Trh s tablety stagnuje: nemáme tendenci kupovat nové

13

Podle analýzy trhu společnosti IDC se růst výroby tabletů zpomalil a oproti loňskému roku nijak razantně nerostl. Můžou za to prý v průměru větší displeje telefonů, které tablet dokážou nahradit a také fakt, že tablet není zařízení, které bychom často obměňovali.

Společnost IDC vydala zprávu, ve které shrnuje výrobu tabletů za období 1Q 2014 a porovnává stejné období loňského roku. Ze zprávy vyšlo najevo, jak moc se trhu s tablety daří oslovovat další zákazníky. Po započítání všech výrobců se dostáváme na meziroční nárůst o 3,9 %. Ne všichni výrobci se však drží, seč malého, nárůstu. Například Apple se z 19,5 milionů kusů propadl o 16,1 % na 16,4 milionů kusů. Největší procentuální propad zaznamenal Amazon, který zhubnul o 47,1 % výroby, a to z 1,8 milionů kusů na 1 milion kusů.

ASUS se dočkal pouze malého omezení výroby. Číselně jde o snížení o 2,8 %, což znamená změnu z 2,6 milionů kusů na 2,5 milionů. V největší pětce prodejců tabletů a 2-in-1 zařízení navyšoval výrobu pouze Samsung s Lenovem. Samsung výrobu zvýšil o 32 % z 8,5 mil. kusů na hranici 11,2 milionů kusů. Lenovo zaznamenalo největší vzrůst ze všech a hlavně díky svým konvertibilním zařízením si polepšilo o 224,3 %. V loňském období Lenovo vyrobilo 0,6 miliónů zařízení a letos, ve stejném období, vyrobilo 2,1 milionů kusů. Ostatní výrobci, kteří se nevešli do TOP 5, se postarali o dohromady 11,5% navýšení výroby.

Zdroje: idc.com, engadget.com

Diskuze ke článku
mar
Budoucnost patří tabletofonům. Dřív nemyslitelné,ale směr je jasný.Sám jsem si tím prošel. Stále má 10 palcový tablet,ael pokud na něm v autě nepoštím někdy pohádky,tak sám jsem ho,už 4 měsíce nepoužil. Koupil jsem si LG G2,který, už je na pomezí. Na tu velikost si časem zvyknete,jak ho uchopit a ovláda ti jednou rukou. Je to otázka cviku a pak Vám již nepřijde,že potřebujete menší telefon.Navíc LG g2 se dá nosit stále bez potíží v kapse. Proto si umím, už představit používání 5,5-5,7 palcových telefonů. Nicméně víc jak 6 palců, už je i na šíři dlaně moc ..tedy pro mou velikost dlaně.
Jiří Holba
Jiří Holba
Taky jsem používal ipad 4, ale od té doby, co jsem si koupil Sony Xperia Z Ultra, jsem se ho nedotkl.
Honza
Tak ono to bude i trochu tim, ze v oblasti novinek u tabletu je dost mrtvo.. Myslim inovace.. Nejsem prilis velky fanda Samsungu, ale asi jenom jeho note 10.1 me laka, abych uvazoval o zmene..
Lubos
Bodejt by ne kdo by to kupoval další zbytecnej krám. Na média mám PC či Ntb.na volání a poslech hudby či NET mam 5pal.telefon

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze