Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition: král tabletů

17

Samsung na letošním veletrhu IFA mimo jiné představil pravděpodobně nejvýkonnější tablet současnosti, Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Ohromující specifikace, spousta vychytávek a tenká, lehká konstrukce vypadají na papíře velice dobře. Má Samsung s nejnovějším tabletem zaděláno na dobrá prodejní čísla?

Klasický design, obrovské rozlišení

Designově nový Note 10.1 nijak nevybočuje a jedná se tak o elegantní zařízení plastové konstrukce s hardwarovými tlačítky pod displejem. Někomu mohly plasty zkazit náladu, zadní strana je však texturovaná. Bude tak příjemnější na dotek a nebudou na ní tolik vidět škrábance a otisky prstů. Ovládací tlačítka jsou pod displejem, za předpokladu, že tablet držíme na šířku. Kompletní rozměry jsou 243,1×171,4×7,9 milimetru. Zařízení je tak velice tenké a ještě k tomu lehké, váží pouhých 545 gramů (3G verze 535 gramů).

Na přední straně se samozřejmě nachází displej, ten má úhlopříčku 10,1 palce a skvělé rozlišení 2560×1600 pixelů. Díky této úhlopříčce a vysokému rozlišení bude možné na novém Notu dělat hned několik věcí najednou. Na tom také staví filosofie aplikací Samsungu, dočkáme se jich hned několika. Rozdělení displeje ale není žádná novinka, Samsung ho jen přiblížil dokonalosti.

Barevné varianty Notu 10.1

Výkonu bude skvělý, fotky snad také

Aby tablet dokázal všechno, co slibuje, musí mít pořádný procesor a paměť RAM. To Galaxy Note 10.1 rozhodně má a svou konfigurací se řadí k nejlepším zařízením na trhu. Výkon obstarává čtyřjádrový procesor Snapdragon 800, taktovaný na 2,3 GHz, hodnota paměti RAM jsou ohromné 3 GB. To by mělo zaručit právě plynulý multitasking a vůbec rychlost celého prostředí TouchWizz. Tablet navíc dostal hned nejnovější Android 4.3 JellyBean, který je ještě o kousek lépe vyladěný, než předešlé verze. Rychlost a plynulost prostředí tedy bude záležet na tom, jak se Samsungu podaří implentovat do systému jeho nadstavbu.

Note 10.1 dostal do vínku 8megapixelový BSI senzor a Samsung si od něj slibuje zvýšení úrovně focení na tabletech. Za špatných světelných podmínek fotoaparátu pomůže osvětlit prostředí elegantní LED dioda. Video dokáže tablet nahrávat ve FullHD rychlostí 30 snímků za vteřinu. Stejnou kvalitu videa nabídne i přední kamerka, jejíž rozlišení čítá rovné 2 megapixely.

Oficiální fotografie

Spousta aplikací a bonusový obsah

V další kapitolce se budeme věnovat softwaru zařízení. Samsung například nabídne vlastní řešení zabezpečení tabletu s názvem Samsung KNOX. Bude se jednat o službu, do které si budete ukládat svá citlivá data nebo fotografie, a v případě je budete moci na dálku smazat. Většina aplikací Samsungu se však bude točit okolo chytrého pera S Pen. To nabídne vylepšenou funkcionalitu. Popsání všech jeho funkcí by však vyšlo na celý článek a my si je tedy necháme na jindy, například na recenzi.

Samsung také přislíbil bonusový obsah, namátkou předplatné tabletových New York Times, Dropboxu, nebo prémiového účtu Evernote. Není to sice důvod k přechodu ke konkurenci, jedná se však o příjemný bonus, který jen potěší.

Chytré pero S Pen

Hodně energie i paměti

Samsung Galaxy Note 10.1 je osazen velkou baterií s kapacitou 8 220 mAh, vzhledem ke specifikacím se ale nebude jednat o vysloveného "držáka". Určitě se však budete moci spolehnout na to, že vám tablet vydrží celý den. Také paměti nabídne hodně, i když, samozřejmě bude záležet na variantě. Ta nejnižší a logicky nejlevnější má hodnotu 16 GB, v prodej budou i varianty s 32 a 64gigabajtovým úložištem. Ve všech případech se budete moci spolehnout na přítomnost slotu pro SD karty, který bude moci navýšit paměť zařízení až o dalších 64 GB.


Dostupnost a cena

Potěšující zprávou je datum dostupnosti. To je totiž stanoveno už na 25. září, což je přesně za tři týdny od oficiálního představení tabletu. Když vezmeme v potaz, že některým výrobcům trvá i měsíce dostat svůj produkt na trh, jsou tři týdny velice dobrá doba. V prodeji bude dohromady 12 variant. Základní dělení proběhne podle barvy, dál podle věstavěné paměti a nakonec podle konektivity. U nás předpokládáme prodej obou barevných variant, všech pamětí a verze s připojením LTE. Cena ale klasicky zůstává neznámá, tentokrát ji ani nebudeme tipovat. Kolik byste byli ochotni zaplatit za takové zařízení? A chtěli byste ho vůbec? Podělte se s námi o své příspěvky v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce243,1 × 171,4 × 7,9 mm, 545 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 10,1" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×2,3 GHz, GPU: ARM Mali-T658
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor8 220 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:53 hodin
Dostupnostříjen 2013, 19 499 Kč

Zdroje: samsungmobilepress.com

Diskuze ke článku
imba
Vypadá skvěle. Můj iPad 4. pošlu do důchodu a jdu do něj 32GB + 3G Black je pro mě jasná varianta. A peníze? To mě nezajímá koupím ho ať to stojí co to stojí ;-) přemýšlím že i S4 pošlu s iPadem a vezmu Note 3 společně s Gear.
Dan
No tak asi vymenim svuj n8000 za tento upgradovany:) vypada moc hezky
Tommy
Tak tablet nezklamal, vypada vyborne. S prvni generaci jsem naprosto spokojenej tak asi taky upgraduju. Jen je mozna skoda toho Home Buttonu. Vyhovuje mi, ze ho ted nema. No asi jde o zvyk...
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Podľa nedávno zverejnených štatistík 10.1 tablety od Samsungu skoro nik nekupuje. Tak načo sa naparujú ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze