Vodafone se vzpírá ČTÚ a představil další sporné účtování dat

9

Vodafone se začíná vzpírat všemu, co mu brání v zisku. Prvním krokem bylo podání žaloby na ČTÚ z důvodu udělení milionové pokuty za automatické dokupování dat, nyní přišel operátor s novým řešením, které je prakticky totožné. Riskuje i tentokrát Vodafone další pokutu, nebo právníci společnosti našli nepotrestatelnou kličku?

Kauza Vodafone a jeho automatické dokupování dat vs. Český telekomunikační úřad nebere konce. Po udělené pokutě 1 000 000 Kč a nařízení, kdy Vodafone musel ze všech svých smluv odstranit službu automatického dokupování dat přišla na řadu dokonce žaloba od společnosti Vodafone, která byla podána právě na rozhodnutí ČTÚ. To ale není vše, před pár dny Vodafone představil nové řešení, které je prakticky převlečenou alternativou k „automatickému dokupování dat“. Jen nově nehraje hlavní roli FUP limit, ale balíčky dat, které se přece účtují stejně, jako například provolané minuty. Tedy alespoň tak to vysvětluje sám Vodafone.

Vodafone logo

Původní aféra vznikla tak, že Český telekomunikační úřad nařídil Vodafonu zaplatit pokutu a odstranit automatické dokupování dat u všech svých smluv. Vodafone sice prohrál, každopádně ale podal pro změnu žalobu na ČTÚ. V tomto momentě by mohla celá kauza pro běžné zákazníky skončit, protože se jedná o řešení mezi operátorem a úřadem, přesto ale nekončí. Společnost Vodafone totiž v mezidobí přišla na nový plán, jak data nad rámec balíčku zpoplatnit.

Konec FUPu, začátek služeb nad rámec paušálu

Nová služba se jmenuje „služby odebrané nad rámec paušálu“ a její pointou je, že novým datovým tarifům bude zcela chybět FUP limit. Neznamená to ovšem, že by zákazníci Vodafonu neměli žádné ohraničení a mohli by surfovat bez omezení, operátor novou službu demonstruje na příkladu volných jednotek u volání. Pokud jednotky vyčerpáte, voláte nad rámec svých služeb, které se platí samostatně. I data se tedy podle této logiky mohou účtovat samostatně, Vodafone je ovšem „tak hodný“, že vám tyto data zabalí do zpoplatněného balíčku. Operátor tedy o své příjmy nepřijde. Zvláště na datech se navíc aktuálně vydělává nejlépe, všichni operátoři v České republice nabízejí u svých datových balíčků velmi malé FUP limity, takže jsou data navíc velkým zdrojem příjmů.

Samozřejmě, i zde bude možná alternativa v tom ohledu, že tuto službu ve své samoobsluze deaktivujete, stejně jako byla tato možnost u automatického dokupování dat, mnoho uživatelů se však o novince dozvědělo pozdě a stejně už tak zákazníci za data nad rámec museli zaplatit.

Vodafone tedy jednoduše přejmenoval starou službu, právní oddělení vymyslelo logické vysvětlení, logicky z toho ovšem vyplývá to samé – zákazník bude platit všechny data nad rámec, pokud službu sám nedeaktivuje, data se mohou navýšit nesčetněkrát, neexistuje žádný strop, přes který by služba dále nepokračovala (pokud tedy nemáte nastavený FlexiStrop nebo FlexiLimit) Nové podmínky vstupují pro stávající zákazníky v platnost od 6. ledna příštího roku.

Smart 50 Smart 100 Smart 250 RED LTE RED LTE Super RED LTE Premium
Datový balíček v tarifu 50 MB 100 MB 250 MB 1 500 MB 4 000 MB 10 000 MB
Služby nad rámec paušálu 50 MB za 49 Kč 50 MB za 49 Kč 50 MB za 49 Kč 250 MB za 49 Kč 250 MB za 49 Kč 250 MB za 49 Kč
Zvětšení datového balíčku 250 MB za 99 Kč 250 MB za 99 Kč 250 MB za 99 Kč 1 GB za 99 Kč 1 GB za 99 Kč 1 GB za 99 Kč

Velmi zajímavý je také pohled na tabulku. Proč? Protože pokud si data necháte automaticky dokupovat podle nové služby, zaplatíte u třech základních tarifů (Smart 50, 100 a 250) 49 Kč za 50 MB, pokud ovšem využijete možnosti zvětšení datového balíčku vědomě – zažádáte o navýšení, dostanete 250 MB za 99 Kč. Jeden MB tedy vychází na 0,4 Kč, v případě automatického dokoupení pak 1 MB vychází na necelou 1 Kč. U vyšších tarifů RED LTE je to pak případě vědomého navýšení získáte 1 MB za 0,1 Kč, v případě automatického dokoupení vyjde jeden MB na 0,4 Kč. Kdo tedy data navíc chce, vždy se vyplatí o data požádat přímo.

Jak se bránit?

Jak se tedy bránit? Jednoduše, v čas aktivace (od 6. ledna) stačí ve své samoobsluze zrušit služby nad rámec paušálu. Ten, kdo už v minulosti deaktivoval možnost automatického dokoupení dat nad rámec balíčku nemusí dělat nic (nastavení se přenese), ovšem nebude od věci stav zkontrolovat – poté budete po vyčerpání vašich dat surfovat rychlostí 20 kb/s. Další možností je beztrestné opuštění operátora, který mění podmínky, se kterými nemusíte souhlasit. V takovém případě ovšem může nastat problém, pokud splácíte telefon, případně jste od Vodafonu dostali telefon za zvýhodněnou cenu, která se právě k závazku na 24 měsíců váže.

Dobrou zprávou je, že i těmto novým podmínkám se začal věnovat ČTÚ. Je ovšem málo pravděpodobné, že stihne zasáhnout ještě před začátkem služby, celá kauza tak může trvat další měsíce, kdy Vodafone bude účtovat data nad rámec a pohodlně vymýšlet další kličku, kterou by v případě neúspěchu nasadil.

Pozor by si měli dát noví zákazníci, protože novinka je aktivní pro uzavřené smlouvy od 4. listopadu. Pokud mezi ně patříte, můžete službu zrušit ihned ve vaší internetové samoobsluze.

Zdroje: vodafone.cz, mobilmania.cz

Diskuze ke článku
alex t.
je potřeba férově říci, že po deaktivaci dalších dat stále běží data sníženou rychlostí , což třeba u T-Mobile vždy neplatí. Dále je potřeba pro jistotu doplnit, že nevyužitá data se nepřevádí do dalšího měsíce..
mrtvá žížala
1GB za 99kc ? cena tech dat je cirka 0,01kc... ojebavani lidi v novem kabatku, doba pokrocila...
Rob
Ja nevim v cem je furt problém. Vzdyz to jde vypnout ne. Me to treba vyhovovalo, proste se mi to automaticky navýšilo aniž bych musel něco delat. Jenže lidi jsou trollové a i pres upozornění na to nereagovaly a nevypli si to.
M
Mabi: mas pravdu, ze jsi trotl, pokud se domnivas, ze by vodafone na tve dobijecce rejzoval. Problem je jinde, ale lepsi je brecet na diskuzi a spinit, ja vim.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze