Testujeme OnePlus One. Podívejte se, jak fotí

42

OnePlus One si říká flagship killer. Výbavou se přinejmenším vyrovná vlajkovým lodím, stojí ale polovinu. My tento fenomén pro vás právě v těchto dnech testujeme a otázka zní jasně. Je dobrý i v praxi, nebo zůstaly silné specifikace jen na papíře? Krátce jsme otestovali fotoaparát a vy se nyní můžete podívat, jak OnePlus One fotí.

Nadějný supersmartphone OnePlus One, který značně rozvířil vody kolem vlajkových telefonů, jsme vyzkoušeli krátce již v květnu v Paříži. Nyní nám dorazil do redakce a tento týden jsme jej pro vás začali testovat. V diskuzích a na sociálních sítích se nás často ptáte na kvalitu fotografií z vestavěného fotoaparátu a první test tedy nemůže obsahovat nic jiného. Jak tedy OnePlus One fotí?

OnePlus One

Kvalita od Sony

OnePlus One má 13Mpx fotoaparát od Sony, konkrétně se snímačem Exmor IMX214 a šesti optickými členy. Chlubí se poměrně slušným clonovým číslem f/2.0, dvojitou přisvětlovací diodou a samozřejmě autofokusem, chybí naopak optická stabilizace obrazu. Vzhledem ke špičkovému výkonu se nezapomnělo ani na 4K video případně zpomalené video se 120 snímky za vteřinu v rozlišení 720p a rychlostí 60 snímků za vteřinu v rozlišení 1080p.

Prostředí fotoaparátu je jednoduché a povedené, na pravé straně jsou rovnou dostupné volby pro zahájení nahrávání videa nebo panoramatu, nemusíte se tak složitě přepínat, gestem lze jednoduše přepínat režimy a základní ovládací prvky jsou k dispozici hned. K dispozici je i celá řada režimů a nastavení, potěší také relativně rychlé zaostřování a velmi rychlá spoušť, nic vám tak neunikne. Praktickou pomůckou je i možnost fotit bočními tlačítky pro regulaci hlasitosti. Dodám jen, že telefon testujeme s CyanogenModem verze 11.0-XNPH22R.

Kvalitou potěší, chyby se ale najdou

Kvalita snímků je velmi dobrá. Ostré detaily, malý šum a citlivý postprocessing zajišťují na pohled povedené snímky v mnoha situacích. Pochválit lze i malé množství šumu za zhoršených podmínek a dobrou úroveň detailů i na okrajích snímků. OnePlus by ale mohl ještě vylepšit barvy, snímky jsou někdy mírně do žluta. Největší slabinou je ale malý dynamický rozsah, což je sice společný jmenovatel pro většinu fotomobilů, zde to je ale vidět poměrně výrazně a možná to je umocněno i někdy ne zcela správným zhodnocením expozice. Telefon má problémy se scénami s velkým rozdílem tmavých a světlých částí a některé části snímků často přepaluje. Nebýt toho, zařadilo by se OnePlus One mezi nejlepší fotomobily. Nyní na špičku mírně ztrácí, ale stále patří k nadprůměru. Je nutné si ale uvědomit, že OnePlus One stojí polovinu toho, co většina vlajkových lodí a v dané cenové kategorii se rozhodně zařadí mezi to nejlepší, co lze dnes koupit.

Exteriér, dobré světelné podmínky
Detaily
Telefonu nesvědčí scény s velkým rozdílem mezi stíny a osvětlenými částmi - často dochází k přepalům nebo naopak k vykreslení příliš tmavých částí
V interiéru potěší malá míra šumu, hodila by se ale optická stabilizace

Nahraje i 4K video

Kvalita FullHD videa i 4K videa je velmi dobrá a není v podstatě co vytknout. Spoustu zábavy si užijete i s videem s vysokou snímkovou frekvencí. Je ale trochu nepraktické, že pokud si nastavíte 60 nebo 120 fps, zároveň musíte ručně nastavit odpovídající rozlišení, ve kterém zvládne takové video telefon natočit. Neudělá to za vás a pokud na to zapomenete, pouze vyhodí hlášku, že v tomto nastavení není možno natáčet, což zrovna nepotěší, pokud se právě chystáte zachytit neopakovatelný moment.

OnePlus One (testovací videopohled) – exteriér, 1080p

OnePlus One (testovací videopohled) – exteriér, 2160p

OnePlus One (testovací videopohled) – exteriér, zpomalený záběr 60 fps, 1080p

OnePlus One (testovací videopohled) – exteriér, zpomalený záběr 120 fps, 720p

OnePlus One pro vás v redakci právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá v diskuzi pod článkem.

Za zapůjčení OnePlus One děkujeme e-shopu Beryko.cz

Technické parametry OnePlus One

Kompletní specifikace
Konstrukce152,9 × 75,9 × 8,9 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2014, 10 000 Kč
Diskuze ke článku
tibikee
Viem, ze mnohi budu mozno proti, ale zaujimalo by ma, preco sa tento telefon povazuje za flagship killer, ked na trhu uz je vecnost LG G2? Sice Snapdragon 800 oproti 801, ale zase opticka stabilizacia, ostatne parametre porovnatelne a cena o tisicku nizsia, plus urcite lepsi servis v Cechach a na Slovensku.
JacoBee
Tady není co řešit,mouchy bude mít ale pokud někomu nevadí velikost telefonu tak není co řešit.
Za ty peníze neexistuje nic lepšího.

MrKominek
O kolik si myslite,ze one plus one je lepší nez xiaomi Mi3?
we
Je to našlapaný stroj, ale zase přemýšlím, kde ten výkon využiju. V podstatě nikde. I na ty nejlepší mobilní hry mi dnes stačí jedno nebo dvě jádra 1 GHz a 1Gb RAM. Nebo se mýlím?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze