Týden se Samsungem Galaxy S9: i menší novinka si vás dokáže získat

23
Týden se Samsungem Galaxy S9: i menší novinka si vás dokáže získat
  • Se Samsungem Galaxy S9 jsme prožili první týden, je čas bilancovat
  • I menší varianta vlajkové lodi dokáže zaujmout, například ergonomií
  • Nedostatky prozatím shledáváme ve výdrži a také v samotném prostředí

Po otestování Samsungu Galaxy S9+ jsme se vrhli na jeho menšího kolegu. Již týden v redakci testujeme Samsung Galaxy S9, který jsme si alespoň po vzhledové stránce porovnali s loňským Galaxy S8. Nyní je čas si říci, zda i menší telefon má co nabídnout a čím oslovit případné zákazníky.

Samsung Galaxy S9 a Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S9 vedle Samsungu Galaxy S8

První věc, kterou si na Samsungu Galaxy S9 nebudete moci vynachválit, mohou být rozměry. Po letech, kdy telefony takřka neustále rostou, se Samsung dokáže držet při zemi a Galaxy S9 působí až drobným dojmem. Skvěle padne i do malé dlaně, za což vděčíme zaoblené čelní zadní straně. I když jsou obě strany skleněné, telefon z ruky nijak neklouže. Naopak pokud jej položíte na nějaký skutečně hladký povrch, dokáže Samsung sám „cestovat“. Stinnou stránkou jsou také otisky prstů a prach. Telefon vypadá při každém vytažení z kapsy otřesně.

Do ruky padne Galaxy S9 naprosto parádně

Telefon používáme intenzivně každým dnem a právě tato skutečnost nás může trochu mást. Na druhou stranu výdrž na nabití rozhodně nelze nijak moc chválit. Procenta kapacity baterie mizí před očima a při náročném používání je výdrž od rána do večera takřka nedosažitelnou metou. Pouze malou náplastí je vskutku svižné nabíjení, kdy telefon z nuly dobijete do 100 % za hodinku a čtyřicet minut.

Samsung Galaxy S9
Výdrž nás neoslnila, na druhou stranu Galaxy S9 nevypustí ani jedno procento

Řešit displej či výkon zařízení je vcelku bezpředmětné. V těchto ohledech můžete mít na telefon ty největší nároky a přesto budete nadmíru spokojeni. Zobrazovač je skvěle čitelný i ovladatelný, výkon postačuje i na skutečně náročné hry, jako je například Real Racing 3 či PUBG. Omezovat vás nebude ani úložný prostor. Zastavíme se spíše u prostředí, které obstarává Android 8.0 Oreo a nadstavba Samsung Experience 9. Základ je podobný jako u loňských modelů jihokorejského výrobce. Nechybí praktická možnost rozdělit displej na dvě části či vysouvací aplikace z okraje displeje. Vhod pak přijde práce v horizontálním režimu, což je u řady Galaxy S novinka.

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9 nabízí i možnost práce v horizontální poloze

Nejen nás však jistě více zajímá celková optimalizace. Zatímco u většího Galaxy S9+ jsme k ní od počátku neměli žádných výhrad, u Galaxy S9 se drobné nedostatky objevily. Telefon se tu a tam dokáže malinko zapřemýšlet. Většina si toho zřejmě nevšimne, děje se to výhradně po ukončení náročných aplikací. Jako by snad 4GB RAM nebyla dostačující. Čeho už si však všimne každý, jsou pády aplikací. Nejčastěji sebou o „zem hodí“ Galerie. Vypíše vám chybu a sbohem, začněte znova. Galerie celkově neochotně spolupracuje s dalšími aplikacemi. Otevřít obrázek z Telegramu? Často zcela neřešitelný problém, kdy Galerie opakovaně nespolupracuje. Zazlobit dokáže i internetový prohlížeč Chrome. Abychom Samsungu nekřivdili, včera nám dorazila větší aktualizace a zatím se zdá, že většinu problémů vyřešila.

Samsung Galaxy S9

Závěrem dnešních dojmů se ještě podíváme na několik fotografií. Samsung Galaxy S9 si musí vystačit jen s jedním fotoaparátem, avšak i ten má proměnnou clonu (f/2,4 nebo f/1,5) a v noci dokáže excelovat.

Fotografie z exteriéru
Fotografie z interiéru
Dvě fotografie pořízené za tmy se světelností f/1,5 – 1. snímek bez blesku, 2. snímek s bleskem
Ukázka přiblížení – 1. snímek bez přiblížení, 2. snímek 2,5násobný digitální zoom

Samsung Galaxy S9 64 GB

Rozměry147,7 × 68,7 × 8,5 mm, 163 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin
Diskuze ke článku
Michael Tavali
Ty fotky jsou jednoduše skvělé, dle mne neexiatuje na trhu srovnatelně fotící mobil, je to naprosto všestranné.
Lukáš
Ano, právě ta kompaktnost je návyková. Opravdu tenké, až žádné rámečky a displej přes celou přední stranu, maximální využití místa, dohromady s nízkou váhou a kvalitním zpracováním, nemá co do konstrukce, jako celku, konkurenci. Přičtěme k tomu bezkonkurenční fotoaparát, voděodolnost, režim dex a ať dělám co dělám, tak na trhu není lepší zařízení. Počkám na nějaký cashback a jdu do něj. Doporučuji vyzkoušet naživo.
Petr
Po 14-ti dnech používání musím pochválit predvesim fotoaparat.Je bez kompromisu a je to jedna z vlastnosti, ktera u me rozhoduje pri koupi noveho telefonu. Dale displej, zpracovani, vykon, možnost individuálního nastavení uživatele.Stereo zvuk je navykovy :-) K vydrží baterie, ta je neskutečně podprůměrna, ale začíná se zvysovat ( nechápu proč.. ) Nelíbí se mi agresivní ukončovací aplikaci běžící na pozadi, možná i trochu odladenost prostředí. Nemyslím si, že by to bylo kvůli " pouhym" 4GB RAM , moje SGS6 toto zvladala lépe s 3GB. Na co jsem ale nepřišel a požádal bych Vás o radu: Je možné nahrávat hovory? U všech aplikaci, které jsem stáhl mi hovor nahrává pouze můj hlas, druhá strana zůstává bez zvuku..Jinak vše funguje na jedničku!! :-)
Ing. Anton
Ta varianta ruzoveho skla vyzera ako nejaka hracka z jarmoku v Sobranciach.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze