Vodafone uděluje lekci historie i nostalgie. Jak jsme vnímali mobily v 80. letech?

Vodafone uděluje lekci historie i nostalgie. Jak jsme vnímali mobily v 80. letech?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Zpočátku se předpokládalo, že mobilní veřejné telekomunikační služby najdou široké uplatnění mezi lidmi, kteří jsou neustále na cestách, jako jsou obchodní zástupci, novináři, lékaři a veterináři
  • Vůbec první mobilní hovor ve Velké Británii se uskutečnil na začátku roku 1985 v síti Vodafonu
  • V České republice působí značka Vodafone už přes 18 let

Značka Vodafone se světu poprvé představila před 40 lety. Společnost Racal Electronics Plc oznámila název své „nové přenosné a mobilní veřejné telekomunikační služby“ na mediální konferenci v Londýně v roce 1984 a slíbila, že „poskytne skutečně přenosnou a mobilní celonárodní veřejnou telefonní síť, která dnes není k dispozici“.

V tiskové zprávě z roku 1984 se rovněž uvádí, že „zpočátku nová služba pravděpodobně najde široké uplatnění mezi lidmi, kteří jsou neustále na cestách, jako jsou obchodní zástupci, novináři, lékaři a veterináři“. Málokdo také ví, že název Vodafone byl inspirován slovy „voice“ (hlas), „data“ (data) a „phone“ (telefon).

První mobilní hovor v Británii

Vůbec první mobilní hovor ve Velké Británii se uskutečnil na začátku roku 1985 v síti Vodafonu. Michael Harrison, syn bývalého předsedy představenstva společnosti Vodafone sira Ernesta Harrisona, tajně opustil silvestrovskou oslavu své rodiny v jejich domě v Surrey ve Velké Británii, aby překvapil svého otce a zavolal mu z londýnského Parliament Square po půlnoci, tedy už 1. ledna 1985.

Vodafone VT1
Vodafone VT1 vážil přes 5 kilogramů a měl kapacitu na přibližně 30 minut hovoru

Harrison uskutečnil historický hovor z přenosného telefonu Vodafone VT1, který vážil přes 5 kilogramů a měl kapacitu na přibližně 30 minut hovoru. Harrison vzpomínal, že linka byla křišťálově čistá, i když vzrušený křik londýnských silvestrovských hostů vytvářel značný hluk v pozadí. Když sir Ernest Harrison zvedl telefon, Michael řekl: „Ahoj, tati. Tady Mike. Toto je vůbec první hovor uskutečněný v britské komerční mobilní síti.“ Na druhém konci linky bouchly zátky od šampaňského.

První generace mobilních telefonů se ve Velké Británii prodávala od roku 1984, tedy ještě předtím, než byla oficiálně spuštěna síť. Poptávka po přenosném mobilním telefonu byla tak velká, že než Michael Harrison zavolal z Parliament Square, přijal obchodní tým Vodafonu více než 2 000 objednávek. Do konce roku 1985 bylo prodáno více než 12 000 přístrojů. V České republice působí značka Vodafone už přes 18 let.

Dnes má Vodafone stamiliony zákazníků

Vodafone je dnes telekomunikačním lídrem v Evropě a Africe. Poskytuje mobilní a pevné služby více než 330 milionům zákazníků v 15 zemích a v dalších více než 40 zemích spolupracuje v oblasti mobilních sítí s partnery. Skupina Vodafone je dnes druhým největším poskytovatelem placené televize v Evropě. Má jednu z největších platforem internetu věcí na světě. V Africe obsluhují finanční technologické nástroje Vodafonu téměř 80 milionů zákazníků v sedmi zemích – spravují tak více transakcí než kterýkoli jiný poskytovatel.

V České republice poskytuje Vodafone služby více než 4,5 milionu zákazníků – zhruba 4 miliony připadají na mobilní služby, dalších přibližně 700 tisíc na fixní služby, kde Vodafone posílil svou pozici po integraci společnosti UPC Česká republika.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze