V telefonu máme průměrně 268 nepovedených fotek. Méně se daří ženám

1
V telefonu máme průměrně 268 nepovedených fotek. Méně se daří ženám
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Ženy mají v mobilu průměrně o 100 nepovedených fotek více než muži
  • Nejvíce nepovedených snímků mají v telefonech uživatelé z Generace Z
  • Třetina mladších lidí se cítí trapně, když fotografování trvá příliš dlouho

Fotoaparát má dnes v mobilním telefonu drtivá většina uživatelů. V kombinaci s rychlými spouštěmi a velkými paměťmi to však má za následek, že fotíme nejen takřka vše, ale mnohdy i několikrát. Podle nového průzkumu, který si nechal zpracovat Honor, vyfotí až tři čtvrtiny Evropanů několik snímků, než se jim podaří zachytit dokonalý portrét

V průměru tak mají evropští uživatelé v telefonu 268 nepovedených snímků. 12 % uživatelů má uloženo dokonce hned 400 zcela zbytečných fotografií. V počtu neúspěšně vyfocených fotografií vedou ženy, které jich ve svých telefonech mají v průměru 330, zatímco muži jen 224. Na počtu nezdařilých fotografií má svůj podíl i věk. Nejvyšší počet nepovedených snímků (360) vykazuje Generace Z, tedy uživatelé ve veku od 15 do 29 let. V kategorii 35 až 45letých jde o 220 nepovedených fotografií.

Honor Magic6 Pro

Z průzkumu dále vyplývá, že téměř třetina Evropanů ve věku 18 až 45 let se cítí trapně, když někomu trvá příliš dlouho, než je dobře vyfotí, a každý pátý (20 %) se cítí otráveně, když fotografické dovednosti jeho blízkých nejsou na úrovni.

Schopnost dobře fotit lidé hledají i u svých potenciálních partnerů. Téměř třetina (30 %) respondentů uvedla, že když je někdo chce vyfotit, cítí se výjimečnější, a 13 % přiznalo, že je větší šance, že s někým začnou chodit, když bude dotyčný dobrý ve focení. Pro menší část účastníků průzkumu je to skutečně zásadní. 6 % z nich dokonce přestalo kvůli pořízené fotografii s někým mluvit a 5 % kvůli fotografii, která se jim nelíbila, ukončilo vztah. 14 % respondentů se ze stejné příčiny s někým pohádalo.

Téměř polovina lidí (46 %) pociťuje v situaci, kdy je někdo požádá o vyfocení, velký tlak na pořízení dobrého snímku. 36 % uživatelé pak v průzkumu přiznalo, že neví, jak vlastně dobrou portrétní fotografii pořídit. Ačkoliv tedy mnozí pociťují nepříjemný tlak při snaze o pořízení kvalitní fotografie, tím spíše u portrétního snímku, uvedlo 59 % dotázaných, že pořízení dobré portrétní fotografie jim přináší radost.

Bai Kai, ředitel společnosti Honor Czech, řekl: „Zachycení podstaty člověka prostřednictvím portrétní fotografie je uměleckou formou a výsledky našeho průzkumu poukazují na to, že v našem každodenním životě roste touha po dobrém portrétu. Ve společnosti Honor chápeme vášeň a emoce, které se s portréty pojí, a proto máme radost z blížícího se uvedení špičkové řady Honor 200. Díky pokročilé technologii umělé inteligence může nyní každý dosáhnout skvělých výsledků a proměnit každodenní okamžiky v umělecká díla. Rozlučte se s amatérskými snímky a přivítejte s novou řadou Honor úžasné portrétní fotografie.

Diskuze ke článku
Martin Šimon
Martin Šimon
Mezi těmi cca 40000 fotek co mám v mobilu, se jistě najde nepovedených víc :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze