Testujeme Alcatel One Touch 918D Mix: ptejte se!

12

Pokračujeme v maratonu testování přístrojů na českém trhu znovuvzkříšené značky Alcatel. Do redakce nám dorazil model One Touch 918D Mix. Nízkou cenou a podporou dvou SIM karet se bude výrobce snažit zaujmout spíše méně náročné zákazníky.

Alcatel One Touch 918D Mix pro vás už několik dní testujeme a chystáme recenzi. Ptejte se na vše, co vás zajímá. Své otázky pokládejte v diskuzi pod článkem a my vám na ně následně odpovíme buď přímo v ní a odpovědi zahrneme také připravované recenze.

Levný Alcatel One Touch 918D Mix na oficiálních fotografiích

Čínská společnost TCL vlastnící a používající známou značku Alcatel se postupně začala vracet na dříve opuštěné trhy, kde úspěšně panoval ještě původní francouzský Alcattel. Na podzim se po letech dočkali i zákazníci v tuzemsku. Číňané to s comebackem Alcatelu myslí opravdu vážně. Potvrzuje to hned devět novinek, které postupně na náš trh uvedl.

Jako vejce vejci

V tomto článku si shrneme první dojmy z modelu Alcatel One Touch 918D Mix. Ten se velmi podobá námi již dříve testovanému Alcatelu OT-903D Smart. Významným rozdílem je především to, že první jmenovaný přístroj má možnost výměny zadního krytu a bočního obvodového pásku. Jinak se hlavní rysy obou modelů, tedy podpora dvou SIM, operační systém Android a nízká cena víceméně shodují.

Alcatel vám dává možnost obléknout telefon do černého...

Zpět ale k modelu, který se v naší redakci nachází právě teď. Začít nelze jinak než designem. Ten je sám o sobě celkem nezajímavý. Šmrnc mu dodává právě již zmiňovaná možnost výměny určitých částí, konkrétně zadního krytu a bočního obvodového pásku. Samotná výměna chce trochu cviku a hlavně opatrnosti. Zejména obvodový pásek je totiž v podstatě jen tenký kousek vytvarovaného plastu a příliš síly na jeho poškození by potřeba nebylo. K černé variantě telefonu dostanete už v základním balení růžový kryt a pásek, což je příjemný bonus.

...nebo růžového kabátku

Co se týče dalšího obsahu balení, docela nás zaujala nabíječka. Výrobce totiž samostatně dodává jak nabíječku včetně napevno zabudovaného kabelu s microUSB koncovkou, tak také synchronizační kabel pro spojení s PC. Prakticky všichni výrobci dnes v rámci úspory materiálu dodávají pouze adaptér, do kterého se přes běžný USB konektor připojí právě synchronizační kabel. Nové majitele po otevření krabice určitě potěší i přítomnost 2 GB paměťové karty a již zmíněných, barevných vyměnitelných částí.

Krabička krom telefonu skrývá i celkem bohaté příslušenství

Moc šťastně se v Alcatelu nepoprali s tlačítky. Pod displejem najdete celkem čtyři. Tři výše posazené jsou senzory, čtvrté, hlavní tlačítko home se symbolem domečku je pak hardwarové. Bohužel právě jen poslední jmenované tlačítko je podsvícené, takže při ovládání telefonu ve tmě vám nezbude než si rozestavení senzorových tlačítek zapamatovat. Výtku máme také k tlačítku pro odemknutí displeje na boku telefonu. Jeho provedení je velmi nevýrazné a špatně se nahmatává.

Alcatel One Touch 918D Mix – videopohled

Zpomalený perník

Nyní si pojďme krátce popsat operační systém. Paměťový čip Alcatelu One Touch 918D Mix bohužel obsahuje starší Android 2.3 Gingerbread. Pro nenáročné uživatele, pro které je však tento levný přístroj určen, to ale nebude až takový problém, jen je potřeba se smířit se zastarale vypadajícím uživatelským prostředím. Dále si musíme říct, že si Alcatel dal práci, a i pro tak základní model připravil menší grafickou nadstavbu. Kompletně změněnou podobu má tak třeba zamykací obrazovka, které se zbavíte přetažením prstu směrem dolů, a která umí pěkně graficky zobrazovat například nabíjení. Kromě lockscreenu je oproti čistému Gingerbreadu odlišná i podoba základní obrazovky a menu. Na výběr je také z většího množství celkem líbivých tapet.

Jinak musíme říct, že rychlost běhu systému není u "devětsetosmnáctky" nijak závratná, na druhou stranu pomalý telefon určitě také není. Pohyb v prostředí občas doprovodí nějaké to zaseknutí, a rozhodně si budete na start některých náročnějších aplikací muset počkat a vzhledem k malé paměti RAM lze mít efektivně spuštěnou na pozadí jen jednu až dvě aplikace, jinak paměť dochází a telefon ji uvolňuje ukončením všech aplikací. Nejhorší je, že se výrobci povedla pěkná bota se zamykací obrazovkou, kdy se vám odemčení občas povede až třeba na desátý pokus, což dokáže práci s telefonem pěkně otrávit. Na vině je nejspíše starý a pomalý procesor s jedním jádrem a taktem pouhých 650 MHz.

V posledním odstavci dnešních prvních dojmů si pojďme něco říci o fotoaparátu. U čočky fotoaparátu na zadní straně telefonu je sice napsáno 3.0 MPXL, pokud se ale podíváte do nastavení fotoaparátu tak zjistíte, že maximální rozlišení činí 5 megapixelů. Každopádně, i když toto rozlišení vyfocené fotografie opravdu mají, jejich kvalita za moc nestojí, jedná se totiž o interpolaci a doporučuji tak využívat jen 3megapixelového rozlišení. Podrobnější hodnocení si necháme až do recenze, nicméně přibližný obrázek si můžete udělat už ze čtyř ukázkových snímků níže.

Testovací snímky

Fotoaparát bez automatické ostření podle očekávání podává spíše podprůměrné výsledky

Alcatel One Touch 918D Mix pro vás už několik dní testujeme a chystáme recenzi. Ptejte se na vše, co vás zajímá. Své otázky pokládejte v diskuzi pod článkem a my vám na ně následně odpovíme buď přímo v ní a odpovědi zahrneme také připravované recenze.

Technické parametry Alcatel OneTouch 918D Mix

Kompletní specifikace
Konstrukce112 × 58,6 × 12,1 mm, 123 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), , video: 720 × 480 px, 25 FPS
ChipsetMediatek MT6573, CPU: 1×650 MHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 150 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2012, 3 000 Kč
Diskuze ke článku
alambert
ty fotky jsou fakt pěkný, takhle nějak, možná líp, fotil můj Siemens CX65 :-D
marek
Ale ta cena je super. Je to takový LG Optimus One, ale mnohem levnější, s výměnými kryty a se dvěma SIM.
Matej
Nebyt toho, ze to je DUAL-SIM, tak ten telefon na trhu nema sancu. Je skaredy a nicim vynimocny. Prestigio 3500 DUO je v tejto cenovej kategorii ovela lepsim kandidatom.
marek
Asi ta otázka nepatří přímo sem, ale Alcatel nedávno představil i high-end smartphony, není známá nějaká aspoň přibližná doba, kdy by se mohly objevit v ČR? Jde mi hlavně o Alcatel Scribe HD nebo Alcatel Scribe X.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze