Testujeme LG Optimus F6: videopohled a první dojmy

13

LTE sítě se v České republice pomalu rozšiřují a telefony s podporou rychlých dat se stávají atraktivnějšími. V říjnu 2013 představený LG Optimus F6, který pro vás testujeme, toho nabídne mnohem více než jen LTE. Podívejte se na první dojmy doplněné o rychlý videopohled.

LG na podzim roku 2013 představilo novou řadu s názvem Optimus F obsahující modely s podporou rychlých datových přenosů LTE. Do této rodiny se řadí i námi testované LG Optimus F6, cenově dostupné zařízení s nadstandardní výbavou, které nalezneme v nabídce Vodafonu za velmi zajímavou cenu.

Za necelých 6 000 korun se zdá být Optimus F6 jako bezkonkurenční telefon s LTE v poměru ceny a výbavy. Ovšem nepokazí si LG tuto pozici jinými nepodařenými prvky? Podívejte se na naše krátké první dojmy. Co nás za první dny zaujalo a co se nám naopak nelíbilo?

LG Optimus F6 – rychlý videopohled

Design a konstrukce: lesklý plasťák

LG Optimus F6 nabídne rozměry 127 × 65,8 × 10,2 mm a úzké rámečky umožní i do takto malého těla dostat 4,5" displej. F6ka se dobře drží a umožní ovládání celého displeje jednou rukou. Váhově řadíme Optimus F6 se svými 124 gramy k lepšímu průměru.

Přední strana si připravila jedno hardwarové a dvě dotyková tlačítka. V pravém horním rohu dále nalezneme 1,2 MPx fotoaparát. Přední strana na nás působí dobře, a to především kvůli již zmíněným úzkým rámečkům. Nadšení opadne velmi rychle, telefon stačí otočit a podívat se na plastovou zadní část. Ta je vyrobena z lesklého plastu a nepůsobí zrovna nejlépe, navíc na ní zůstávají otisky prstů.

LG Optimus F6 se i přes plastovou záď dobře drží a nijak v ruce neklouže. Telefon nevydává žádné nechtěné zvuky, pokud zadní kryt správně zacvaknete (nejde to zrovna lehce). F6 se designově nijak nepředvedla, ale vzhledem k ceně a mnoha jiným plastovým mobilům ji to snad ani nemůžeme vytýkat.

Displej, fotoaparát a prostředí Androidu 4.1.2 Jeally Bean

4,5" displej nabídne rozlišení 960 × 540 px, jemnost je dostatečných 245 ppi, pixely ale při troše snahy bez problému uvidíte. Displej to kompenzuje dobrou čitelností na přímém světle a řadí se mezi průměr. Neduhem je, že displej někdy nereaguje na dotyk a psaní sms zpráv je občas skutečným oříškem, i když toto chování je spíše výjimečné. Zda je to normální nebo se jedná o vadný kus, to do závěrečné recenze prověříme.

Zadní fotoaparát nabízí rozlišení 8 Mpx a vzhledem k cenové relaci podává slušné výsledy. První snímky nevypadají špatně, fotoaparát má větší problémy pouze ve stínech a v místech s nedostatkem světla. LG Optimus F6 je schopen nahrávat videa ve FullHD rozlišení (1 920 x 1 080 px), kvalita je na dobré úrovni, ale videa nejsou zcela plynulá.

Vzhledem k cenovce velmi příjemně překvapí i celková další výbava. Potěší přítomnost NFC a dokonce infraportu pro ovládání domácí elektroniky, což je v této cenové relaci věc velmi vzácná. Díky aplikaci QuickRemote můžete z LG Optimus F6 udělat univerzální infračervené dálkové ovládání a k našemu překvapení komunikoval i s 10 let starou televizí OVP (i když tento výrobce není v nabídce). Samozřejmě největším lákadlem je podpora rychlých datových přenosů LTE, které se zejména v síti Vodafone poslední týdny a měsíce rapidně rozšiřují a nyní LTE nalezneme už ve více než 1 200, převážně menších, obcích.

LG Optimus F6 nabídne poměrně starou verzi Androidu, Jeally Bean 4.1.2. LG se to snaží kompenzovat mírnou nadstavbou a dalšími prvky. Mezi nadstandardní možnosti zde řadíme například QuickMemo umožňující psát/kreslit po displeji nebo QSlide pro chod dvou aplikací na jedné obrazovce. V případě QSlide si můžete sami nastavit velikosti okna a případnou průhlednost s pozadím obrazovky. Zajímavostí je i QuickTranslator, ten umí překládat text v reálném čase pořízený fotoaparátem.

Systém se zdá být plynulý. LG Optimus F6 je na první pohled dobře optimalizované, a to i přes nižší výsledky v benchmarcích.

LG Optimus F6 se řadí do střední třídy. Nás zaujal především technologií LTE, celkovou výbavou a cenou 5 777 Kč u Vodafone. Dle prvních dojmů nás naopak mírně zklamal displejem, ale zde musíme ověřit, zda mu nekřivdíme zbytečně a nemáme vadný kus. Telefon v redakci právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. My vám odpovíme v diskuzi nebo naše zjištění zahrneme do chystané recenze.

Technické parametry LG Optimus F6

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65,8 × 10,2 mm, 123,9 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8930, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 460 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:05 hodin
Dostupnostúnor 2014, 5 800 Kč
Diskuze ke článku
aleš
Být to dualSIM, tak neváhám.
Petr Klíč
"..pixely ale při troše snahy bez problému uvidíte." To je zajímavé slovní spojení :D
Pavel
ahoj, který model vybrat, tento nebo L9II. dík
Pavel
Vyšší vnitřní pamět je sice dobrá, dle www stránek LG kolem je dostupná 3.7 GB, což je i tak dost, ale dle ruzných diskusí je problém s přesunem aplikací na paměťovou kartu, ale je zajímavá kakacita beterie. Mám SG ACE 2

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze