Testujeme nové Realme 9 5G. Příjemnou výbavu kazí cena

Testujeme nové Realme 9 5G. Příjemnou výbavu kazí cena
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Novinka se na českém trhu objeví již 17. května
  • Lákat bude zajímavý holografický design zadní strany
  • Potěší podpora 5G, slušný procesor a 120Hz displej
  • Méně již nadchne cena, která startuje na 6 499 Kč

Realme 9 5G je další přírůstkem do velmi početné řady Realme 9. Tentokrát se zaměřuje na elegantní vzhled a jak název napovídá, podporu 5G. Samotný tvar telefonu však nijak nezaujme. Zajímavá je spíše zadní strana, kde se výrobce chlubí zvlněným holografickým designem, jehož inspirací údajně byly písečné duny. Ať to bylo jakkoliv, výsledek nevypadá vyloženě zle. Námi testovaná bílá varianta tak působí svěžím dojmem. Ačkoliv je lehce lesklá, nepřitahuje nijak enormně otisky prstů.

Realme 9 5G
V prodejním balení je nabíječka, USB kabel a ochranné pouzdro

Ergonomie je velice dobrá, což je však známým faktem u zařízení Realme. Klávesy jsou po obou stranách, přičemž důležitá odemykací klávesa kombinovaná se čtečkou otisků prstů je napravo. Samotná čtečka funguje svižně a spolehlivě, v tomto ohledu není novince co vytknout. Čelní straně dominuje 6,6" displej, avšak bohužel pouze typu IPS. Alespoň došlo k nasazení Full HD+ rozlišení a 120Hz obnovovací frekvence. Výsledná podívaná tak není vůbec špatná, nicméně AMOLED panel by mobilu slušel o poznání více. Obdobné zklamání panuje i u zvuku, kdy je k dispozici pouze jeden reproduktor. Pochvalu si naopak výrobce zaslouží za zachování 3,5mm jacku.

Realme u modelu 9 5G vsadilo na procesor Snapdragon 695, což je velmi solidní volba, která ve střední třídě rozhodně ostudu neudělá. Výrobce však výkon výrazně přiškrtil pouze 4GB RAM, která u telefonů s cenou nad hranicí 6 tisíc korun už opravdu nemá co dělat. Jistá forma rozčarování panuje i kolem úložiště, kdy základ představuje jen 64 GB. Právě tuto verzi pro vás testujeme a po prvním zapnutí zbývá jen 46 GB pro vaše data, což je dost málo. Malou náplastí budiž fakt, že nechybí podpora paměťovek a pořídit si budete moci i verzi se 128GB interní pamětí.

Benchmark testy

Prostředí začíná být pro Realme důležité, neboť i dnešní novinka je osazena nejnovějším Androidem 12 a nadstavbou Realme UI 3.0. Bezpečnostní záplaty jsou platné k březnu letošního roku a snad brzy dojde k první aktualizaci. Optimalizace se povedla a i přes menší RAM smartphone při běžné práci neztrácí dech.

Realme 9 5G

Špatné zprávy bohužel nekončí, protože Realme se rozhodlo zcela nesmyslně šetřit na fotoaparátech. Ano, máme zde nový 50megapixelový hlavní snímač, který nefotí špatně, jenže to je vlastně vše. Zcela běžný ultraširokoúhlý objektiv zcela chybí. Namísto toho Realme nasadilo zcela postradatelné snímače pro makro a černobílé snímky. Doplňme, že čelní kamerka má solidních 16 megapixelů. Zamrzí i méně kvalitní záznam videa, stropem je Full HD s 30 snímky za vteřinu.

Ukázkové fotografie

Uvnitř telefonu je nasazena již standardní baterie s kapacitou 5 000 mAh, se kterou se bez obtíží dostanete na dvoudenní výdrž při běžném používání, což je plus. Naopak drátové nabíjení s výkonem 18 W už příliš radosti neudělá. I samo Realme v historii dokázalo, že umí nabídnout více.

Realme 9 5G se začne prodávat již 17. května a cena je stanovena na 6 499 Kč za 64GB variantu. V případě zájmu o 128GB verzi si budete muset připravit 6 999 Kč. Novinku v redakci dále testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte se nás zeptat v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Realme 9 5G 128+4 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce164,3 × 75,6 × 8,5 mm, 191 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,6" (2 412 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 695, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 619
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2022, 6 999 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze