Testujeme ZTE Tania: čínský pokus s okny

7

Nástup čínských značek na evropské trhy je za poslední rok velmi citelný. Mnohem častěji se tak setkáváme i s výrobcem ZTE. Doposud prorážel s levnými Androidy, nicméně tentokrát to zkouší i s operačním systémem Windows Phone. Za nízkou cenu pak potěší především obří displej. Jaké v nás zanechal model Tania první dojmy?

ZTE Tania - oficiální fotografie

Operační systém Windows Phone od Micrososftu stále nemá na růžích ustláno a nebýt Lumií od Nokie, skoro by mnozí nevěděli, že existuje. Svou troškou do mlýna hodlá přispět také ZTE, které před několika týdny začalo nabízet model Tania spadající do nižší střední třídy. Alespoň cenou, která se pohybuje okolo šesti tisíc korun.

Na první pohled je Tania velkým telefonem

Ačkoliv se Tania řadí k levnějším telefonům, zaujme svou velikostí. Podrobné rozměry naleznete v tabulce na konci článku, nyní zmíním jen hmotnost 158 gramů. V ruce tedy působí nejen mohutně, ale také poměrně těžce. Velké rozměry mají svůj důvod. Tania vás totiž ohromí 4,3 palcovým displejem s klasickým rozlišením 800 x 480 pixelů. Šteřilo se nicméně na použité technologii, kterou je obyčejné TFT. Displej není příliš jasný a horší jsou i pozorovací úhly.

Tania může zaujmout konzervativním designem

Tania na vás už od prvního momentu působí velice luxusním dojmem. Záda i boky zabírá plast příjemný na omak, na kterém neulpívají otisky prstů. Vše pak podtrhují chromové prvky, jako linka kolem boků a ve stejné barvě vyvedená tlačítka. Zatímco dvojklávesa regulující hlasitost na pravém boku se tiskne dobře, nelze totéž říci o dalších tlačítkách. Odemykací tlačítko v horní části pravého boku je zbytečně zapuštěné, spoušť fotoaparátu zase klade moc velký odpor.

ZTE Tania – videopohled

Na vyloženě nezvyklém, a dle mého nešťastně zvoleném místě, se nachází microUSB konektor. Už jsme ho viděli na spodní straně, na horní straně, na levém boku. ZTE to zkouší s pravým bokem, přesně mezi odemykacím tlačítkem a spouští fotoaparátu. Hudební konektor 3,5 mm jack je pak vcelku klasicky na horní straně. Záda telefonu pak ničím výjimečná nejsou.

V podstatě jediným zpestřením je fotoaparát s přisvětlovací diodou, nabízí rozlišení 5 megapixelů a samozřejmě automatické ostření. Níže si můžete prohlédnout několik testovacích fotografií. Umožněn je také záznam HD videa, které se nám ale prozatím nepříjemně trhá.

Ukázkové fotografie

Operační systém Windows Phone 7.5 Mango je pak v naprosto nezměněné podobě, ZTE nepřidalo žádnou aplikaci navíc. Tlačítko s lupou tak stále využívá jen vyhledávač Bing, který je v našich končinách takřka nepoužitelný. Výrobce naopak přistoupil k velmi nepříjemné věci, která nikoho nepotěší a v podstatě už omezuje plné využití telefonu. ZTE Tania totiž nabízí interní paměť pouze 4 GB, přičemž uživatelsky přístupných je 2,89 GB, a to je žalostně málo. Místo zaplníte velmi rychle a karty podporovány nejsou.

Nesmyslné šetření se naštěstí vyhnulo procesoru, který nabízí jedno jádro a takt 1 GHz. Stejně tak paměť RAM si uchovala hodnotu 512 MB. Běh systému je tedy krásně svižný, ostatně jako na všech telefonech s Windows Phone. Závěrem ještě zmíním, že energii Tanie dodává vyjmutelná Li-Ion baterie o kapacitě 1400 mAh. Na reálnou výdrž se samozřejmě zaměříme.

Baterka je uživatelsky přístupná

ZTE Tania v redakci právě intenzivně testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a napište nám svůj dotaz do komentářů pod tímto článkem. Odpovíme vám buď přímo pod váš dotaz v diskuzi, nebo odpověď zahrneme do plánované recenze.

Technické parametry ZTE Tania

Kompletní specifikace
Konstrukce128,6 × 67,8 × 10,5 mm, 158 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 24 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2,89 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.5
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2012, ?

Za zapůjčení děkujeme společnosti Sunnysoft, kde můžete telefon také zakoupit.

Diskuze ke článku
m1l4n
Dobry den, chcel by som sa spytat, ci ZTE Tania patri medzi "low-end" zariadenia s WP Tango, alebo ide este o klasicke "Mango" zariadenie? A este taka mala otazka, nedava si MS kriteria aj na pamatove karty? Pretoze menej ako 8GB som zatial nevidel na ziadnom WP, preto ta otazka ci nahodou nejde o low-end.
piiitr
S tou pameti to uplne zabili. Za stejnou cenu si radsi koupim Lumii 710 s lepsim displayem a navigaci zdarma.
Thomas
chtěl bych se zeptat jestli už se ví nějaké přibližné datum kdy by se mohl prodávat model zte mimosa x
Apple - iPhone
Mobil na Ho..............n..........o nejlepší je přece nakousnuté Jablko to je mobil a né kra......................v...........y ala Android, Bada Os čí systém od Mrvosofu Ten jejich Windows Mobile to jsou jen a jen kar..................vi.............y

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze