Voláte a potřebujete občas mrknout na internet? Je tu pro vás Nokia 105 4G

5
Voláte a potřebujete občas mrknout na internet? Je tu pro vás Nokia 105 4G
Fotografie: Nokia
  • Telefon je vybaven prostředím S30+ a 128MB interní pamětí
  • Zvládá přehrávat MP3 soubory, pouštět rádio či načíst internet
  • Praktická je svítila na hraně telefonu

Jak vypadá základní tlačítkový telefon v roce 2023? Třeba jako dnes představená Nokia 105 4G (2023), která je malým mobilem s nijak velkým displejem. Jeho úhlopříčka se zastavila těsně pod hranicí 1,8", avšak IPS panel má nízké rozlišení 128 × 160 pixelů. Počítat jednotlivé pixely pouhým okem tudíž nebude žádný problém.

Nokia 105 4G (2023)

Telefon má klasickou alfanumerickou klávesnici a dokáže pracovat se dvěma nano SIM kartami. Kromě toho podporuje až 32GB paměťové karty, především za účelem poslechu MP3. Nechybí ale ani klasické FM rádio, které funguje i bez sluchátek. Standardní interní paměť má 128 MB, operační pak 48 MB. O výkon se stará nepříliš známý procesor Unisoc T707. Ve výbavě se objevuje také pár her, mezi kterými figuruje i legendární had, avšak v notně přepracovaném kabátku. Jde však o jedinou hru dostupnou v plné verzi. Další hry jsou v telefonu jen k vyzkoušení.

Celá zadní strana telefonu je zcela holá. Ano, Nokia 105 4G (2023) je jedním z mála mobilů, který není vybaven integrovaným fotoaparátem. Dostalo se však na svítilnu, která je na horní hraně zařízení. Baterie slibuje až 12denní výdrž v síti LTE díky kapacitě 1 450 mAh.

Ačkoliv před sebou máme opravdu zcela základní telefon, nechybí mu 4G, které lze využít nejen ke kvalitnějším hovorům, ale také k přístupu na internet. Pro tyto účely je v telefonu nainstalován webový prohlížeč Opera Mini, který je uzpůsoben malým displejům a dokáže současně i načítané stránky komprimovat na menší velikost.

Nokia 105 4G (2023) míří především na rozvojové trhy, jako je například ten indický. Pokud se s ní setkáme i u nás, lze očekávat cenu zhruba do jednoho tisíce korun.

Technické parametry Nokia 105 4G (2023)

Kompletní specifikace
Konstrukce121,5 × 50 × 14,4 mm, 93 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 1,8" (128 × 160 px)
Fotoaparát,
Chipset, GPU: ne
PaměťRAM: 4 MB, vnitřní paměť: 128 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2023, ?
tisková zpráva,
Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
"avšak IPS panel"

Displej TFT TN, 1,8"

tak jednou je to IPS a v tabulce to degraduje na TN. Ano opet profesionalni prace, jako vzdy.
Jaroslav Mikuš
Jaroslav Mikuš
Tohle mě neskutečně irituje. Zejména starším osobám ty tlačítka opravdu vyhovují, ale zároveň si třeba chtějí vyfotit vnoučata atd. Bohužel veškeré tlačítkové telefony mají absolutně mizerný foták, kvalitativně tak 15let zpět....
Martin Š.
Martin Š.
Spíše by mne zajímalo, proč takové telefony nepodporují Wi-Fi. Měl by aspoň "funkci navíc" (jako super náhradní telefon např. na treky, ale i např. jako modem).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze