Testujeme Samsung Galaxy Note 10.1 (2014): první dojmy a video

20

Úspěšná řada přístrojů Galaxy Note od Samsungu se letos dočkala také největšího pokračovatele na poli tabletů. Desetipalcový pracant si nezměnil název, jen dostal přídomek s rokem 2014. Ve výbavě uchvátí displej s velmi jemným rozlišením, vcelku zajímavý design a překvapí možná i tlačítka, která se objevila pod displejem.

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) - oficiální fotografie

Řadu přístrojů Galaxy Note pojí přítomnost stylusu S Pen, se kterým se celé prostředí nejen lépe ovládá, ale hlavně jde o šikovnou pomůcku přinášející zajímavé doplňkové funkce. Pojďme ale popořadě. Samsung Galaxy Note 10.1 (Edice 2014) byl představen společně s tabletofonem Galaxy Note 3 na záříjovém veletrhu IFA v Berlíně, kde jsme si ho poprvé vyzkoušeli. Jde o přímého nástupce loňského modelu Galaxy Note 10.1. Vylepšení se odehrává v podstatě na každém kroku, byť bychom vše mohli zabalit pod slůvko evoluce.

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) – videorecenze

Vzhled a displej

Nejprve tedy vzhled. Nový Galaxy Note 10.1 (2014) je ve všech směrech menší a také lehčí. To ocení asi každý. Výsledkem je také subjektivně hezčí vzhled, kdy kolem displeje nejsou nijak široké okraje. K jejich zmenšení přispěl i přesun reproduktorů na boční strany. Jejich kvalita je mimochodem nadprůměrná, ale například při srovnání s HTC řady One Galaxy Note 10.1 (2014) značně zaostává. Reproduktory jsou totiž laděny spíše do výšek, což každému uchu lahodit nemusí.

Rámečky kolem displeje se zmenšily

Na čelní straně si také dříve nebo později všimnete tlačítek. Pod displejem je hardwarové tlačítko s domečkem a dvě senzorová tlačítka. Jednoduše jako kdybychom před sebou měli telefon. Výhodou je, že zmizela všudypřítomná lišta z displeje. Nevýhodou však je, že pokud si tablet přetočíte, rázem jsou tlačítka zboku nebo vzhůru nohama. Snad ještě větší nevýhodou však vidím v umístění na střed. Pokud tablet držíte v obou rukách, nedosáhnete na středové tlačítko ani jedním palcem. To není dobré řešení.

Tablet je rovněž příjemně tenký
Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) Samsung Galaxy Note 10.1
rozměry 243,1 × 171,4 × 7,9 mm 262 × 180 × 8,9 mm
hmotnost 545 gramů 597 gramů
velikost displeje 10,1 palce 10,1 palce
rozlišení displeje 2 560 x 1600 pixelů 1 280 x 800 pixelů
jemnost 299 PPI 149 PPI
baterie 8 220 mAh 7 000 mAh
fotoaparát 8 Mpx 5 Mpx

Na zadní straně se shledáváme se stylem viděným u Galaxy Note 3. Samsung se tedy snaží navodit dojem, že je zadní kryt kožený, dokonce přidal i švy po krajích. Z dálky vám to možná někdo spolkne, z blízka bude většina obdivovatelů pochybovat a na omak je vše provaleno. Jde o obyčejný plast, který dokonce ani není měkčený. Přesto je to lepší řešení, než použít nějaký obyčejný, a nedej bože snad ještě lesklý plast.

Zadní strana se pokouší imitovat kůži

Pojďme zpět na čelní stranu. Displej se nijak nezvětšil ani nezmenšil. Stále poctivých 10,1 palců. Rozlišení však celkem razantně stouplo. Zatímco loni jsme se museli spokojit s 1 280 × 800 pixely, letos očekávejte 2 560 × 1 600 pixelů. Výsledná jemnost činí 299 PPI. Ačkoliv je tedy vyšší než například u iPadu Air, displej působí na Samsungu hůře a pixely jsou paradoxně víc viditelné. Proč, to nevíme. V každém případě patří displej mezi špičku, a pokud nebudete zrovna porovnávat s posledním iPadem, budete více než jen spokojeni. Skvělé jsou totiž i pozorovací úhly a čitelnost na ostrém slunci.

Prostředí a fotoaparát

Menší kličkou se ještě vraťme k oněm tlačítkům pod displejem a připočtěme jim jednu drobnou výhodu. K odemknutí již není nutné využít pouze malé tlačítko na levém kraji horní strany, ale také hardwarovou klávesu s domečkem. Přiznám se, že právě tak tablet během testování téměř vždy odemykám. Nejde jen o pohodlí. Odemknutí tlačítkem pod displejem je rychlejší. Po stisku tlačítka na horní straně trvá tabletu takřka 3 vteřiny, než se uráčí probudit. Prodleva po stisku tlačítka pod displejem je poloviční. V každém případě bychom ale u prémiového tabletu očekávali nulovou čekací lhůtu.

Chod operačního systému Android 4.3 Jelly Bean zajišťuje procesor Samsung Exynos 5410 společně s grafickým akcelerátorem Mali-T658. K zahození jistě nejsou celé 3 GB RAM. Pokud však čekáte nějaké hody kolem reálně volné paměti RAM, nedělejte si plané naděje. Po zapnutí počítejte se zhruba 1,2 GB RAM pro vaše aplikace.

Prostředí

Samotné prostředí doznalo menších změn souvisejících s ústupem tlačítek pod displej. Ve spodní části je tedy v levém rohu vyhledávání Google a v pravém vstup do menu. I Tablet Galaxy Note 10.1 (2014) získal některé chytré funkce, které vás neustále sledují. Displej tak nemusí zhasnout, když se na něj díváte, což vcelku funguje, text lze posouvat nakláněním hlavy a nechybí také například možnost natočení prostředí dle toho, v jakém úhlu se na tablet díváte. Typicky by tak nemělo dojít k přetočení, když tablet ovládáte vleže. V případě této vychytávky jsem se ale setkal s dlouhým rozmýšlením a mnohdy tablet preventivně neudělal nic.

Nakousněme také dotykový stylus S Pen, který se nachází v pravém horním rohu. Po jeho vysunutí uslyšíte zvuk a také vás tablet informuje, že pero opustilo svůj prostor. Ihned po vytažení se na displeji objeví možnosti pera. Můžete například ihned napsat poznámku, čmárat pod displeji, praktické je nakreslení okna pro aplikaci. V okamžiku máte na malém prostoru například internetový prohlížeč, který lze minimalizovat a mít kdykoliv po ruce. Samozřejmostí je dále práce s více okny, tuto nabídku vyvoláte dlouhým stiskem tlačítka se šipkou zpět.

Dotykový stylus S Pen

Závěrem prvních dojmů se podíváme také na fotoaparát. Ten dostal nadprůměrných 8 megapixelů a dokonce také přisvětlovací LED diodu. Samozřejmostí je automatické ostření. Prostředí je shodné s tím, které známe z telefonů. Vše důležité je po ruce, vlastní spoušť má fotoaparát i kamera. Níže se již můžete podívat na testovací snímky. Ty jsou na poměry tabletů nad průměrem, netrpí přepaly a také ostrost je na velmi slušné úrovni.

Ukázkové fotografie

Tablet Samsung Galaxy Note 10.1 (Edice 2014) právě v redakci testujeme. Pokud máte jakýkoliv dotaz, obraťte se do diskuze pod článkem. Odpověď naleznete pod svým dotazem, nebo ji zahrneme do chystané psané recenze.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce243,1 × 171,4 × 7,9 mm, 545 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 10,1" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×2,3 GHz, GPU: ARM Mali-T658
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor8 220 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:53 hodin
Dostupnostříjen 2013, 19 499 Kč
Diskuze ke článku
Michal
Zajímavý tablet, ale pro mě stále nedosahuje ani z 50% kvalit iPadu Air :)
Tom
Tablet pěkný ale až příště budete dělat fotky tak prosím tablet očistit, takhle to vypadá hrozně amatérsky ;)
milous
Jo,pěkné,ale proč ta skoro desítka navrch oproti minulé 10.1? A co 3G? Ne všichni bydlí třeba v Praze a ne každý má vifinu doma.(já vím,tak ať si to nekupuje :-) )Jen mi to proti "staré" 10.1 za ty prachy nepřipadá jako nějaká bomba.Rozlišení displeje-fakt to obyčejný UŽIVATEL tak ocení?Ale abych jen nebrblal,vzhledově - tenký rámeček - dost povedené.
Tap007
Dobrý den,

WiFI verze SM-P600 má Exynos 5420 CPU a Mali T-628 GPU

LTE verze SM-P605 má Snapdragon 800 + Adreno 330GPU

Spusťte si prosím CPU / RAM/ Device identifier

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Bfield.CpuIdentifier

Tím bude přesně známa konfigurace tabletu, děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze