TouchWiz vs. čistý Android na Samsungu Galaxy S4: co je lepší?

Čistý Android s plynulým během, nebo prostředí customizované výrobcem, které často nabízí více funkcí, ale s kompromisy ve svižnosti? Vyzkoušeli jsme Samsung Galaxy S4 ve standardní podobě a poté jako takzvanou Google Play Edition, tedy s čistým Androidem a snažili se zodpovědět otázku, která verze je lepší. Která zabodovala více a odnese si vavříny?

Dilemata začínají...

Čistý Android nebo ne? Pokud vypustíme alternativní romky, je to dilema mnohých uživatelů s Androidem. Na jednu stranu máme čistý Android tak, jak jej připravuje Google, jehož silnou stránkou je elegantní čistý vzhled a zejména výborná odladěnost a rychlost, na druhou stranu ale často postrádá mnoho funkcí, na které jsou uživatelé zvyklí z různých uživatelských nadstaveb. Zejména v minulosti čistému Androidu chyběly i naprosto esenciální věci pro komfortní používání (jako například zkratky v liště), nyní je ale situace mnohem lepší a i čistý Android má množství vychytávek. Zdaleka se však v tomto ohledu čistý Android nemůže rovnat uživatelským nadstavbám výrobců, zejména pak TouchWizu od Samsungu, který přináší přehršel více či méně užitečných vychytávek, a to zejména u své nové vlajkové lodi Galaxy S4.

Samsung Galaxy S4 s TouchWizem nebo v Google Play edici s čistým Androidem? To je oč tu dnes běží

Donedávna tak uživatelé řešili dilema, zda si koupit Nexus s čistým Androidem a plynulým během nebo konkurenta s uživatelskou nadstavbou s bohatšími funkcemi, ale kompromisy v rychlosti a spolehlivosti.

Nyní ale všem Google zamotal hlavu ještě více. Uvedl totiž ve spolupráci se Samsungem a HTC jejich vlajkové lodě Galaxy S4 a One v takzvané Google Play edici, tedy s čistým Androidem. Žádný TouchWiz nebo Sense, žádná softwarová vylepšení, jen čistý Android. Každý, kdo tak má zájem o špičkový telefon s Androidem, má nyní oficiálně na výběr ze dvou druhů softwaru. Každý ale bohužel není to správné slovo – modely HTC One a Samsung Galaxy S4 Google Play Edition jsou, jak už z názvu vyplývá, k dispozici pouze skrze obchod Google Play, přes který si ale v České republice žádný hardware nekoupíte. I tak jsme se ale rozhodli si položit zajímavou otázku. Je lepší používat Galaxy S4 s Touchwizem nebo čistým Androidem? Jaké jsou výhody a nevýhody každé varianty?

Nejdříve jsem zhruba dva týdny používal Samsung Galaxy S4 s Touchwizem. Uživatelský komfort byl výtečný a chytrých funkcí přehršel. Už po dvou týdnech se ale začal telefon s mnoha nainstalovanými aplikacemi a nahranými multimédii zpomalovat, déle se načítala galerie, někdy trvalo déle naběhnutí multitaskingu nebo přechod na domovskou obrazovku, výjimkou nebyly ani pády aplikací. Poté jsme do Galaxy S4 nahráli ROMku s čistým Androidem z Google Play edition a opět jsem nějaký čas telefon používal a mohu tak učinit poměrně kvalifikované porovnání.

Samsung Galaxy S4 Google Play Edition

Rychlost a spolehlivost

Zde je to bez debat. Čistý Android je v tomto ohledu daleko lepší. Je plynulejší a výrazně svižnější, což oceníte zejména při startování aplikací nebo když telefon více zatížíte. Ani po dvou týdnech používání a stejném množství nainstalovaných aplikací jsem nepozoroval zpomalení, jako u TouchWizu, což je určitě pozitivum. Galerie, kalendář a vůbec všechny aplikace se načítají rychleji, stejně tak multitasking je svižnější.

TouchWiz se spoustou chytrých funkcí je o poznání pomalejší než čistý Android

Ani na Galaxy S4 ale není vše tak rychlé, jako na Nexusu 4, i když hardwarově je Galaxy S4 výkonnější. Na vině jsou ovládací tlačítka pod displejem. Multitasking se totiž vyvolává dvojitým stiskem prostředního tlačítka, a vždy, když ho stisknete jen jednou, čeká telefon asi vteřinu, zda ho náhodou nezmáčknete ještě podruhé. Přechod na domovskou obrazovku je tak zhruba stejně rychlý, jako s TouchWizem a oproti Nexusu 4 výrazně pomalejší. Delším podržením středního tlačítka pak spustíte Google Now, funkce postranních tlačítek jsou pak jasné. Ano, i na čistém Androidu se tu a tam setkáte se zamrznutím a pádem aplikace nebo sekanými aplikacemi, ale je to výrazně méně časté, než na Androidu s TouchWizem.

Čistý Android na Galaxy S4 - rychlejší, spolehlivější, ale oproti TouchWizu funkčně hodně osekaný

Softwarové vychytávky

Důvodem, proč řada lidí odmítá čistý Android a preferuje raději nadstavby výrobců nebo alternativní ROMky, je množství funkcí. Čistý Android jich prostě zdaleka nemá tolik, a i když se v poslední době velmi zlepšil, stále má co dohánět, zejména například oproti takovému TouchWizu. Samsung Galaxy S4 je doslova prošpikován možnostmi používat gesta a dalšími chytrými funkcemi, zdaleka ne všechny jsem ale postrádal. V podstatě nejvíce jsem používal funkci nezhasínání displeje, pokud se na něj dívám. To je věc, která mi u čistého Androidu (a i u telefonů dalších výrobců) schází a na TouchWizu funguje skvěle. Občas se také hodilo natáčení displeje dle očí. Ocenil jsem to zejména při čtení zpráv vleže v posteli, kdy jsem nemusel zamykat otáčení displeje. Třetí věcí, kterou jsem na Galaxy S4 často používal, je gesto mávnutí nad displejem při vypnutém displeji. Tím se zobrazil čas a notifikace a byl to skvělý způsob, jak při práci rychle zjistit, zda má nebo nemá cenu se mobilem zaobírat. Tyto tři funkce mi tedy na čistém Androidu chyběly nejvíce, ale stále jsem ochoten je oželet díky rychlosti a spolehlivosti prostředí. To je pro mě prostě důležitější.

Aplikace fotoaparátu je hodně odlišná...

Aplikace a běžné funkce

Tady si ještě dovolím malý postřeh. Zajímalo mě, jak se bude chovat dioda, jejíž funkčnost má Samsung hodně dobře vyřešenou. Co je důležité, funguje. Ale funguje jinak. Bliká pouze jednou barvou, typickou duhovou pro Nexusy, a trochu méně výraznou. Zapomeňte na barevné odlišení různých druhů událostí, vždy bliká stejně, a to mi trochu vadilo.

Dál to bude v podstatě podobná písnička. Každou chvíli jsem narážel na věci, na které jsem u nadstaveb výrobců zvyklý a používal jsem je na Galaxy S4, v čistém Androidu ale chybí. Ano, většina z nich jde za cenu zaplevelování si systému aplikacemi doinstalovat (například ukazatel procent nabití baterie), řada z nich ne. Nevyhovuje mi například nutnost swypu dvěma prsty seshora pro otevření rychlých nastavení. Zatímco na TouchWizu (a v podstatě u všech nadstaveb) jsou všechny volby pěkně přístupné u horní části obrazovky, kde je navíc například možno si rychle volit jas displeje, u čistého Androidu je nutný klik navíc nebo použití druhé ruky a dvou prstů.

S Plánovač má opravdu mnoho funkcí a je výrazně praktičtější, než chudý a poměrně omezený kalendář v čistém Androidu

V čistém Androidu jsou také hůře viditelné různé indikátory (například signál a baterie), obzvláště pak na AMOLED displeji na slunci. Výrazné méně funkcí mají i různé aplikace. Například kalendář nezobrazuje události v měsíčním náhledu a oproti S Plánovači s mnoha chytrými funkcemi vůbec nenabízí roční náhled. Nevyhovovalo mi nulové provázání s Facebookem v kontaktech, kde tím pádem nemám u kontaktů téměř žádné fotografie, přitom jinde se mi alespoň ty synchronizují s Facebookem. Vzhledem k tomu, že drtivá většina lidí z mého telefonního seznamu nemá Google+, je pro mě synchronizace s Facebookem nutností.

Verdikt: čistý Android nebo nadstavbu?

Po přečtení předchozích odstavců jste zcela jistě nabyli dojmu, že mi u Androidu tak, jak jej nadesignoval Google, chybělo opravdu hodně věcí. A je to pravda. Že bych ale tím pádem volil spíše TouchWiz, říci nemohu. Rozdíl v rychlosti a spolehlivosti při běžném používání je oproti TouchWizu tak markantní, že chybějící vychytávky rád oželím a řadu věcí lze vyřešit doinstalováním alternativních aplikací. Raději budu mít například chudší kalendář, u kterého musím udělat pár kliků navíc, než S Plánovač, který sice obsahuje přehršel funkcí, ale než se načte, trvá to řádově déle, a ještě k tomu mi v největším časovém presu spadne se zprávou „Aplikace se zastavila“. Verdikt to ale není jednoznačný. Pokud by Samsung svůj TouchWiz alespoň trochu zrychlil, byl by můj názor opačný a určitě bych výrazně osekanější čistý Android nepoužíval. Zatím ale u něj na Galaxy S4 zůstávám...

V Google Play edici se prodává také HTC One

Jiný verdikt bych ale měl u HTC One, které se také prodává v Google Play edici. Sense 5 mi vyhovuje mnohem více, než TouchWiz, je navíc lépe optimalizováno a rozdíl v rychlosti není vůbec tak velký. Problémem u HTC One s čistým Androidem je také ovládání pouze pomocí dvou tlačítek po displejem. V případě HTC One bych tedy určitě volil nadstavbu Sense před čistým Androidem.

A co vy? Volili byste po přečtení předchozích řádků a zhlédnutí videa u Galaxy S4 čistý Android nebo TouchWiz?

Diskuze ke článku
jdr79
Pro Honzu Pospíšila: Vaši práce si velmi vážím a děkuji Vám za skvělý mobilenet.cz Mám návrh, který se týká hlavně tohoto videa (ale i jiných): Klidně zkraťte stopáž na 10 minut, obsahově recenze určitě neutrpí. Dost věci jste říkal opakovaně - a navíc - budete mít méně textu na naučení :-)

Přeji hodně úspěchu a mnoho dalších aktuálních a zajímavých videí.
Roman
Redakce: stále mě dokážete něčím překvapit, váš web je prostě nejlepší.
Přesně tohle dilema teď řeším. Asi po měsíci jsem neodolal a nahrál jsem tuhle verzi http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2341794 (v13). S TouchWizu jsem nebyl moc spokojení, rychlost, sekání a příliš mnoho balastu od Samsungu. Některé funkce jsou dobré, přesně jak se zmiňuje autor článku, ale to je asi všechno. Některé zase neběží jak by jsem čekal, proste to není moc optimalizováno.
Rychlost mě dostala, více se mi líbí i prostředí a i podle mého názoru přistane S4 více čisté prostředí.
Zatím zůstanu u čistého Androidu, počkám na finální verzi. Potom bych zkusil dát zpátky TouchWiz a uvidím, jestli mě dokáže zaujmout Samsung něčím, nebo zůstanu u google edit
fero
,,Rozdíl v rychlosti a spolehlivosti při běžném používání je oproti TouchWizu tak markantní, že chybějící vychytávky rád oželím. "
Aby Vás tu někteří za takový výrok neukamenovali :D
Fry
Systém hodne odladený ale vstúpime do menu (od 04:05) a ejha, android v načistejšej verzií nám na 4 jadrovom CPU akosi plynulý není... :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze