Testujeme Sony Xperia Tablet Z: elegán se sílou medvědí

11

Do redakce nám dorazil jeden z nejočekávanějších tabletů současného mobilního trhu – následovník povedeného zařízení Xperia Tablet S. Oproti němu se testovaný kousek polepšil na všech frontách a skok je to opravdu markantní. Ostatně, ultra tenké tělo, čtyřjádrový procesor, FullHD displej a 8Mpx fotoaparát mluví za sebe.

Přitom Xperia Tablet Z dokáže přilákat pozornost velmi snadno. Ještě jednodušeji se pak uživatel nechá unést výkonem a kvalitou hardwaru. Ostatně už od prvního osahání se nestačíme divit, jak kvalitně zařízení vlastně působí a že vás ta nádhera vyjde na nějakých 12 tisíc korun. Což je vzhledem k nabízenému zcela opodstatněné. Klidně bychom čekali cenovou hladinu ještě o několik tisíc výše, Sony se ale rozhodlo vzít trh útokem. Co tedy říkáme na novou Xperii po několikadenním testování?

Sony Xperia Tablet Z – videopohled

Design a konstrukce: ultratenký krasavec

Hned první překvapení nás čeká u využitých materiálů. Xperia Tablet Z totiž používá výhradně plast, což sice nezní nijak hodnotně a velké naděje nevzbuzuje, opak je ale pravdou. Konstrukce je perfektní, nikde nic nevrže, plast je navíc na omak velmi příjemný a nebál bych se říci i hodnotný. Absence hliníku se navíc pozitivně podepsala na hmotnosti, která činí rekordních 495 gramů. Ano, tablet v ruce opravdu pocítíte jen těžko a společně s rozměry 172 x 266 x 6,9 milimetrů nemá problém napodobit list papíru. Plastový list. Design může na někoho působit strohým dojmeme, minimální módní výstřelky však naopak přidávají výslednému pocitu na vytříbenosti.

Design je strohý, ale elegantní a stylový

Přední stranu zabírá velký desetipalcový displej, o kterém si více povíme později. Rozhodně bychom uvítali tenčí okraje kolem displeje, s tím už ale holt nic nenaděláme. Nahoře se kromě loga výrobce schovává už jen kamerka pro videohovory. Velmi stylově jsou řešeny hrany tabletu, které jsou jakoby lehce zapuštěny do těla přístroje, což je velmi originální řešení. V dolní části nalezneme pouze microUSB port, slot pro paměťové karty microSD a SIM kartu, pravá hrana je pak ovládacích prvků zcela zproštěna.

Největší humbuk je na levé straně, kde se nachází regulátor hlasitosti, dioda, vypínací tlačítko (stylově takřka totožné se smartphonem Xperia Z) a 3,5mm Jack konektor, schovaný pod krytkou. Horní hrana je opět zcela čistá. Zapomenout bych pak nesměl ani na reproduktory, které jsou velmi stylově rozmístěny z obou stran dolních rohů. To znamená, že se dole nachází celkem čtyři stereo reproduktory, což potěší každého milovníka multimédií. Velká škoda, že se jedná o umístění dost nešťastné, protože není těžké většinu repráčků přikrýt rukou či kolenem, když tablet držíte před sebou.

Zadní strana nabízí velkou, čistou a hladkou plochu bez sebemenších rušivých elementů. Logo řady Xperia doplňuje už jen elegantní kulatá čočka fotoaparátu v pravé horním rohu. Celkově se mi design tabletu velmi zamlouval, plast není absolutně cítit a především potěší praktické využití zařízení. S natolik minimální tloušťkou a hmotností je radost jej přenášet. Sony odvedlo slušný kus práce.

Displej a uživatelské prostředí: FullHD v celé upravené kráse

Výrobce nešetřil nikde. IPS displej se tak může pochlubit rovnou rozlišením 1920 x 1200 pixelů s hustotou 224 bodů na palec, což je lepší, než co nabízí většina konkurentů podobné úrovně. Displej se chlubí také technologií Bravia Engine 2 pro věrohodnější zobrazení barev a lepší vykreslování. Nutno podotknout, že je displej skutečně na úrovni. Nabízí velmi jemné zobrazení, skvělé pozorovací úhly a bohaté barvy i kontrast, lepší pocit je znát hned z úvodních minut. Vše je zkrátka ostřejší a uhlazenější.

Samá chvála se dá pět i na uživatelské rozhraní, které stojí na základech operačního systému Android 4.1. Systém výrobce nejen perfektně vyladil a optimalizoval, ale také nechal strukturově takřka beze změny. Stejně, jako v případě Asusu ale graficky vylepšil jeho větší část, a musím uznat, že velmi povedeně. Vlastně se jedná o jednu z nejhezčích transformací systému, které jsem měl tu možnost používat. Ostré hrany se tu snoubí s barevnými vizualizacemi, poloprůhlednými lištami a čistým textem, což vytváří velmi futuristický dojem. Mnohé grafické nabídky byly lehce přepracovány, díky čemuž lze mnohem jednodušeji přidávat na plochy nové widgety, aplikace a složky.

Plocha, témata a hlavní menu.

Jinak se jedná o Android v pravém slova smyslu. K dispozici je pět ploch s možností toto číslo měnit. Plochy si obohatíte libovolným množstvím widgetů, aplikací a jiných ikonek. K dispozici je notifikační lišta, která bohužel není tak propracovaná, jak u tabletů značky Asus. Stále však odvádí slušnou práci a dokáže pomoci. Již tradičně Sony vedle klasických ikonek domečku, šipky a správce úloh přidává dvě vlastní – dálkové ovládání a miniaplikace.

Správce úloh, úprava plochy a zamykací obrazovka.

Zatímco první jmenované mluví za sebe, mini-aplikace jsou skvělým doplňkem a pomocníkem. Jejich základní seznam není tak velký, jako například v případě nových Samsungů, má ale jednu velmi důležitou vlastnost. Na mini-aplikaci totiž můžete proměnit takřka jakýkoliv widget. Ano, stačí v menu vybrat vámi požadovanou aplikaci a rázem se z ní stane mini-okénko, které můžete používat navrchu. To je naprosto brilantní a především maximálně funkční nápad, jelikož už není problém spouštět v mini-okénku například GMail, YouTube a další užitečné aplikace. Za to má u mě Sony velký potlesk.

Fotoaparát a video: překvapivě propracovaný zážitek

Kdo používá tablety na focení by se nad sebou měl asi zamyslet, nejsme tu ale od toho, abychom někoho poučovali. Sony totiž myslelo na všechny a obdařilo tablet fotoaparátem s rozlišením 8 Mpx. Ten dokáže pořizovat na poměry tabletu velmi slušné, ostré a kontrastní fotografie. Nejlepších výsledků se dočkáte v dobře osvětlených exteriérech, jelikož zařízení postrádá přisvětlovací LED diodu a v horších světelných podmínkách je tedy tablet jaksi nepoužitelný.

Fotoaparát a nastavení

Jinak je kvalita na slušné úrovni. Velmi mě potěšila softwarová výbava fotoaparátu. kromě podrobných možností nastavení a rozličných funkcí je tu především zajímavý mód Auto Plus, který nabízí celou řadu svých vlastních nastavení, schémat a vychytávek, kterými si vylepšíte fotografie měrou vrchovatou. To je od Sony rozhodně příjemné překvapení, jelikož tablet nikdy není brán jako profesionální nástroj k focení, takže všechny dodatečné funkce patří spíše do oblasti bonusů.

Zkušební fotografie

Špatně na tom není ani video, které lze natáčet ve FullHD rozlišení rychlostí 30 snímků za vteřinu. Pro nejvyšší možnou kvalitu se opět doporučuje dobře osvětlené prostory, kamera ale nemá problém s rychle se pohybujícími objekty a celkově točí povedeně. Přední kamerka s rozlišením 2,2 Mpx se pak ideálně hodí na videohovory.

Po několika dnech osobního seznamování zanechává Xperia Tablet Z velmi pozitivní dojem. Jistě, ve velké míře jde o to, na co tablet potřebujete, Sony ale udělal svou novinku velmi versatilní a i když je její primárním cílem především multimediální zážitek, poradí si se vším. O tom si ale více povíme až v naší recenzi.

Technické parametry Sony Xperia Tablet Z

Kompletní specifikace
Konstrukce172 × 266 × 6,9 mm, 495 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 6:00 hodin
Dostupnostčerven 2013, 12 990 Kč
Diskuze ke článku
Wesley
Pisete, ze ma tablet slot na simkartu. Jde z neho posilat sms a volat s pomoci hands-free. Dekuji.
JaroB
Zhmotnená dokonalosť :D
nepliget
Někde sem se dočetl, že při držení v obou rukách a jemném prohnutí, reagují aplikace jako samospouštění a pod, můžete to prosím vyzkoušet, díky..
Velda
Pomátli jste se? Že 1920 × 1200 je FHD?!? Jedná se o WUXGA (Widescreen Ultra Extended Graphics Array)...

Poslední dobou jsou tu skutečné perly. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze