému Samsungu Galaxy Tab S7+ 5G. Na první pohled vás přitom jistě zaujme 12,4palcová Super AMOLED obrazovka se 120Hz obnovovací frekvencí, jemným rozlišením 1 752 × 2 800 pixelů a integrovanou čtečkou otisků prstů, která u tabletů rozhodně není samozřejmostí.

Stěžovat si nelze ani na výbavu v podobě Snapdragonu 865+ doplněného o 6 GB operační paměti či 128GB úložiště, které lze rozšířit o paměťové karty. Tablet navíc neboduje jen na poli výkonu, ale také, co se designu týče. Díky velmi malé tloušťce pouhých 5,7 milimetrů a hmotnosti 590 gramů je radost jej používat a na pracovních schůzkách působí reprezentativně.

Na závěr nelze opomenout podporu chytrého pera S Pen s chytrými gesty, čtveřici nadstandardně hlasitých reproduktorů či dvojnásobný fotoaparát na zádech, kterému nechybí dokonce ani ultraširokoúhlý objektiv. Pokud hledáte skvěle vybavený tablet s Androidem, pak vězte, že nákupem Galaxy Tabu S7+ 5G chybu rozhodně neuděláte.

Apple iPad Pro 12,9

Nový Apple iPad Pro s procesorem M1 a 16 GB operační paměti nabídne bezprecedentní výkon i těm nejnáročnějším, které jistě potěší také miniLED panel u (větší) 12,9" varianty. Těšit se mohou na excelentní kontrast s velmi realistickým podáním šedých odstínů i černé a výslednou jemností 264 PPI. Samozřejmostí je pak podpora Apple Pencil 2. generace.

Špičkové je rovněž zpracování, které se vyznačuje velmi tenkým tělem. Tloušťka se zastavila na 6,4 milimetrech v případě iPadu Pro 12,9", u menšího iPadu Pro s 11palcovou úhlopříčkou displeje dokonce na 5,9 milimetrech. USB-C podporuje rozhraní Thunderbolt a zároveň je skrze něj možné iPad nabíjet výkonem až 20 W. Na zádech najdeme 12Mpx snímač doplněný o 10Mpx ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 125° a také LiDAR senzor pro rozšířenou realitu.

Microsoft Surface Pro 7

Přestože se nejedná vyloženě o tablet, ale spíše o samostatnou kategorii Surface Pro zařízení, přidáváme do našeho výběru i nejnovější Microsoft Surface Pro 7, který je jasnou volbou pro všechny, jež ke své práci vyžadují plnohodnotný systém Windows 10. Nespornou výhodou tohoto modelu je také možnost pořídit si nadmíru povedenou klávesnici s podsvícenými klávesami, čímž ještě umocníte schopnost Surface Pro fungovat jako substitut za běžný notebook.

Velký 12,3" displej s praktickým poměrem stran 3:2 má krásné barevné podání a integrovaná kamerka s podporou Windows Hello rozpozná váš obličej a odemkne zařízení i v temné místnosti. V neposlední řadě je třeba vyzdvihnout praktický, v těle integrovaný, stojánek či prémiové zpracování z hořčíku. V průběhu roku má na trh rovněž dorazit Surface Pro 8 s 13" 120Hz obrazovkou a dvojicí portů Thunderbolt 4, přesné datum však prozatím neznáme.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze