Uživatelská recenze: Nový iPad z pohledu Androiďáka

Před představením nového iPadu kolovalo mnoho fám a spekulací, z nichž se vyplnil snad jen displej s ultrajemným rozlišením. Tím zároveň narážíme na první a hlavní změnu oproti předchozímu iPadu 2. Zaslouží si tedy jméno "Nový"? Jak tablet od Applu hodnotí uživatel Androidu a jak se nový iPad osvědčil po několika měsících používání?

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Martin Straka

 

Než začnu se svými dojmy, rád bych dopředu zmínil, že se jedná o moje první zařízení s iOS, ke kterému nechovám zrovna kladný vztah. Odjakživa jsem byl spíše androiďák a ani iPhone 4, který jsem několik týdnů testoval, mne nepřesvědčil, o tom, že bych měl měnit platformu. S nástupem nového iPadu jsem si ovšem jasně řekl: „Jestli chci něco kritizovat, musím to napřed znát!“ Zhruba po desetiminutovém rozhodování (zda-li iPad 2 nebo iPad 3), jsem se rozhodl pro ten nový.

ipad3_uz_recenze

A rozhodně nelituji. Vybral jsem pouze 16GB WiFi model. Mobilní data mám v mobilu, a tak si vždy vystačím s hotspotem. Recenzí na tento tablet najdete mnoho. Já jsem se pokusil vybrat to hlavní a přidal k tomu pár osobních postřehů.

ipad3_uz_recenze1

TIP: Podrobnou recenzi nového iPadu najdete na mobilenet.cz

Displej

iPad jsem si objednal po internetu, tudíž jsem ještě neměl tu možnost srovnání s dvojkou v Apple storu. Doufal jsem, že za dva tisíce, které jsem si připlatil, dostanu spolehlivé zařízení s neuvěřitelným displejem. Přesto musím říct, že mě displej přesto překvapil. Rozlišení 2048x1536 pixelů je opravdu úchvatné a to ať si zapnete prohlížeč nebo si zahrajete hru. Nyní, když už je Retina displej v oběhu nějaký ten pátek, existuje již mnoho aplikací optimalizovaných právě pro nový Apple iPad. Popravdě řečeno, aplikace, které používám jsou optimalizovány všechny.

ipad3_uz_recenze2

Tablet používám zejména na hraní her, internet, hudbu, čtení knih…Přesně na toto je displej fantastický. Jsem moc rád, že jsem si připlatil a koupil si iPad nový. Nerozeznáte pixely a to ani při pohledu zblízka. Dále bych se rád maličko pověnoval fotoaparátu. Ten má rozlišení pět megapixelů a upravenou optiku. Dle mého názoru se kvalita fotek rovná iPhonu 4. Proto radím, podívejte se na internetu na nějaké snímky právě z iPhonu a rozhodněte se. Tabletem, ačkoli se to může zdát divné, fotím poměrně často a rád. Můj Galaxy S totiž nedosahuje ani zdaleka takové kvality a ani rychlosti. Zkrátka už dosluhuje. Jen škoda, že mu chybí blesk. Za fotoaparát přesto plus.

ipad3_uz_recenze4

Tím ovšem výčet hlavních vylepšení nové generace iPadu bohužel skoro končí. Rychlejší procesor ? Ano rozdíl prakticky nepoznáte. Vše je plynulé a dokonale odladěné, jako tomu u Applu bývá, ale nejinak tomu bylo i u předchozí generace. Nový procesor je zde pouze kvůli novému displeji. Nová grafika…Bez komentáře. Dechberoucí grafika Dead Trigerru, či například Real Racingu 2 HD je opravdu dobrá, ovšem nejinak tomu bylo i u dvojky.

ipad3_uz_recenze3

Konstrukce

Recenze je ale od toho, aby nejen chválila, ale také kritizovala a ani já si nemohu nezastěžovat. Tablet se ve spodní části při nabíjení a plné práci zahřívá tak, že je to až nepříjemné a nutí Vás to si ho někam položit a pokračovat v práci na podložce. Obvykle záda kryji odkrytým smartcoverem, který rozhodně doporučuji zakoupit společně s tabletem. Nicméně to nevidím jako hlavní důvod k ohlédnutí ke konkurenci a v zimě alespoň zahřeje ruce ;) Za další problém považuji přední kamerku, která svým VGA rozlišením rozhodně není konkurenceschopná. Tloušťku navýšenou o jeden milimetr nepovažuji za problém, neboť jí nepocítíte. Naopak váhu již cítíte a těch 50 gramů navíc oproti předchozím 600g je skutečně znát a kdyby Apple chtěl příští generaci iPadu ubrat na váze, rozhodně bych změnu kvitoval. Váha je zapříčiněna větší kapacitou baterie, která narostla na úctyhodných 11 666mAh, což je o 70% více než u předchozí generace.

ipad3_uz_recenze5

V praxi to znamená několik hodin neomezeného surfování nebo třeba tři filmy na maximální jas. O přehrávání hudby s vypnutým displejem nemusím mluvit, neboť je takřka nemožné vyčerpat z kapacity (během poslouchání) více než 20% a to už musíte být nějaký posluchač! Kvalita reproduktoru je dostačující a řekl bych, že i nadprůměrná.  Hraní her není problém. U méně náročných se lze dostat na 5 hodin nepřetržitě. U těch náročnějších na 3 hodiny zhruba.

Systém

V současné době na tabletu používám iOS ve verzi 5, která obsahuje pohybová gesta, která efektivně vylepší práci s tabletem a utvoří ji zábavnější. Nejčastěji používám gesto „čtyři prsty od spoda“, které vyvolává multitasking. Je to mnohem rychlejší, než dvakrát mačkat tlačítko home. Jsem nadmíru spokojen, a přestože jsem k tomuto systému v porovnání s androidem spíše skeptik, na tabletu ho již preferuji. Nebojím se říct, že iPadu v současné době, co se týče, spolehlivosti nemůže jen tak něco konkurovat.

galaxytabnote1011
velká konkurence přijde každým dnem

Ale nový Galaxy Note 10.1 nebo Nexus 7 již za úvahu stojí. Dopředu tedy říkám…iPad doporučuji, ale zároveň si myslím, že stojí za to počkat na zmiňovaný tablet od Samsungu nebo levný Nexus. Pokud hledáte stroj na práci, poohlédněte se spíše po novém Microsoft Surface, ale o tom až jindy ;) iPad je zkrátka stroj na konzumaci obsahu a zábavu.  Dle mého názoru to nezmění ani nová generace. Tablety jsou ale stále na počátcích vývoje a kdo ví…co bude za pět nebo deset let…konkurence už svůj směr ukazuje.

Závěr

A na úplný závěr svého pohledu na nový iPad bych rád doporučil jeho koupi. Pokud se tedy rozhodujete mezi 2 a 3. Celkově jsem se svým prvním zařízením od Applu spokojený a nevylučuji, že ho v brzké době doplní další.

Celkové hodnocení:

85%

plusy mínusy

+ displej
+ zadní fotoaparát
+ zpracování
+ design
+ výdrž baterie
+ kvalitní konstrukce

- zahřívání
- málo aplikací v základu
- iTunes ve Windows
- omezenost iOS
- chudé balení (samolepky, nabíječka, manuál)